Ötórai tea - a kórház támogatóit köszöntötték


2018-12-08 08:27:00  | cikk: HuHa  | 


Ötórai tea - a kórház támogatóit köszöntötték főképe
2016-ban hívta életre a Gróf Esterházy Kórház és a Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány az Ötórai tea névre keresztelt rendezvényét, azzal a céllal, hogy karácsony előtt megköszönjék mindazok felajánlását, akik az alapítványon keresztül pénzbeli juttatással, vagy munkájukkal segítették az egészségügyi intézményt.
Az idei évben is meghívták azokat, akik nagyobb összeget juttattak az alapítványnak, de a köszönet nemcsak nekik szólt, hanem minden felajánlónak. Dr. Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója arról beszélt hírportálunknak, vannak olyan gép-műszerek, eszközök, melyeket nem tudnak beszerezni a központi finanszírozásból és a pályázatok sem nyújtanak lehetőséget megvásárlásukra, mégis fontosak a betegellátás, beteggyógyítás szempontjából. A Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítványhoz befolyó összegek ezek beszerzésére ad lehetőséget, így nagyon fontos minden adomány számukra, de ugyanilyen köszönet jár mindazoknak, akik felajánlott munkájukkal járulnak hozzá a kórház eredményes működéséhez.
Az adományozók és a támogatottak találkoztak

A rendezvényen a főigazgató beszédében ennek a köszönetnek adott hangot, mint mondta, az intézmény egy kis vendéglátással szeretné kifejezni megbecsülését segítői számára.
Az alapítvány idei tevékenységéről Szabadi János kuratóriumi elnök adott tájékoztatást. Emlékeztetett, 25 évvel ezelőtt jött létre a szervezet, azzal a céllal, hogy támogassa a kórház szakmai, működési, felújítási és fejlesztési elképzeléseit. A kuratórium 10 tagból áll, melyből négy fő a kórház dolgozója, hat fő pedig az alapítványtevő által felkért külső delegált. Az alapítvány a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalék támogatásokból és egyéb adományokból, illetve pályázati úton elnyert forrásokból gazdálkodik.
-Az idei évben az adó 1 százalékából 1.776.958 forint folyt be. Ez a támogatás, ha nem is nagymértékben, de minden évben emelkedik. Az összes támogatás összege meghaladja a 15 millió forintot. Nagy örömünkre szolgál, hogy évről évre növekedik azok száma, akik fontosnak érzik azt, hogy az alapítványunkat támogassák.
Szabadi János kuratóriumi elnök tartott tájékoztatót

Az alapítványhoz a kórház különböző egységeitől beérkezett igények mérlegelésekor idén hét támogatói döntést hoztak, ezek között főként eszközbeszerzések szerepeltek, de képzések támogatására is adtak pénzt. Így a számítógép eszközpark 20 számítógép konfigurációval gazdagodhatott, jutott pénz a belgyógyászati osztály otthonosabbá tételére, a központi műtőbe műtőlámpát vásároltak a szükséges tartozékokkal, támogatták a szakdolgozók továbbképzését, központi megfigyelő monitorrendszert és betegőrző monitorokat szereztek be és infúziós pumpákat vásároltak. Mindösszesen 13 millió forintot költöttek el a beérkezett forrásból.
A kapott eszközök már használatban vannak

A rendezvényen dr. Pandur Tünde belgyógyász főorvos, gasztroenterológus, a belgyógyászati osztály vezetője elmondta, eddig három betegőrző monitor volt az osztályon, ez most a felajánlásoknak köszönhetően kettővel bővült. Ezek betegágy melletti monitorok, melyekhez egy központi egységet is kaptak, ami a nővérpulton található. Ez lehetővé teszi, hogy a nővér a pultnál is lássa a betegek állapotát, hiszen valamennyi monitoron megjelenő adat befut a központi egységbe.
-Ez nagyon fontos, főleg a súlyos állapotban lévő betegeknél, hiszen a monitor minden pillanatban rögzíti a beteg állapotát, ha pedig a normálistól való eltérést észlel, riasztást ad. Ezt a nővérek nem tudnák megtenni, hiszen minden pillanatban nem tudnak ott lenni minden beteg mellett. Ezek a monitorok a betegek biztonságát szolgálják, de növelik a mi biztonságérzetünket is az ellátásban.
A központi monitoregység a nővérállomáson segíti a gyógyítómunkát

