Kézműves díszek, ajándékok az adventi vásárban


2018-12-09 22:17:49  | cikk: HuHa  | 


Kézműves díszek, ajándékok az adventi vásárban főképe
Ma este fellobbant a város adventi koszorújának második gyertyája, az ünnepi pillanatot megelőzően szombaton és vasárnap délután is színpadi programok és az adventi vásár portékái, finomságai várták a Fő térre kilátogatókat.
Vasárnap este sokan kilátogattak a Fő térre

Szombaton délután a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma betlehemessel fogadta az ünnepváró pápaiakat, majd a Pápai Városi Óvodák Fáy András lakótelepi Tagóvodájának Galagonya csoportja adott zenés műsort. Őket az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola 3. a és z osztályos diákjainak műsora követte a színpadon. A kedves, szeretetről és karácsonyról szóló műsorban számos klasszikus és kevésbé ismert vers és dal csendült fel hangszeres kísérettel.
-A gyerekek nagy lelkesedéssel készültek a műsorra, október vége óta gyakoroltunk, hiszen sok vers, próza, dal és furulya muzsika került az összeállításba - mesélte Orbán Judit tanító, a diákok felkészítője. A szeretet karácsonya című összeállításban, a szeretet témája köré építették a műsort.
-A karácsony igazán leglényegesebb üzenetéhez kerestem verseket, dalokat, nagy magyar költőink művei is elhangzottak. A műsorra készülés során nagyon sok mindent megtanultak, megéreztek a gyerekek a karácsony lényegéről és egyúttal nagy elődeinket, irodalmárainkat is megismerték, azelőtt, hogy majd felső tagozatban tanulnak róluk.
Az Erkel-iskola diákjai nagyon színvonalas műsort adtak

Az Erkelesek előadása után a Tapolcafői Forrás Népdalkör teremtett ünnepváró hangulatot versekkel, dalokkal, majd a Deluxe együttes könnyzenei programmal szórakoztatta a Fő téren összegyűlteket. Az estét a Swing Over Duó zárta, akik különleges hangulatot teremtettek e népszerű stílussal. Andorai Péter énekes és Szabó Tamás zongorista egy évvel ezelőtt hozta létre a formációt, azóta több helyszínen is felléptek már jazz tenderekkel, popdalok jazz feldolgozásaival. A duónak karácsonyi slágerekből összeállított repertoárja is van, a pápai fellépésen ezek közül is hallhatott néhány dalt a közönség. Andorai Péter arról beszélt hírportálunknak, hogy számára nagyon kedvesek a régi amerikai jazzes, swinges zenék, ezeket tárják az érdeklődők elé koncertjeiken.
-Dalaink egy része ismert, másik része kevésbé ismert, mégis nagyon hangulatos, és a swing korszellemét adja vissza. Mindezt karácsonykor megfűszerezzük klasszikus amerikai karácsonyi zenékkel.
A duó énekese arról is mesélt, az adventi időszak fellépései őket is inspirálja, ünnepre hangolja, így egy kicsit maguknak is játszanak. Figyelnek arra, hogy az ünnepek előtti rohanás ne térítse el őket az ünnepvárás lényegéről és műsoraikkal kellemes, harmonikus ráhangolódást kívánnak teremteni a közönségben. Az előadott dalok feldolgozások, hiszen az egy zongorás kíséret ezt megkívánja, de alapvetően megőrizték az eredeti hangzásvilágot. Tapasztalatuk pedig az, hogy muzsikájukat jól fogadja a közönség, és az ismerős dallamok hallatán felcsillanó tekintetek jó visszajelzések számukra. Az adventi fellépéssorozat után a duó családi körben tervezi az ünnepet, Andorai Péternek például idén igazán különleges karácsonya lesz, hiszen a múlt héten született meg első gyermeke, így ő a legnagyobb ajándék számára.
A Swing Over Duó karácsonyi dalokat is hozott 

Vasárnap délután a város református közösségei álltak színpadra, a kicsiktől a nagyokig több csoport szerepelt műsorukban. Ifjabb Márkus Mihály lelkipásztortól megtudtuk, az volt a céljuk, hogy minél több közösségükből vállaljanak szerepet a műsorban.
-Azt gondolom, aki zenél és énekel, azért teszi, mert szívből teszi, jól érzi magát benne és az öröm nagyon fontos kérdőjel a 21. században, hogy tudunk-e egyáltalán csak úgy örülni. Azért, hogy elérkezzünk karácsonyig, hogy megtapasztalhassuk az ünnep csodáját, fontos ezeket a pillanatokat megélni. Aki énekel, zenél, mindezt éli át és reméljük, a közönség is megérzi ezt az örömet.
Színpadon a PRIZ zenekar 

Az énekes zenés karácsonyváró összeállításban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma 9m osztályos diákjai léptek fel, az Édenkert Pápai Református Óvodából ezúttal nem a kicsiket, hanem az óvodapedagógusokat, dolgozókat kérték műsorra, őket a Pápai Református Egyházközség PRIZ zenekara követte és színpadra lépett a most alakuló gyermekkórus is. A reformátusok műsorának különlegessége volt, hogy az Adventi Kórustalálkozó fellépői is csatlakoztak hozzájuk és két karácsonyi dalt énekeltek el közösen a Fő téren összegyűlt szép számú érdeklődőnek.
Az Adventi Kórustalálkozó csoportjai is felléptek a Fő téren

