Királyi kovácsok nyomában - készül az Esterházy-kastély kapuja


2018-12-12 22:39:13  | cikk: HuHa  | 


Királyi kovácsok nyomában - készül az Esterházy-kastély kapuja főképe
-Nagy kihívás, hiszen úgy kell dolgoznunk, azt kell produkálnunk, amit annak idején, a 17. század végén a francia királyi udvar kovácsai a király megrendelésére készítettek. Nem szeretnénk annál rosszabb minőséget készíteni - fogalmazott Lehoczky János kovács iparművész az Esterházy-kastély kapuinak és kerítésének készítője. A Lehoczky Kft-t és a mestert szentendrei műhelyében kereste fel Áldozó Tamás polgármester munkatársaival, hogy tájékozódjanak arról, hol tartanak a kovácsoltvas munkákkal.
Lehoczky János kovács iparművész (jobbra) és fia, Lehoczky Tivadar vas szakrestaurátor

A professzionális módon felszerelt, ugyanakkor hagyományos eszközökkel dolgozó műhelyben négy szakember dolgozik a pápai kastélykapun és kerítésen. Mindenütt gomboscsigák, virágminták, dárdahegyek és bojtok - valamennyi olyan, mint a kastély egykori, 1945 körül nyomtalanul eltűnt kerítéséről készült fotón látható - és persze rajzok, tervek, ami alapján dolgoznak a mesterek. Az egyik rajz a plafonig ér, csaknem 5 méter magas, azt az oszlopot ábrázolja 1/1-es méretben, amely a díszkaput és a mellette lévő két kiskaput tartja. Egy másik terv a kerítéssel együtt ábrázolja az egész szerkezetet 1/5 méretben.
Középen a kaput tartó oszlop eredeti méretű terve, jobbra az 1/5 arányú rajz

Lehoczky Jánossal a rekonstrukció kezdeteit idézzük fel. Megtudjuk, az iparművész már 9 évvel ezelőtt foglalkozott az Esterházy-kastély kapujával, amikor a kastély rekonstrukciójának tervezése kezdődött. Akkor kérték fel a kapu rekonstrukciós tervének elkészítésére. Így idézte vissza ezt a munkát:
-Akkor Kaló Judit tervező szakmérnök megbízásából készítettem el a rekonstrukciós tervet - mutatja az iroda falára erősített 2x1 méteres ceruzarajzot, mely pontosan visszaadja a díszkaput, a kiskapukat és a kerítést, ahogy a régi fotókon, képeslapokon látható volt - ez a rajz több mint három hónapig készült, de éjjel-nappal. Három levelezőlapot és egy nagyobb fotót kaptam a várostól, ebből kellett dolgozni. A nehézség az volt, hogy nem ismertük az arányokat, de Kaló Judit tervezővel sikerült megtalálni az alapjait az oszlopoknak, és amikor ez megvolt, a fotók segítségével meg lehetett határozni a magasságot, szélességet.
Már a rekonstrukciós terv elkészítése is nagy feladat volt a régi fotók alapján

A terv elkészült, de akkor csak az asztalfióknak, hiszen a kerítésrekonstrukcióra mostanáig várni kellett. Amikor valósággá vált a rekonstrukció és Lehoczky János elnyerte a kivitelezést, újabb kérdések merültek fel, hiszen a munka elvégzéséhez a már rendelkezésre álló adatok, méretek nem voltak elegendőek, mert a fotók két dimenzióban mutatták a kaput és a kerítést, az anyagvastagság, a mélység, a pontos mintázat ez alapján nem volt meghatározható. Így az iparművész és fia, Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor arról kezdett gondolkodni, miként szerezhetők meg a hiányzó információk.
-Két helyet találtunk, ahol hasonló kapuk láthatók, így elutaztam Versailles-ba és Angersbe, rengeteg kutatást végeztem, méreteket vettem és így tudtuk meghatározni a kapuk anyagának vastagságát - mesélte Lehoczky Tivadar.
Minden szerszámot, ami kell a munkához, maguk terveznek, készítenek

A munkát végül másfél hónappal ezelőtt kezdhették meg, azóta az iparművész és a fia a technológia kidolgozását végzi, de Lehoczky Tivadar a műhelyben is dolgozik négy munkatársával.
-Az alapanyag, a kovácsolható vas biztosítása ma már lényegesen könnyebb, mint volt egykor, de a formázás, az anyag kialakítása ma is ugyanúgy történik - magyarázta az iparművész. Hozzátette, ők német üllőn dolgoznak, a francia kicsit másabb volt annak idején, de ugyanúgy melegítve, kalapácsolással, ráveréssel készülnek az egyes darabok. Talán annyi a különbség, hogy ma már elektromos fújtatóval dolgoznak.
-Rengeteg szerszámot kell készítenünk ehhez a munkához, olyan szerszámokat, amik annak idején a királyi kovácsok mögött ott volt a falon, csak leakasztották és dolgoztak vele, hiszen akkoriban nem ez volt az egyetlen ilyen kapu.
Mint a régi királyi műhelyekben - melegítéssel, kalapácsolással, ráveréssel készülnek az alkatrészek

