A gondolkodás szabadsága - könyvbemutató


2018-12-12 15:36:16  | cikk: Babos Petra  | 


A gondolkodás szabadsága - könyvbemutató főképe
Marilynne Robinson: A gondolkodás szabadsága. Kálvinista tűnődések című könyvét mutatták be a Református Ótemplomban tegnap délután. A könyvet Köntös László főjegyző, gyűjteményi igazgató és Barta Zsolt teológiai tanár mutatta be.
Marilynne Robinson amerikai író, esszéíró 1943-ban született Idaho államban. A híres Iowa Writers' Workshop emeritus professzora, műveinek jelentőségét többek között Pulitzer-, Orange-, Kongresszusi Könyvtár-díjjal ismerték el.
-„A teológia és a Szentírás tanulmányozása érdeklődésem középpontjában állt egész felnőtt életemben. Érdekel a szépirodalom, az esszé- és regényírás is. Gyakran becsmérlik a teológiát, mondván, hogy az intellektus síkjára viszi azt, aminek, tapasztalatnak, magatartásnak vagy cselekvésnek kellene lennie. Ha valamennyire is törődtem volna azzal, hogy a teológiának milyen kicsi a becsülete, még az egyházakban is, felhagytam volna vele, és elmondhatatlanul soktól fosztottam volna meg magamat. A becsmérlés szokása kényszerít, rombol, elszegényít, és nehéz tőle szabadulni. A teológia, akárcsak az intellektuális eszmélkedés, szép, ha jól művelik, szépsége táplálta lelkemet, és alakította kezem minden munkáját." - olvasható a könyvről.
Barta Zsolt elmondta, a vallás és a hit regényeinek központi eleme. A kereszténységgel való kapcsolat nem merül ki a keresztyén motívumokkal és a bibliai metaforákkal való felszínes érintkezésben. A vallás és a hit nem pusztán kulturális jelenség nála, hanem irodalmát mélységesen meghatározó istenkép, vallásos gondolkodás. Történetei a kegyelem történetei. A szereplők általában lelkipásztorok, vagy istenfélő emberek, akik küzdelmeikben Istenhez fohászkodnak. Marilynne Robinson gondolkodásának középpontjában a vallás áll: ebből a központból nőnek ki regényei, és innen nézve mond véleményt az Idaho-ban végrehajtott nukleáris kísérletekről, az átideologizált amerikai gazdaságról, a hagyományok továbbéléséről, a büntetőjogról és minden kérdésről - mondta Barta Zsolt, majd hozzátette, a most bemutatott kötet esszéi éppenséggel az bizonyítják, hogy korunk mély kérdéseit a keresztyén hitből kiindulva igyekszik megválaszolni. A konkrét válaszokat azonban meg kell, hogy előzze egy szellemi méregtelenítés, a helyes gondolatokhoz való visszatalálás. Az esszék vissza-visszatérő törekvése Kálvin János és a puritánok rehabilitálása. Írásaiban mély párbeszédet folytat mindazokkal, akik hatással vannak a vallásos gondolkodására. Kálvin, Karl Barth, gondolatait, életét alaposan értékeli, példájukat felemeli. Robinsontól távol áll a metafizikai ábrázolás, révedezés. Gondolkodás test és lélek, menny és föld metszetet, egysége felé irányul. Robinson esszéinek különleges erőssége az együtt látás, a rálátás a széthúzó, diffúz folyamatokra. Ennek a szemlélődésnek a központja pedig a vallás. Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki a divatos világmagyarázatok mögé szeretne nézni, és akinek fontos a vallás és a hit ügye - mondta Barta Zsolt.

A rendezvényen a Pápai Református Egyházközség Séllyei István Énekkarának Kamarakórusa és Halász Brigitta működött közre.

Képek:


Címkék: könyvbemutató
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!