Összművészeti advent kékben


2018-12-08 22:20:26  | cikk: ha  | 


Összművészeti advent kékben főképe
 
A Gróf Esterházy Károly Múzeum immár negyedik alkalommal szervezte meg Kék Advent elnevezésű programját. A Kékfestő Múzeumban ezúttal nagy szerepet kapott a néprajz, hisz többek közt azokat a hagyományokat idézték fel, mikor még a kukoricamorzsolás közben beszélgetéssel, énekekkel, mesékkel szórakoztatták egymást az emberek. Épp ezért volt egy sarok, ahol a látogatók kipróbálhatták a kukoricamorzsolás tudományát, s aztán egy kicsit arrébb a másik asztalnál kukoricacsutkából készültek a kékfestő ruhás babák.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett a megnyitón

A rendezvény résztvevőit dr. Nagy-L. István igazgató köszöntötte, csupa jó hírrel. - A legfontosabb talán, hogy felkerült a kékfestés hagyománya az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. A jelölést Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen nyújtotta be. Magyarország részéről a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága készítette az előterjesztést, de az anyag lényegi, szakmai részét Reidmár Linda, pápai múzeumunk néprajzosa állította össze - mondta az igazgató. Reidmár Linda munkáját nagy tapssal köszönte meg a megnyitó közönsége.

A Mikulás is megcsodálta a megújult bejáratot

A másik fontos hír az volt, hogy tovább szépült az épület: a bejárat már nem a kapualjból nyílik, hanem az utcafrontról, s van egy most kialakított, új tér. A helyiség a hátsó irodák összenyitásával jött létre, ez lesz ezentúl a foglalkoztató, s egyben kiállítótér is. Az átalakítást a fenntartó, Pápa Város Önkormányzata támogatásával tudta megvalósítani az intézmény. Az új helyiséget egy méltó tárlattal avatták fel. Ughy István erdélyi festőművész, a múzeum egykori munkatársa 80 éves, s ez alkalomból a közelmúltban készült festményeiből válogatott össze egy szép anyagot.

Unger Tamás alpolgármester is jó hírrel kezdte köszöntőjét

Jó betérni a Kékfestő Múzeumba, hisz szép környezetben színvonalas programok fogadják a látogatót - mondta Unger Tamás alpolgármester, majd egy újabb jó hírrel szolgált: - Amikor ma beléptem ide, megfogadtam, hogy a következő költségvetés összeállításakor mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy forrást különítsünk elaz épület homlokzatának felújítására, hogy méltó legyen a külső is a belső tartalomhoz. A város kulturális programjainak kínálatát is gazdagítja az intézmény, rendszerint összművészeti formában, hisz ezúttal is jelen van a képzőművészet, a zene is - tette hozzá Unger Tamás, aki felköszöntötte a kiállító művészt.

Ughy Miklós képeivel avatták fel az új helyiséget

A tárlatot dr. László Péter muzeológus, egyiptológus, a pápai múzeum korábbi igazgatója nyitotta meg. - Az öröm festészete, így jellemezhetnénk egykori kollégám, barátom képeit, aki azonban legalább annyira múzeumi ember, mint amennyire festő. Készített rajzokat ásatásokon, de néprajzi dokumentációkat is. Ezen a kiállításon tájképeket láthatunk elsősorban, s azon belül is torockói tájképeket. Mindig igyekszik, hogy pontos, konkrét legyen, de a fellazított formák mögött ott van a rend, a konkrétumok mögött a személyes érintettség, a szenvedélyes expresszivitás. S mindez megjelenik a tájképeken, melyek Torockón készültek. Torockó nem egy életre szóló, hanem egy életen át tartó élmény Ughy István számára. S valóban, az az életöröm, ami megjelenik a képeken ezt bizonyítja, mondta László Péter.

Bartókos tanárok és növendékek is muzsikáltak

A rendezvényen részt vettek a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei is. Műsorukban felcsendültek klasszikus darabok, valamint karácsonyváró, ismert dallamok is. A Mikulás is járt a múzeumban, ajándékot osztott a gyerekeknek. A programra érkező családok nyomozhattak is, Mikulás elveszett csillagtérképét segthettek összeállítani, az egyes csillagokat az állomásokon sikeresen megoldott feladatokkal szerezhették meg a gyerekek. Aki elfáradt a nyomozásban, az megpihenhetett a kemencénél, amiben finom kolbász sült, de volt bundás kenyér, forralt bor, meleg tea is.

Aki szeretné, karácsonyig még elhelyezheti kívánságát a kékfestős fenyőn

Az alkalomra egy kedves meglepetéssel is készült Vonnák Andrea múzeumpedagógus. A látogatók kék színű kerámiacsillagokra írhatták kívánságaikat, s ezek felkerültek az udvaron álló feldíszített fára. Aki szeretné, hogy az ő kívánsága is ott legyen a fenyőn, az karácsonyig látogasson el a múzeumba és helyezze el a fán a kerámiacsillagot. Ha minden kívánság teljesül, szép évünk lesz jövőre, hisz legtöbben szeretetet, megértést és békességet írtak személyes csillagukra.

Képek:


Címkék: advent | kékfestő
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!