Leállították a MiG helyére emelését


2018-12-09 07:00:22  | cikk: HuHa  | 


Leállították a MiG helyére emelését főképe
2018. december 9. 3 óra 18 perc, HM Pápa Bázisrepülőtér

A reptérkapu előtt a Pápai Rendőrkapitányság járművei, rendőrei és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai várják, hogy kigördüljön a gép a bázisról. A hangárban már egy órával korábban megkezdődött a munka, a műszaki katonák a vadászgép útra készítésének utolsó munkafázisait végezték el. Felvezető, biztonsági járművek villogó fényjelzései hasítanak az éjszakába, egymás után gördülnek ki az 1-es kapun, s csatlakoznak a már az úton várakozó rendőrségi járművekhez. Lassan kigördül a MiG is, éppcsak kifér a kapun, kézzel irányítják, centizik ki az oszlopok között. Aztán az apró, de rendkívül nagy teljesítményű szállítójármű mögé akasztják és megindul az 50 méteres konvoj a város felé.
Útra készen

3 óra 40 perc, Pápa, Vaszari út

A körülbelül 10 km/órás sebességgel haladó konvoj eléri a Külső-Győri úti csomópontot, ahol jobbra folytatja útját az elkerülő út felé. A kereszteződésnél néhány gépkocsit állít meg a rendőrség, nekik meg kell várniuk, míg a konvoj - középen a kerekein guruló vadászrepülővel elhalad a kereszteződésben. Az autósok érdeklődéssel figyelik a nem mindennapi látványt, aztán útjukra engedik őket.
A Vaszari útról az elkerülő felé fordult a konvoj

4 óra 17 perc, Celli úti körforgalom

A konvoj megérkezik a körforgalomhoz, a járműsor közepén méltóságteljesen gurul a MiG 21-es. A gép szárnytávolsága 7 méter, az elkerülőúton kényelmesen elfért. Az út problémamentesen zajlott, a konvoj elhaladását követően a rendőrök felállnak a zárási pontokra, hogy a körforgalomhoz vezető utakat lezárják.
A csomópontban a kivitelezők, a honvédség és a rendőrség munkatársai felkészülten várják a repülőt. Mindenki tudja a dolgát, az utakat zárják, a helyszínt biztosítják, a munkálatokra a kivitelezők előkészülnek.
A körforgalomban mindenki felkészülten várta a gépet

4 óra 41 perc, Celli úti körforgalom

A vadászgépet irányba állítják a körforgalomban, a daruk és egyéb munkagépek felvonulnak, megkezdődik a gép darura akasztása és megemelése a kerekek rögzítéséhez. Közben az Aldi parkolójában megjelennek az első nézelődők, kíváncsian figyelik az eseményeket.

5 óra 17 perc, Celli úti körforgalom

Elemelkedik a talajról a vadászrepülő, igaz egyelőre csak azért, hogy a kereket behajtsák. A daru nem sokkal a föld felett tartja a gépet, míg a repülőműszaki katonák elhelyezik a bakokat és előkészítik a műveletet. Közben a szakemberek folyamatosan tanácskoznak, mert a szél egyre erősödik és kétségessé válik, hogy lehet-e biztonsággal daruzni. A daruzás 40 km/h szélerősségig végezhető el biztonsággal, most ezt a határértéket súrolja.
Levegőben a gép a kerekek behajtásához. A műveletet nem végezték el, a talapzatra emelést elhalasztották

5 óra 45 perc, Celli úti körforgalom

A kivitelező úgy dönt, hogy a vadászrepülő talapzatra emelését elhalasztják. A szél folyamatosan erősödik, a legfrissebb előrejelzések szerint 10 óra után várható némi csillapodás. A tervek szerint dél körül próbálják elvégezni a műveletet. Az eredetileg 16 óráig meghirdetett útlezárások érvényben maradnak, a körforgalmat járművel nem lehet megközelíteni, a zárási pontokon rendőrök terelik a forgalmat. A műszakiak is visszavonulnak egyelőre, az érdeklődők is hazaindulnak.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!