A város adventi koszorújának második gyertyáját Baráth Julianna, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatója, nyárádi lelkipásztor gyújtotta meg. Beszédben a filippibeliekhez írt levél negyedik fejezetét idézte, majd úgy fogalmazott, hiszi, hogy mindig jó érzéssel tölti el az embert, hogy egy kicsit sikerült az Isten igéje szerint élni.
-Ma este, akik együtt vagyunk itt a Fő téren, eleget tettünk annak, amiről Pál apostol a filippibeliekhez írt levélben beszél. Arra kér bennünket, hogy azt vegyük figyelembe, ami szeretetre méltó, ami nemes, ami dicséretes. Aki a mai estét ide szánta, itt van, abban ott van a vágy a közösségre, a jó szóra, az Isten szeretetével való találkozásra.
Mint mondta, Isten arra bíztat bennünket, hogy örüljünk mindenkor és bár nem könnyű eleget tenni ennek a parancsnak, mégis megtehetjük.
-A mi életünk, bármilyen körülmények között is van, biztonságban van és észreveheti azt, ami örömre való, mert az Úr közel.
Baráth Julianna, a Refi igazgatója gyújtotta meg az adventi koszorú második gyertyáját

A bölcsődébe, óvodába kerülő kisgyermekek példáját hozva fel arról szólt, az ember lassan megtanulja, hogy a közelség, az örömöt, a biztonságot adó közösség nem mindig szemmel látható és nem mindig kézzel fogható, de attól azért van. Isten közelsége is így veszi körbe életünket.
-Így hallhatjuk meg az ő biztatását és kérését, hogy legyünk bátrak örülni mindenkor, észrevenni az ő közelségét. Advent erről a közelségről, a hozzánk közel jött, emberré lett Istenről szól nekünk.
A gyertyagyújtás után adventi utcazene várta a vásárban sétálókat, Márkus Mihály és Halász Brigitta közreműködésével.

A színpadi produkciók mellett az adventi vásár faházaiban ünnepi díszek, ajándéknak való, kézzel készített termékek fogadták a vásárlókat. Textilbabák és egyéb figurák, farmerből készült táskák, neszeszerek, ékszerek, szalmadíszek, szalvétatechikával készült mécsesek, csuhétermékek, különleges gyümölcsökből készült házi lekvárok és még ezerféle apróbb és nagyobb kézműves holmi sorakozott a faházakban, de ételek és italok is várták a látogatókat.
Az adventi vásárban ajándéknak valók és díszek is kaphatók, mind egyedi, kézzel készített termék

Az Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékosok Nappali Intézete az idei évben is számos kedves tárgyat készített a vásárra. Horváth Melinda szakmai vezetőtől megtudtuk, minden évben elhozzák a nagyon bájos apróságokat: papír és tobozangyalkákat, manócskákat, de elegáns gyertyatartókat, üvegmécseseket, kopogtatókat is készítettek.
-Minden ellátottunk nagy örömmel vesz részt a munkában, és mindenkinek tudunk feladatot adni, olyat, amit el tud végezni. Segítenek a szülők és önkénteseink is vannak - mondta elégedetten. Meglátása szerint, ez a tevékenység az ünnepre való lelki felkészülés fontos része, de a munkájukat is segíti, hiszen vannak fejlesztő hatású tevékenységek alkotás közben, mindemellett pedig készülnek a karácsonyi műsorra is.
Adományokért készítették termékeiket az ESZI Fogatékosok Nappali Intézetének ellátottjai és a viski idősek

Az ESZI faházában találkoztunk a kárpátaljai Viskről érkezett Igyártó Ibolyával, aki az ottani nyugdíjas klubot képviseli a vásárban és a viski idősek által készített termékeket hozta el Pápára. Városunk kárpátaljai testvérvárosának idősklubja jó kapcsolatot ápol a Pápai Nyugdíjas Egyesülettel, a Játékfesztiválra és a mostani alkalomra is az ő meghívásukra érkeztek.
-Karácsonyi csengőket, horgolt angyalkákat hoztam, és nagyon sok csuhéból készült dolgot: babákat, díszeket, kosárkákat, szalvétatartókat. Ezeket a pápai adventi vásárra készítettük és a termékekért kapott adományokat a viski idősekre fordítjuk - mondta el.
Horgolt angyalok és csuhékosárkák is kaphatók

Egy másik faházban Hörömpöly Imréné Rózsika saját készítésű farmertáskáit, irattartóit, pénztárcáit kínálta. A rendkívül változatos kínálatban egy dolog azonos, minden újrahasznosított anyagból, farmerből van, amiből ő tetszetős, igényes táskákat készít gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Erről a tevékenységéről azt mesélte, kezdetben rokonainak, barátainak készített farmertáskákat, de annyi alapanyag halmozódott fel nála, hogy ma már néhány vásárba is elmegy, értékesíteni őket. A kidobásra ítélt farmereknek minden ép részét felhasználja, az övbújtatótól a zsebig, az elkészült táskákat pedig jó szívvel ajánlja akár ajándéknak, akár saját használatra.
Hörömpölyné Rózsika egyedi farmertáskákat készít

Hasonlóan kedves portékával érkezett az adventi vásárba Bódi Babos Anita, aki textilművesként dolgozik és főként babákat hozott, de aranyos zoknifigurákat is készített és természetesen textilből varrt karácsonyfa is van a kínálatban.
-Jönnek az érdeklődők, szívesen nézegetik a kedves holmikat és akad vásárló is - mondta el tapasztalatait.

A Gyertyafényes Advent programja jövő szombaton és vasárnap is várja a pápaiakat a Fő téren, akkor is több színpadi produkció és vásár segít az ünnepi ráhangolódásban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!