A múlt megismerése valamennyiünk lehetősége és felelőssége - második szakmai nap a Levéltárban


2010-05-26 20:58:28  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárában ma délelőtt kezdődött A várostörténet, helytörténet forrásai I. címmel második alkalommal megrendezett szakmai nap. A konferencia helyszíne a pápai fióklevéltár udvari nagyterme volt és részt vett rajta dr. Á. Varga László, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója is. Somfai Balázs, a Pápai Fióklevéltár vezetője köszöntőjében elmondta, hogy tavaly, mikor útjára indították ezt a sorozatot, az volt a cél, hogy az intézmények mellett bemutatkozhassanak a kutatók, megismerjék egymás munkáját.  Grőber Attila történelem-filozófia szakos tanárként vett részt a konferencián. Köszöntőjében kiemelte, a tudás, a történelem generális dolog, mely átnyúlik szakmákon és korokon. Úgy véli, a mai nappal a történelem mellett a levéltári munka is közelebb kerül a közönséghez, iskolai szinten pedig a tanárokhoz és a diákokhoz is, hiszen a múlt felismerése,  valamennyiünk lehetősége és felelőssége is.

A nap folyamán hat előadó olvasta fel kutatásainak eredményeit, összegzését. Elsőként dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója tartott előadást A XVII. századi pápai céhemlékek hasznosítása a helytörténeti kutatásban, különös tekintettel az írott emlékekre címmel. Az igazgató a XVII. századra koncentrálva mutatta be a céhek tevékenységét, történelmét, szokásait és az írásbeliséget őrző emlékeket. Őt Petrik Iván levéltáros követte, előadásában a pápai Másolati könyv forrásértékét és azzal kapcsolatos kutatásainak eredményét, következtetéseit mondta el. A jó állapotban lévő forrásanyag 1760-1981 között íródott és Pápa egyik legemblematikusabb fennmaradt várostörténeti emléke. A protokollum 750 oldalból és 498 darab bejegyzésből áll, hangsúlyosak benne a városunkban állomásozó katonák fenntartásával kapcsolatos ügyek, de találhatunk benne 80 darab városi kiadványt is, igazolásokat a polgári vagyoni helyzetről, viselkedésekről, vámklasszisokat, földesúri igazolványt, valamint 20 különböző városnak küldött levelet, melyből 12 különböző esetekkel foglalkozik - mint a városba betelepült német polgárokról kér igazolásokat latin nyelven - a többi levél pedig a vámmentességgel kapcsolatos ügyvédi levelezés másolata.  A délelőtt folyamán Lichtneckert András, a Veszprémi Levéltár munkatársa tartott előadást Az áruló elmélet szerepe Veszprém város XVIII. századi történelmének értelmezéséhez címmel, melyben Demkovics Józsefről próbálta meg kideríteni az igazságot, Veszprém árulója valóban áruló volt-e. Délután Somfai Balázs a nagyteremben található, szeptemberig megtekinthető igen részletes és értékes kiállítást mutatta be, melynek címe Pápa város térképeken. Őt Márkusné Vörös Hajnalka előadása követte A szakrális emlékek és a vallási élet kutatásának levéltári forrásai címmel. Végül A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének fotóanyaga az interneten, archív fotók a helytörténeti kutatásokban címmel Bakos Andrea és Polovitzerné Antal Mónika könyvtárosok tartottak előadást.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!