A fény nyolc napos ünnepe


2018-12-06 22:19:24  | cikk: ha  | 


A fény nyolc napos ünnepe főképe

Idén december 2-án este kezdődött a hanuka, a zsidóság téli ünnepe, a fény ünnepe, ami nyolc napig tart. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület immár harmadik alkalommal invitálta ez alkalomból az érdeklődőket a zsinagógába. Egy győztes szabadságharc, a makkabeusok győzelmének ünnepe a Hanuka, mely nevében hordozza a jeruzsálemi Szentély újjáavatásának emlékét. Amikor felszabadították Jeruzsálemet, s a megtisztított Szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egy napra való olajat találtak, az új, megszentelt olaj készítése pedig nyolc napig tartott volna. A kis korsó cseppnyi olaja azonban - így szól a talmudi történet - csodálatos módon nyolc napon át égett. Így lépett a győzelem, a katonai emlék helyére a vallásos gondolkodás, az isteni csoda ünnepe, mesélte a történetet Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke.

Winkler Miksa gyújtotta meg a gyertyát

A Hanuka ma, családi körben vagy hitközségben megélhető hétköznapjairól többet is megtudhattak a jelenlevők Winkler Miksától, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőségi tagjától, aki már évek óta segít abban, hogy a pápaiak is minél közelebb kerüljenek az ünnephez. Idén szólt a hanuka üzenetéről, s a szokásokról is, arról, hogy minden nap egy-egy újabb gyertyát, mécsest kell meggyújtani a 8 + 1 ágú gyertyatartón, a hanukai menórán , s hogy a gyerekek ezekben a napokban ajándékokat kapnak, valamint hogy a hagyomány szerint ilyenkor olajban sült ételeket kell enni.

Aki helyesen válaszolt a kérdésekre, pörgettyűt kapott

A résztvevőket egy kérdéssor is várta, aki jól válaszolt, kapott egy pörgettyűt. A hanuka fontos kelléke ez a speciális négyoldalú pörgettyű, amivel a gyerekek az erre az ünnepre jellemző társasjátékot játszanak. A pörgettyű négy oldalán egy-egy betű olvasható: „Nagy csoda történt itt.” - Nész gádól hájá pó - e mondat szavainak kezdőbetűi vannak rajta és ezek a betűk határozzák meg a játékosok teendőit a játékban, melyben vagy a banké vagy a játékosé a pénz, ahogy a forgandó szerencse hozza.

A pörgettyű játék: pörgetés után a betű szabja meg, hogy mit kell tennie a játékosnak

A zsinagógában is fellobbant a gyertyaláng, volt pörgettyűs játék, s persze finom olajban sült fánk is, meleg teával, s ami a legfontosabb: sok résztvevővel, akik felekezeti hovatartozás nélkül közösen örültek a fény sötétség felett aratott győzelmének.


Képek:


Címkék: zsinagóga
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!