Dr. Lutz Andrea aneszteziológiai és intenzív terápiás főorvos, az intenzív osztály vezetője is arról szólt, a kapott eszközök nagyon fontosak a betegellátásban és köszönik a támogatók segítségét. Osztályuk betegőrző monitorokat és perfusor infúziós pumpákat kapott. A főorvos kiemelte, folyamatosan zajlik az osztály eszközparkjának korszerűsítése, fejlesztése, de nincs az a pénz, amit ne lehetne újabb eszközökre fordítani.
-Nagyon fontos és szép dolog, hogy vannak a városban és környékén olyan vállalkozások, magánszemélyek, akik segítik a kórházat, akik figyelnek ránk - fogalmazott.
Az intenzív osztályra is került értékes műszer

A szülészet-nőgyógyászat komfortosabb körülményeket teremtett a kórházban lévők számára az idei évben. Sikerült két kórtermet otthonosabbá tenniük - tudtuk meg dr. Mozejko László szülész-nőgyógyász főorvostól, az osztály vezetőjétől.
-Közvetlen felajánlásokat is kaptunk, építőanyagot, munkaerőt és komoly kedvezményeket annak a célnak a megvalósításához, hogy a kórházi környezetet otthonosabbá tegyük. A kismamák közül sokan szeretnének otthon szülni, ez azonban felelőtlenség. Mi megfordítottuk a dolgot és a kórházi szobákat tettük otthonosabbá, hogy még jobb körülményeket biztosítsunk.
Otthonosabb lett a szülészet

Az Ötórai teán a támogatók megjelent képviselőit személyesen köszöntötte a kórház vezetője és a kuratórium elnöke, az adományozók pedig meggyőződhettek arról, hogy pénzük jó célokat szolgál. Dr. Lukács Endre, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, évek óta támogatják a kórházi alapítványt, s nem véletlenül teszik ezt.
-Örülünk, hogy segíthetünk és van egy régi mondás, mely szerint jobb adni, mint kapni. Egy kórház esetében ez különösen igaz - mondta tréfásan, majd komoly érveket sorolt - az idei gazdálkodási évünk jól alakul, ilyenkor az alapítványi befizetések nem jelentenek plusz terhet, az adót csökkentik. Sokkal jobbnak tartjuk itt helyben látni a pénzeket, mint egy központi nagy kalapban - bár ott is jó célra fordítják. A mi szolgáltatási területünk a pápai járás, körülbelül az a terület, amit a kórház felölel. Azt a pénzt pedig, melyből mi gazdálkodunk, az itt élő fogyasztók adják össze, logikus tehát, hogy próbáljuk az ő dolgaikat segíteni, hiszen egészségügyi ellátásra mindenkinek szüksége lehet, akár beteg, akár megelőzési céllal keresi fel a kórházat.
Dr. Lukács Endre vezérigazgató, dr. Vörös Ibolya főigazgató és Szabadi János kuratóriumi elnök

A Vízmű az idei évben 2,5 millió forintot juttatott az alapítványnak, egy másik pápai székhelyű gazdasági társaság, a Bakonyerdő Zrt. pedig 1 millió forintot adományozott. Kovács Zoltánné, az állami erdőgazdaság gazdasági vezérigazgató-helyettese szintén arról szólt, úgy érzik, jól célokat szolgálnak felajánlásukkal.
-A Bakonyerdő Zrt. az idei évben nyerte el a Családbarát munkahely címet, meglátásom szerint, a kórház alapítványának támogatása is egy gesztus a munkavállalóink és családjaik felé, hiszen a minél jobb egészségügyi ellátás, a mi dolgozóink számára is fontos lehet. Tavaly is támogattuk az alapítvány, akkor 500 ezer forinttal, idén pedig lehetőségünk volt arra, hogy 1 millió forintot adjunk erre a célra. Ez a rendezvény egy jó alkalom arra, hogy visszaigazolást kapjunk arról, hogy ezt a pénzt, jól és tudatosan használja fel az alapítvány a kórház érdekében.
Az Ötórai tea a köszöntő és tájékoztató után kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!