Jelenleg a munka egyötödénél tartanak, gomboscsigákat, karikákat, kisebb elemeket gyártanak. A kerítéselemek nagy része már elkészült, az összeállítás van hátra, elkezdődött a kiskapuk kovácsolása is, már ezen és az oszlopok elkészítésén is dolgoznak.
-Az igazán nagy falat a nagy kapu lesz, ott már súlyban is hatalmas méretekről van szó - mesélte a fém szakrestaurátor, hozzátéve, nagyon sok csigalevél és egyéb díszítő elem van, amit ki kell kísérletezni, miként csinálhatták régen. A munka nagyságrendjéről elmondta, a kerítéselemek és a kiskapuk több száz kilót nyomnak, a nagykapu pedig tonnákban lesz mérhető, ennél az anyagvastagságok is jelentősebbek. Az oszlopok magassága 4,8 méter, a díszkapu teljes magassága 5 méter fölötti, az egész kovácsoltvas szerkezet - kerítéssel, kapukkal, oszlopokkal - 19 méter hosszú.
A kerítés elemei már elkészültek, lándzshegyes, bojtos vasrudak alkotják többek között

Az iparművész és fém szakrestaurátor fia részletesen megmutatta a polgármesternek és kollégáinak a készülő kerítéselemeket. Kézbe vették a bojt és lándzsafej végű szögletes vasrudakat, a kerítés elemeit, megtekintették a domború virágmintákat és láthatták, hogy az egyes kerítéselemeket milyen kovácsoltvas pántokkal fogják össze. Minden darab ugyanolyan, mint a régi felvételeken látható.
Lehoczky János a díszítőminták rögzítését mutatja a polgármesternek

Áldozó Tamás a munkálatok megtekintését követően a projekt előéletét idézte fel az eredeti méretű oszlopterv előtt. Mint mondta, ezelőtt 8 évvel, járt már a szentendrei műhelyben, akkor Lehoczky János az edelényi kaput készítette éppen, és ekkor tekinthette meg a pápai kastélykapu dokumentumait, melyek eredeti szépségében mutatták a leendő kaput.
-Egészen más volt akkor nézni egy tervlapot, a megvalósítás legkisebb reménye nélkül, mint most, amikor ezt a nagy tervet és a már elkészült elemeket is látjuk.
Négy kovács dolgozik a pápai kastély kapujának és kerítésének rekonstrukcióján

A kastélykapu rekonstrukciójáról úgy fogalmazott, nagyon szépen indult és szépen is fog befejeződni.
-Amikor Lázár János miniszter úr az Esterházy-kastély átadása előtt bent járt nálam a városházán és beszélgettünk műemlékekről, előttünk álló feladatokról, akkor kérdezte, hogy mi lenne az a kisebb léptékű fejlesztés, amivel tovább lehetne lépni a kastély környezetének rendezése során. Azt mondtam, a kerítés és a kapu. Akkor azt kérdezte, ez mennyibe kerül? Azt a választ tudtam adni, ami a korábbi tervezői költségbecslés alapján rendelkezésünkre állt: 100 millió forintos nagyságrend.
Akkor - 3 évvel ezelőtt - a minisztertől a költségek biztosítására ígéretet kapott a város, a tervezési munkát újrakezdték, az újabb költségbecslés 158 millió forintról szólt, amit a miniszter tudomásul vett, így a támogatási szerződés ezt az összeget tartalmazza. A közbeszerzési eljárások lefolytatása után alakult ki, hogy a költségek ennek a dupláját fogják kitenni.
-Ennek ellenére, azt mondhatjuk, hogy legalább 50 százalékos támogatással tudjuk megvalósítani a jövő év folyamán ezt a beruházást.
Minden elemében olyan lesz, mint volt a 17. század végén készült eredeti 

Áldozó Tamás arról is szólt, a kerítés és kapu elkészítésén túl még sok munka kell a környezet rendezéséhez, amíg olyan harmonikussá válik a kastély környéke, mint azt elképzelték, és ami mindenki számára elfogadható.
A mikorra készülhet el? kérdésre a városvezető úgy válaszolt, már az elején tisztázódott, hogy a kovácsoltvas munkákra legalább egy év kell, és mivel a legfontosabb szempont a jó minőség, annyi időt kell biztosítani, amennyit ezek megilletnek. Hangsúlyozta, bízik a várossal együttműködő művészben, vállalkozókban, hogy annyi időt szánnak erre a munkára, amennyi szükséges.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!