Helyére került a vadászrepülő


2018-12-09 15:04:09  | cikk: HuHa  | 


Helyére került a vadászrepülő főképe
Ezekben a percekben fejezték be a repülőgép talapzatra rögzítését a szakemberek a MiG-21-es emlékművön. A gépet dél körül emelték a helyére a 9 méter magas nyersbeton tartóoszlopra. A minden elemében rendkívül látványos munkafolyamat hajnalban kezdődött a Bázisreptéren, ahonnan a Celli úti körforgalomhoz szállították az egykor Pápán szolgált vadászgépet.
Gondos munkát igényelt a gép darura rögzítése

Előző tudósításunkban már hírt adtunk a hajnali eseményekről, a történet folytatását Nagy Szabolcs, a kivitelező cég ügyvezetője összegezte hírportálunknak. Mint mondta, 5 óra előtt vették át a repülőt a honvédségtől, nem sokkal később azonban arról kellett dönteni, hogy a gép reggeli emelését későbbi időpontra halasztják, hiszen a feltámadó szélben nem lett volna biztonságos a munkaművelet.
-A döntés után hosszan vártunk és fagyoskodtunk a helyszínen, majd 10 óra felé kegyes lett hozzánk az időjárás - idézte fel.
Fél 10-kor végezték el a bázisreptér műszaki katonái a repülőgép kerekeinek behajtását, majd 10 óra után nem sokkal a két daru megkezdte a talapzatra emelést. A körforgalom belváros felé néző oldalán elhelyezkedő repülőt a két daru között emelték a helyére, ám az emelés során - amikor a gép már több méter magasan függött a levegőben - az egyik első függesztőcsavar eltörött, így a repülőt vissza kellett helyezni a földre, ahol a műszakiak rövid időn belül megoldották a csavar cseréjét és rögzítését. Ezután újra kezdték az emelést, ezúttal sikerrel. Nemcsak az emelés, de a tartóoszlopra helyezés is rendkívüli precizitást igényelt, hiszen az oszlop tetején kialakított fogadó vasszerkezetbe kellett beilleszteni a 3,3 tonnás, 7 méter fesztávolságú vadászgépet. Ezt követően kezdődhetett meg a gép rögzítése 9,5 méter magasan, a hegesztők három ponton erősítik a talapzathoz a repülőt.
Nagy Szabolcs a kivitelező cég ügyvezetője kora délután már megkönnyebbülve nyilatkozott

-Nagyon extrém munka volt ez számunkra, hiszen ezt nem tudtuk senkitől ellesni, megtanulni, a mi feladatunk volt a munkaműveletek meghatározása - fogalmazott egy kis megkönnyebbüléssel a hangjában az ügyvezető fél 1-kor, amikor már a gép rögzítését megkezdték. Nagy Szabolcstól megtudtuk, ezt követően is lesz még feladatuk, hiszen a tartóelemeket korrózió elleni védelemmel látják el, a gépet és környezetét megvilágítják és tereprendezési, kertészeti munkákat végeznek körforgalomban.
Két daru emelte a helyére a MiG-et

A látványos és izgalmakban bővelkedő munkafolyamatot több száz érdeklődő követte figyelemmel a helyszínen, a nézelődők kitartottak még akkor is, amikor megeredt az eső. A helyszínen volt Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, Magasy Zsolt alezredes, parancsnokhelyettes és Unger Tamás alpolgármester is. Az alpolgármester érdeklődésünkre felidézte, több éves folyamat végéhez közeledik a projekt, az eredeti elgondolást követően körülbelül két évvel ezelőtt gyorsultak fel az események, amikor Gangler László parancsnok és Áldozó Tamás polgármester a 100 éves magyar légierő - idén van a jubileuma - ünnepére készülve egyeztetett az emlékműállítás terveiről. Az alezredes és az akkori honvédelmi miniszter segítségével jelölték ki a gépet az emlékműhöz, sok segítséget adott a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, a gépet pedig a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzemének munkatársai készítették fel új szerepére.
-Az önkormányzat is vállalta a maga részét a munkában, az emlékmű tartóoszlopának kivitelezése a város feladata volt. Ez év áprilisában születtek meg a tervek az emlékműről, az engedélyeket nyárra szereztük be, ezt követte a kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárással, ami után elkezdődhetett a kivitelezés - emlékeztetett.
Unger Tamás hozzátette, a helyszínen figyelve a gép tartószerkezetre emelését, úgy látja, talán ez a legnehezebb része az egész folyamatnak, hiszen rendkívül pontos munkát igényel, és örömmel tapasztalta, hogy összehangoltan dolgoztak együtt a kivitelezők és a többi közreműködő szakember.
Unger Tamás alpolgármester köszönetét is kifejezte 

Az alpolgármester köszönetét is kifejezte mindazoknak, akik részt vettek a munkában, külön kiemelve az emlékmű ügyének elkötelezett támogatóit.
-A mai nap egy olyan alkalom amikor köszönetet kell mondani mindazoknak, akik segítették ezt a projektet. Szeretném megköszönni a Magyar Honvédség parancsnokságának, akik engedélyezték az emlékmű létesítését, és külön köszönetet szeretnék mondani Gangler László parancsnok úrnak és Magasy Zsolt parancsnokhelyettes úrnak, hogy képviselték és segítették ezt a folyamatot. Köszönet kell mondani dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek is, aki végig figyelte és segítette az emlékmű létesítésének ügyét.
A hosszú folyamat eredménye, hogy méltó emléket állítanak a pápai repülőezrednek - emelte ki.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!