Az én falum, az én városom - értékek gyermekszemmel


2018-11-30 20:35:40  | cikk: HuHa  | 


Az én falum, az én városom - értékek gyermekszemmel főképe
Idén első alkalommal hirdetett alkotói pályázatot a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája a Veszprém Megyei Önkormányzattal és a Megyei Értéktár Bizottsággal közösen, mellyel az általános iskolás és középiskolás korosztályt szólították meg. A pályázatra 31 településről több mint 200 pályamunka érkezett, ezeket a Veszprémi Művészetek Háza munkatársai bíráltak el. A díjakat és a különdíjakat a közelmúltban Nyárádon megtartott Veszprém Megyei Értékünnepen adták át - az alkotói pályázatot is ennek apropóján hirdették meg -, az összes alkotásból pedig egy kiállítást hoztak létre, melyet elsőként Pápán, az önkormányzat együttműködésével a Városháza aulájában mutattak be. A kiállításmegnyitót ma délután tartották.
Baloghné Uracs Marianna, az NMI Veszprém Megyei Irodájának vezetője a kiállításról beszélt

Baloghné Uracs Marianna, az NMI Veszprém megyei irodavezetője a tárlat kapcsán elmondta, azt kérték a fiataloktól, hogy rajzolják le, fessék meg vagy más módon jelenítsék meg azt, ami saját településükön számukra a legkedvesebb. A cél az volt, hogy a gyermekek nézzenek körül településükön, fedezzék fel az ott található értékeket, a számukra kedves dolgokat, foglalkozzanak a témával.
-Nem gondoltuk, hogy ennyire népszerű lesz a felhívás, hiszen manapság nagyon sok pályázatot hirdetnek, de több mint 220 pályamunkát küldtek be a megye 31 településéről. Nagyon sok rajzunk van különböző technikával, de érkeztek fotók, makettek, molinók, sőt kis könyvek is, melyek egy-egy település értékeit mutatják be.
Az irodavezető arról is szólt, sok alkotás a természeti környezetet ábrázolja - kedvenc helyeket, szép helyszíneket -, sok épületről készült munkát küldtek, de van egy terepasztal is Taljándörögdről, amin mindent megjelenítettek, ami a faluban értékként jelen van.
A Vajda Márta Iskola diákjai zenés műsorral közreműködtek a megnyitón

A pápai kiállításon Baloghné Uracs Marianna köszöntötte a megjelenteket, majd a Vajda Márta Iskola Hétszín-Hang zenei csoportja adott kedves műsort. A tárlatot Unger Tamás alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta, Pápa Város Önkormányzata örömmel mondott igent arra, hogy helyet adjon a kiállításnak, hiszen ez a kiállítás olyan értékeket hordoz, melyeket Pápa városa - amit régóta Dunántúl Athénjének is neveznek - is felvállal. Az alpolgármester szólt arról, manapság nagyon sűrűn hallani az érték szót és kissé már elcsépeltnek is tűnik, ugyanakkor fontos tudni, mit is jelent ez a kifejezés.
-Az érték valaminek az a tulajdonsága, ami a társadalom vagy az egyén számára való fontosságát fejezi ki. Ebben minden benne van. Egyéni érték az egyén számára fontos érték. Azok is, melyek itt mögöttem láthatók: a különböző technikával készült, a gyermekek számára kedves, egyéni látásmóddal ábrázolt alkotások. És abban a pillanatban, hogy ők ezt így bemutatják, és mi kiállítjuk, társadalmi értékké is váltak.
Érték az, ami számunkra fontos - mondta Unger Tamás alpolgármester

Unger Tamás megemlítette, sajnos ma az értékeket az értékcsökkenés veszélyezteti, és egy olyan európai államközösségben élünk, ahol az érték egy megvédendő tulajdonság, hiszen azokat az értékeket, amiket fontosnak tartunk, megpróbálják semmissé tenni, kisebbíteni.
-Amikor mi ezeket az értékeket felvállaljuk és megmutatjuk, akkor a nemzeti értékeinket mutatjuk meg, vállalva, hogy ezeket mi fontosnak tartjuk. Ezek már túlmutatnak azon, hogy templom, épület, jelmondat vagy terepasztal, ezek már kultúránknak, történelmünknek, történetünknek, identitásunknak, egyéniségünknek a kifejezői, ezek az értékek összességében mi vagyunk.
Az alpolgármester szerint az értékátadó, értékteremtő és érték áthagyományozó tevékenységet nem lehet elég korán kezdeni, ezért is tartja fontosnak ezt a fiataloknak kiírt pályázatot. Hozzátette, bízik abban, hogy a kezdeményezés folytatódik.
A Pápa környéki fiatal alkotók jöttek el a kiállításmegnyitóra

A kiállításmegnyitón Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke úgy fogalmazott, a legalkalmasabb helyszíne a kiállításnak Pápa városa, hiszen nagyon jelentős értékeket tudhat magáénak, ami nemcsak a várost, hanem a megyét és az egész országot is meghatározza. Az elnök azokat a pápai értékeket ismertette, melyeket az idén vett fel a megyei értéktárba a bizottság, így Lőw Lipót rabbi tábornok 1848-as beszédét, a pápai Röntgen felvételeket, a Pápai Jókai Kört, a pápai Berta család kaptafa készítő hagyományát és a Pápa-Tapolcafőn eredő Tapolca-patakot és forrásvidékét.
Unger Tamás alpolgármester és Papp Tamás bizottsági elnök a megyei értéktárba bekerült pápai értékeket igazoló oklevelekkel

A köszöntők után a megjelentek megtekintették a tárlatot, melyen a mezőlaki és ugodi iskola diákjai is indultak. Zámbó Zsombor, az Ugodi Német Nemzetiségi Általános Iskola 11 éves diákja első helyezést ért el alkotásával. A kisfiú érdeklődésünkre elmondta, minden pénteken jár a Homokbödögén tartott alkotó szakkörbe, ahol nagyon sokféle tevékenységgel foglalkoznak. Rendszeresen küldenek be munkákat a különböző pályázatokra, így erre is. Az én falum, az én városom című kiírásra linómetszetet készített.
-A homokbödögei református templomról készítettem a linómetszetet, mert nagyon régi története van és értékesnek tartom - mesélte, hozzátéve, meglepődött, hogy első helyezést ért el, de nagyon örült a sikernek. Az értékről elmondta, számára az jelenti az értéket, ami jó és amit szeret.
Zámbó Zsombor első helyezést ért el linómetszeteivel

A tárlat január 4-ig tekinthető meg a Városházán ügyfélfogadási időben, utána pedig Veszprémben, a Megyeházán mutatják be az anyagot. A beérkezett alkotásokból egy elektronikus kiadvány is készül, melyet aztán a következő évek alkotói pályázatának anyagaival kívánnak bővíteni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!