Christkindl-kiállítás a színházban


2018-12-01 23:36:16  | cikk: Babos Petra  | 


Christkindl-kiállítás a színházban főképe
A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége és a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat egy különleges kiállítással örvendezteti meg a pápaiakat. A Christkindl-kiállítást mutatják be. A német nyelvű leánybetlehemes játék, az úgynevezett „Christkindlspiel” több bakonyi faluban ismert, de a szereplők ruházata, énekeik dallama és szövege, a játék koreográfiája eltéréseket mutat.
A kiállítás megnyitón Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a szép számban összegyűlteket, aki mint mondta, nagy öröm számukra, hogy idén Pápán mutathatják be ezt a gazdag anyagot.
Unger Tamás alpolgármester először német nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, az időszak, mely most előttünk áll, különösen alkalmas arra, hogy kifejezzük azokat az érzéseinket, amelyek ezzel az ünneppel kapcsolatosak.
-Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük. A születés egy szép, érzelmekkel átitatott folyamat családon belül. Ehhez nagyon sok pozitív élmény társul, s a karácsony is ezt jelenti számunkra. Magával hozza a születést, a csillogást, a fényt és a ragyogást is. Amikor egy ilyen kiállítás megnyitón, Christkindl (kis Jézus) vagyunk, kifejezzük, hogy ezt a kis Jézus oldaláról közelítjük meg. Az Európai Unióban vannak olyan országok, akik elfelejtették, hogy honnan is jöttünk. Ők azt mondják, hogy a fény ünnepe, mi pedig keresztény gyökereinkhez nyúlunk vissza. A mostani kiállítás egy olyan karácsonyi hagyományt elevenít fel, mint a betlehemezés -emelte ki, majd hozzátette, a tárlat megmutatja azt a szépséget, ahogy a németek ünnepelték a karácsonyt.
Unger Tamás hangsúlyozta, aki a gyökereit felvállalja, az büszke ember. Végül köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy Pápára is elhozták a vándorkiállítást, amely a keresztény karácsonyi ünnepkörhöz kötődik.
Oszvald József, a Veszprém megyei Német Önkormányzat alelnöke és a városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke röviden, de tömören vezette fel a témát és mesélt a szép hagyományról.
2009-ben az úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzatnak az az ötlete támadt, hogy a szomszédos falvakkal - Magyarpolány, Kislőd, Városlőd, Herend, Bánd és Márkó - közösen szerveznek egy Christkindl-kiállítást. Ennek nagy sikerén felbuzdulva a szervezők egy vándorkiállítást is megvalósítottak, ami később további falvakban szintén bemutatásra került, illetve most elkerült a fővárosba is. Az előkészületek már november elején kezdődtek és karácsonyig tartottak. Régebben minden évben más gyerekek vettek részt a betlehemezésben. Kiválasztásukkor lényeges szempont volt, hogy szépen tudjanak énekelni és keresztények legyenek, illetve előnyben részesítették a szegényebb családból származó lányokat, mivel a csoport egy kevés aprópénzt és édességet is kapott. Korábban a szereplők saját maguk varrták a ruháikat, ebben gyakran segítettek a szomszédok és rokonok, mivel sok időbe tellett elkészíteni. Manapság a ruhákat tovább adják és többször felhúzzák, régebben azonban csak egyszer hordták.
A kiállítás megnyitón az úrkúti és a bándi csoport mutatta be a Christkindl játékát, díszes ruháikban, pártáikban.
A kiállítás december 15-ig tekinthető meg a JMSZK színházépületének emeleti előadótermében.
A PVNNÖ idei utolsó rendezvényét, az adventi hangversenyt december 14-én rendezik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!