488 perc Jókai


2018-12-09 16:57:39  | cikk: ha  | 


488 perc Jókai főképe
488 perc Jókai a 488 éves Pápai Református Kollégium Gimnáziumába és Művészeti Szakgimnáziumában - ezzel a frappáns címmel szervezte meg az idei Jókai-emlékévhez kötődő utolsó programját a Refi. A szombat reggel 9 órakor kezdődő és 488 perc elteltével 17.18 perckor befejeződő rendezvény Jókai Mór életét és korát hozta diákközelbe. Az iskolában a nyílt napra is ekkor várták az érdeklődőket, akik érkeztek szép számban, hisz az intézmény új nyelvi specializációval és robotika oktatással igyekszik a kor igényeinek megfelelő választ adni, mondta Baráth Julianna igazgató.

A nyílt nap látogatói is részesei lehettek a Jókai-programoknak, hisz a délelőtt során volt felolvasás Jókai pápai emlékeiből, A kőszívű ember fiai című regény egy részletére a diákok színházi táncos-szöveges koreográfiát adtak elő, a képzőművészetisek megörökítették Krisztyán Tódort Az arany emberből, de egy másik osztályban feldolgozták Jókai Vándoroljatok ki című esszéjét, s volt táncház is.

Néhány diák reformkori ruhában Jókai-idézeteket osztott a folyosón

Az ebéd stílszerűen Jókai-bableves volt, ami a nagy mesemondó kedvenc egytálétele volt, füstölt malackörömmel - ettől ezúttal eltekintettek a szakácsok. A délután folyamán aztán volt előadás és beszélgetés Jókai Mór utolsó szerelméről, Nagy Belláról, aki 54 évvel volt fiatalabb az írónál és rosszízű pletykáktól, botrányoktól volt hangos a házasságuk.

A filmművészet sem maradhatott ki a sorból, a diákok Az aranyember című alkotást nézték meg, de előtte volt egy összehasonlító elemzés a könyv és a film hasonlóságairól, különbségeiről. A programot egy fáklyás felvonulás zárta. A diákok csoportja először a Március 15. téren álló Jókai-mellszobornál állt meg, főhajtással emlékezve az egykori pápai diákra, aki mindig hálával gondolt vissza a Kollégiumra: "Áldott legyen a láng, mely utamra rávilágított". Ezt követően a menet a Jókai utcán levő Klára-házhoz vonult, itt lakott az író diákként. Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, a program szervezője megköszönte a diákok részvételét, majd teológushallgatók olvasták fel a Melyiket a kilencből című karácsonyi Jókai-történetet, végül adventi énekléssel zárták a rendezvényt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!