Tedd maradandóvá... - Kiss László Zsigmond kiállítása


2018-12-06 20:50:56  | cikk: ha  | 


Tedd maradandóvá... - Kiss László Zsigmond kiállítása főképe

Kiss László Zsigmond művésztanár alkotásaiból, akvarelljeiből nyílt tárlat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban. Az örökifjú alkotó a rá oly jellemző képekből válogatott a kiállításra, pápai utcarészletek, nonfiguratív alkotások, s fotók a domborművekről, szobrokról - akad szemlélnivaló bőven. Persze rögtön adódik a kérdés, hogy egy festő miért szobrászkodik. Nos, mert ha valakinek a nagybátyja Kisfaludi Stróbl Zsigmond tanítványa volt, akkor ott a szobrászat jelen van a mindennapokban, elleshetők a mozdulatok, a technikák és érezhető az alkotás öröme. Kiss László gyakran kapott felkéréseket, domborművei, mellszobrai több helyütt láthatók, kisplasztikái is mindig tetszést aratnak.

Refis diákok adtak műsort a megnyitón

Persze a festészet az egészen más, az az igazi szerelem. Kiss László a Türr Gimnáziumban érettségizett, tanárai, mesterei voltak A. Tóth Sándor, Bíró Károly és Szalai László. Szegeden szerzett tanári oklevelet biológia-rajz szakon, később elvégezte a Képzőművészeti Egyetemet is. Pápán tanított a Kilián György Általános Iskolában és a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában is. Ezek az eltelt évtizedek tényei, melyek mögött rengeteg munka van. Bár amikor tanárai tehetségesnek mondták és elkezdett képzőművészettel kezdett foglalkozni, nem gondolta volna, hogy tanár lesz belőle, de aztán megszerette ezt a hivatást. Pedagógusként csak nyáron jutott ideje a festésre, alkotásra, tanév közben diákjaira koncentrált, a tehetségeseket igyekezett felkarolni és segíteni, mert tapasztalatból tudta, milyen fontos a tanár támogató figyelme.

A pápai képek a kiállításlátogatók kedvencei

Az akvarell a kedvelt technikája, mely ugyan illanó és nehezen kezelhető, de rendkívül kifejező és egyéni. Alaposan végig kell gondolni a lépéseket, ha a vizes festék egyszer a papírra kerül, nem lehet észrevétlenül javítani, belenyúlni a kompozícióba. Bár Kiss László nem Pápán született, nagyon sok szállal kötődik a városhoz, szeretetét tükrözik képei. Az ismerős utcák, városrészletek új arcukat mutatják az ő festményein. Ha nem Pápán van, akkor Ábrahámhegyen tölti az idejét, s a víz, a Balaton közelsége is alkotásra hívja, absztrakt képeit a víz alatti világ ihleti.

Mayerné Pátkai Tünde nyitotta meg a tárlatot

A kiállításmegnyitón a református gimnázium diákjai, Szukics Zsófi, Páli István Sándor és Holb Enikő Villő, valamint Bátki Márton teológus hallgató adtak műsort, majd Mayerné Pátkai Tünde, a gimnázium igazgatóhelyettese méltatta korábbi kollégája tárlatát. - Egykori mestereivel, A. Tóth Sándorral, Szalai Lászlóval vagy Bíró Károllyal szívesen lépnénk be egyik-másik festményébe, hogy bejárjuk a művésszel együtt Pápa zegzugos utcáit, megcsodáljuk a Jókai utca vagy a barokk főtér elragadóan szép épületeit, a fények és színek magával ragadó atmoszféráját, megbújjunk a nagytemplom biztonságot kínáló árnyékában egy borongós délutánon. Minden olyan reális, olyan hiteles, mégis varázslatos, mert megláttatja azt, ami fölött a hétköznapokban átsiklik a tekintetünk, ami már nem is csak a látványról, sokkal inkább a kötődésről, a lélekről szól - mondta a városképek kapcsán, majd szólt a nonfiguratív alkotásokról is: - Jó néhányat láthatunk azokból az élményalapú absztrakt képekből, amelyeknek ihletője a víz, a víz alatti világ, az élet. Kalandozások ezek a művészi eszközökkel, a vegyes technikákkal, a temperával, amelyeknek eredménye az egyszeri, megismételhetetlen műalkotás a papíron, de ugyanígy egyszeri és megismételhetetlen élmény a befogadó számára. Hiszen az alkotás célja az önkifejezés, a befogadó lehetősége az újra teremtés, és talán a végső, a közös cél a világ és önmagunk mélyebb megismerése a művészet segítségével - mondta Mayerné Pátkai Tünde, aki a 90. zsoltár szavaival nyitotta meg a tárlatot: Kezeink munkáit tedd maradandóvá.

Kiss László Zsigmond tárlata 2019. február közepéig látható a színházépület emeleti előterében.

Képek:


Címkék: kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!