Foglalkoztatási fórum a jó gyakorlatok jegyében


2018-12-11 16:06:42  | cikk: Babos Petra  | 


Foglalkoztatási fórum a jó gyakorlatok jegyében főképe
Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című TOP projekt soron következő foglalkoztatási fórumát tartották ma délelőtt a Városházán. A találkozón olyan paktumok hazai, valamint nemzetközi jó gyakorlatait mutatták be, amelyek jó irányt mutatnak a résztvevő paktum tagok számára is, emellett tájékoztatást adnak a város és a járás munkaerő-piaci helyzetéről.
Soós Andrea, a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, a paktum keretében ezúttal két rendezvényt vontak össze, a soron következő foglalkoztatási fórumot, ennek keretében hívtak meg olyan előadókat, akik jó gyakorlataikat mutatták be a résztvevőknek. A fórum nyitott volt, bárki részt vehetett rajta, aki érdeklődött ezen téma iránt. Az előadók között volt Hollósy Szabolcs BFH Európa Kft., paktum szakértő, aki a Paktum történelem és nemzetközi jó gyakorlatok címmel tartott előadást, valamint Korona Vivien Pro Veszprém Kft. és Budainé Illyés Dóra Kontakt Nonprofit Kft. nevében a hazai jó gyakorlatokról beszélt.
A rendezvényen Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az elmúlt két hónapban is tartottak paktum fórumot, amely a vállalkozások számára jelentett információt, s olyan témákat dolgoztak fel, amelyeket komoly érdeklődés kísért. Az egyik fórum a munkaerőhiány kezelésére irányult, a másik pedig a cafeteria és a várható adó változásokról szólt.
Unger Tamás kiemelte, az önkormányzat a paktum projekt keretében pályázatot írt ki a városban és környékén működő vállalkozások jó gyakorlatainak megismerésére. Az önkormányzat három kategóriában díjazza a pályázókat, Az év társadalom iránt elkötelezett vállalkozását, Az év esélyegyenlőség iránt elkötelezett vállalkozását és Az év együttműködő vállalkozását választja ki a beérkezett pályázatok közül. A pályázatok beadási határideje december 17., az eredményhirdetést várhatóan a januári Vállalkozók Újévi Fogadásán tartják.
A rendezvény elején A kormányhivatal beszámolója az aktuális munkaerő-piaci helyzetről és a támogatási lehetőségekről címmel Palágyi Mónika tartott előadást.
Ezt követően Hollósy Szabolcs előadásában elmondta, a foglalkoztatási paktumok története legalább 30 éves. Az együttműködést az olaszok és az írek kezdték el. Minden ország más és más oldalról közelítette meg ezt a kérdést. Olaszországban a vállalkozásfejlesztés volt a fókuszban, Ausztriában a tartós munkanélküliség kezelése, míg Írországban a hátrányos helyzetben lévő rétegek újraaktivizálása volt a középpontban.
-Magyarországon 15 éve működnek a foglalkoztatási paktumok, főként a munkanélküliség elleni küzdelem volt a cél. A legutóbbi projektben már a vállalkozásoknak nyújtható támogatások kerültek fókuszba. Ezt nem azt jelenti, hogy már nincs teendő a hátrányos helyzetű rétegekkel. Ezért is fontos a projekt, hogy találják meg az inaktívakat, megfelelő képzéssel és tanácsadással segítsék őket vissza munka világába, hiszen a cégek munkaerő hiányban szenvednek - emelte ki Hollósy Szabolcs.
A rendezvény kerekasztal beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!