Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról a KÉSZ-ben


2018-12-13 06:57:36  | cikk: Babos Petra  | 


Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról a KÉSZ-ben főképe
Megtartotta decemberi összejövetelét a Keresztény Értelmiségiek Pápai Csoportja. A rendezvényen ezúttal az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról esett szó, melyről Fábry Kornél, NEK főtitkár beszélt. Az összejövetelnek a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulája adott otthont.
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2020. szeptember 13-20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.
Magyarországon 1938. májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, így a 2020-as esemény a második ilyen alkalom lesz. A 2016. január 24. és 31. között a Fülöp-szigeteki Cebuban megtartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén jelentette be Ferenc pápa, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz - mondta előadásában Fábry Kornél, a NEK főtitkára.
Fábry Kornél atyától megtudtuk, a nagyszabású rendezvényre, amelynek előkészületi munkálatai és megvalósítása az olimpiáéhoz hasonlatos méretűek, Magyarország már megkezdte a felkészülést.
-A nyitó ceremónia szeptember 13-án lesz majd, amikor az országon belüli és a határon túli elsőáldozó magyarokat várjuk. Ez egy soha vissza nem térő alkalom lesz nekik, hogy a kongresszus keretein belül első áldozzanak. Délelőttönként aztán plenáris ülés imával, tanúságtételekkel, katekézisekkel lesz a program a Hungexpo környékén. Délután kulturális és vallási programok lesznek Budapest egész területén, ez az Ars Sacra fesztiválhoz fog majd kapcsolódni. A rendezvényre a világ minden pontjáról várunk résztvevőket, hogy bemutassuk a magyar keresztény kultúrát - emelte ki a főtitkár, majd hozzátette, természetesen a fiatalokra is gondoltak, a Papp László Sportarénában lesz majd az ifjúsági est, szombaton pedig egy ünnepi szentmisét tartanak a Parlament előtt, majd gyertyás körmenetre invitálják a résztvevőket a Hősök terére. Vasárnap lesz a záró szentmise, innen adják tovább a stafétát a következő szervező városnak.
Fábry Kornél elmondta, 1938-ban körülbelül fél millió ember vett részt a kongresszuson, s remélik, 2020-ban is sokan eljönnek külföldről.
A KÉSZ soron következő rendezvénye januárban lesz, amikor tisztújító közgyűlést tartanak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!