Boldog születésnapot, Közgáz!


2018-12-01 14:55:39  | cikk: Babos Petra  | 


Boldog születésnapot, Közgáz! főképe
A Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a héten ünnepelte alapításának 80 éves évfordulóját. Egész hetes programsorozattal ünnepelték az intézményt, voltak szakmai versenyek, pályaorientációs nap és Jókai felolvasómaraton is színesítette a palettát.
A rendezvényt az iskola tanulóinak látványos palotása nyitotta meg. Ezt követőn Berta Ildikó tagintézmény vezető köszöntötte a jelenlevőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy Pápa a Dunántúl Athénja, hiszen városunk az ősi diákvárosok sorában hosszú évtizedek óta méltón megérdemelt, nívós helyet foglal el. Pápa és középiskoláinak hírnevét nagy nevek vihették szerte az országban.
-Méltónak lenni elődeinkhez, közintézményeink, iskoláink névadóihoz, bizony nem kis feladat. A tanulmányi versenyekben országosan mérhető, egymást inspiráló, nemes vetélkedés már kimondatlanul is létezik, él a különböző múltra visszatekintő türrös, petőfis, refis, közgázos, batthyányis, acsádys diákok, tanárok között. Hagyományteremtő szándékkal, kissé tovább gondolva állították össze a középiskolák között októberben megrendezett Jókai vetélkedő feladatait kollégáim. A célunk az volt, hogy ne csak versenyezzünk, hanem a jövőben ünnepeljünk is együtt névadóink és/vagy iskoláink születésnapján. Ünnepeljük meg ezeket a jeles alkalmakat közösen. Hiszen mindannyian egy célért munkálkodunk, létezünk. A városunkban tanuló gyermekek jelenéért, és jövőjéért. Ők a mi közös érdekünk. A mai gálaestet ennek a szellemében terveztük, alakítgattuk, gondolva nem csak a mára, és nem kizárólag a középiskolákra, hanem városunkra, Pápára is. Hogyan szerettük volna megvalósítani a közös ünnepet? A vetélkedő végén Jókai Mór regényeiből választottunk ki párat, azokból is egy-egy jelenetet, melyeket a résztvevő középiskolák diákjai színpadra állítottak. Ezek a jelenetek összefűzve, csokorba kötve alkotják a Közgáz 80 éves évfordulójának ünnepét, valamint Jókai 125 évvel ezelőtt történt pápai díszpolgárrá avatásának évfordulóját - mondta el az igazgató.
A gálaműsoron Unger Tamás alpolgármester, az iskola egykori igazgatója is köszöntötte a jubiláló intézményt. Mint mondta, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, vagy ahogy minden pápai diák és tanár nevezi, a Közgáz, alapításának és fennállásának 80. jubileumát ünnepli, amely egyben a pápai közgazdasági-kereskedelmi középfokú képzés elindításának és számos sikerrel kikövezett útjának az emlékünnepe is.
- Azé az iskoláé, amelyet egy, az általánosan képző gimnáziumokénál magasabb, különleges cél hívott életre: annak a felismerése, hogy a haladáshoz, a fejlődéshez helyben is magas szinten képzett, motivált, munkakultúrával rendelkező közgazdasági-pénzügyi szakemberekre van szükség, akik a gazdasági világválságból nehézkesen kilábalt országban a lehető legújabb, rendszerezett gazdasági ismeretekkel és ennek megvalósításához szükséges technológiai tudással vannak felvértezve munkájukat illetően és - ahogy a tagozat alapításánál akkoriban megfogalmazták - gyakorlati irányú műveltséget kapnak és amelynek segítségével az érettségi után a termelő munkában azonnal elhelyezkedhetnek. A tagozat, a Református Kollégium tagozata népszerűségét jól mutatja, hogy pár éven belül új épületszárnyba kellett költöznie, az államosítás után - közel 10 évnyi bizonytalanság és útkeresést követően - elszántságban és orientációban biztos utat találva került ma is ismert helyére, az időközben a városhoz hűtlenné vált Tanítóképző épületébe. „Abba a nagy sárgába” - ahogy egy pályaválasztási szülői értekezleten érdeklődők egyszer meghatározták - emelte ki Unger Tamás ,majd hozzáfűzte, ez az elszántság és elkötelezettség aztán végigkísérte az intézmény sikertörténetét egészen napjainkig.
-Elszántság a folyamatosan javuló oktatási feltételek biztosítására mind személyi, mind tárgyi feltételekben, elszántság a szűnni soha nem akaró oktatási-szakképzési reformoknak történő maximális megfelelésben, elkötelezettség a középfokú, később felső és emelt szintű közgazdasági, majd ügyviteli, informatikai és logisztikai elitképzés iránt, a folyamatosan minőségközpontú működés, ugyanakkor a megfelelő közösségnevelés iránt. És ahogy az elszántságnak, az elkötelezettségnek meg szokott lenni az eredménye, úgy érett be évről-évre, évtizedről-évtizedről annak a munkának a gyümölcse, amelyet iskolavezetés és tanári kar közösen határozott el és hajtott végre.
Unger Tamás hangsúlyozta, az iskolák nem önkormányzati fenntartásban működnek már, de ma is fontos szerepet töltenek be életükben. Hiszen egy város vezetése az oktatási-nevelési intézményekben nem mást lát, mint a település hosszú távú működésének, létének garanciáját. Egy középtájtól felfelé folyamatosan szélesedő korfával rendelkező városban, ilyen egyébként a legtöbb magyar középváros, még mindig ezen intézmények segítségével sikerül leginkább kompenzálni a város amúgy szerencsére jelentősnek nem mondható lakosságfogyását vagy akár elősegíteni annak növekedését: aki lakást, jó megélhetést talál családja számára és megfelelő iskolát gyermeke számára, megfelelő életkörülményeket teremt, nehezebben mozdul, kisebb eséllyel költözik más településre vagy külföldre. Másrészről, aki piacképes végzettséggel a zsebében városunkban munkát, megfelelő életkörülményeket talál, családot alapít és letelepszik, hozzájárul a város bővüléséhez.
Végül azt kívánta a 80 éves Közgáznak, benne vezetőinek, tanárainak, hogy maradjon olyan kitartó, eltökélt, ugyanakkor rugalmasan alkalmazkodó, mint volt, és éljen meg még sokszor 80 évet.
A gálaműsoron a petőfis, türrös, refis és a közgázos diákok bemutatták a Jókai-vetélkedőre színpadra állított Jókai regények részleteit, amelyet egy komplex, fantasztikus előadássá formált Radványi Éva tanárnő. De hallhatott a közönség egy csodálatos monológot is, majd a toborzó után a szereplők és az iskolazászló együttes felvonulása zárta a rendezvényt.
Boldog születésnapot, Közgáz!


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!