"Akkor sem csinálnám másképp, ha újra kezdhetném..."


2018-12-03 22:35:13  | cikk: ha  | 


"Akkor sem csinálnám másképp, ha újra kezdhetném..." főképe

A Jókai Mór Városi Könyvtár Családi fotóalbumok sorozata népszerű rendezvény, hisz mindig érdekes végigkövetni egy-egy ismert pápai személyiség életútját. Molnár Lajos is vállalkozott arra, hogy megossza emlékeit az érdeklődőkkel, a tőle megszokott részletességgel, anekdotázva mesélt, s természetesen versekkel fűszerezte mondanivalóját.

Molnár Lajos 1945. március 29-én született. Mivel még bombázták a várost, édesanyja szülés előtt Kisszőlősre ment a nagyszülőkhöz, így fia ott látta meg a napvilágot. A szülők egyszerű munkásemberek voltak, s mivel Molnár Lajos a családfa kutatásával is foglalkozott, így tudja, hogy a felmenők jobbágy származásúak voltak. A "püspökibe", a III. számú Állami Általános Iskola járt általánosba, jó tanuló volt, de sajnos szülei betegeskedtek, s így édesanyja arra kérte, hogy tanuljon szakmát, ne gimnáziumba menjen. Hamar kiderült, hogy jó tanácsot adott, hisz fia 15 éves volt, amikor meghalt, s ekkor már az édesapa is ápolásra szorult. Molnár Lajos 1962-ben végzett villanyszerelőként, s azonnal beiratkozott a Türr Gimnáziumba, amit levelező tagozaton végzett el. Az érettségi után a Bánki Donát Műszaki Főiskolára jelentkezett, itt szerzett diplomát. Az Áramszolgáltatónál dolgozott üzemvezetőként, de a munka és a másodállás mellett is újra és újra visszaült az iskolapadba, különféle tanfolyamokat végzett, szakvizsgákat tett, így műszaki szakértőként dolgozhatott.

A fordulat éveként 1962-t említette Molnár Lajos: akkor kezdett el dolgozni, kenyérkereső lett, beiratkozott a gimnáziumba, ahova mindig is vágyott és megismerte szerelmét, későbbi feleségét. 5 éves ismeretség után kötöttek házasságot, ennek már 51 esztendeje. A jó kapcsolat, házasság titka a tolerancia, mondta. Nem mindig ugyannak a félnek kell engedni: ésszerű vita nélkül nincs házasság, két ember lehet eltérő véleményen, de ha eljutnak a közös megegyezésig, mely mindkettejük számára elfogadható sértettség, veszteség nélkül, akkor ebben a kiegyensúlyozott kapcsolatban jó élni.

Feleségével és unokáival

Három gyermekük van, mindegyikük művészi hajlammal és jó kézügyességgel megáldott, ugyanakkor a reál tudományokban is mindig jeleskedtek. Ez a kettősség ott van Molnár Lajosban is, aki aktív dolgozóként az áramszolgáltatásban dolgozott, aztán nyugdíjasként visszatért a fiatalkori hobbihoz, a képzőművészethez. 1995-től a grafika, a festészet tölti ki mindennapjait. Több mint 130 kiállítása volt eddig, termékeny alkotó, festményei jellegzetes, színes alkotások, grafikái aprólékos munkák. Mindemellett szívesen készít bútorokat, fúr-farag, a kisebb és a nagyobb javításokat is elvégzi, igazi ezermester.

Gyermekei nyolc unokával ajándékozták meg, mint mondta, nagyon sokat foglalkozik velük, kicsit most pótolja be azt az időt amit nem tudott a gyerekeivel tölteni, hisz nagyon sokat dolgozott, mellékállást vállalt. - Amikor készültem erre az előadásra, sok szép emlék eszembe jutott, de be kell vallanom, hogy néhány rossz is. Aztán arra gondoltam, hogy amikor küzdeni kellett, küzdöttem, amikor szórakozni kellett, akkor szórakoztam, szóval valahogy mindig mindennek megvolt a helye és ideje. Ennek fényében azt mondhatom, hogy szép életem volt, nem változtatnék rajta, akkor sem csinálná másképp, ha újra kezdhetném - mondta Molnár Lajos.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!