Karate: Bóka Viktória Európa-bajnoki ezüstérmes


2018-11-27 17:24:15  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: www.shinkyokushin.hu  | 


Karate: Bóka Viktória Európa-bajnoki ezüstérmes főképe
25 nemzet csaknem félezer versenyzőjének részvételével Budapesten zajlott a karate utánpótlás Európa-bajnokság, melyen pápai színekben a Griff SE három versenyzője Cheyenne Dokter, Bóka Viktória és Lázár Gréta indult.

A káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban a kyokushin karate Eb első napján - megelőzve a szombati programban szereplő felnőtteket - az U16-os és U21-es korosztály küzdelemben és formagyakorlatban lépett tatamira. Soha korábban ekkora jelentkezést nem regisztráltak az utánpótlás kontinensviadalok történetében, több mint 400 nevezés érkezett. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező Cheyenne Dokter U21-es korcsoportban indult, ahol már felnőtt KO szabályrendszer szerint folytak a küzdelmek.

- Ebben a rendszerben Cheyenne még nagyon kevés versenyzői tapasztalattal bírt, de bátorságát mutatja, hogy ez nem rettentette el, és egy nemzetközi bajnokságon debütált a fej KO-s küzdelmek világában - mesélte Szalóki Sándor, az egyesület vezetője. - Cheyenne egy litván versenyzővel kezdett, akivel az első két percben döntetlent vívott. A folytatásban érvényes találatot, KO-t nem tudott elérni, ellenfele azonban többször is szabálytalan technikával élt, amiért intést kapott, ezzel dőlt el a küzdelem a mi javunkra. A folytatásban egy horvát lánnyal mérte össze erejét, aki a kedvező sorsolásnak köszönhetően küzdelem nélkül került be a legjobb nyolc közé. Cheyenne küzdelme itt már jóval összeszedettebb volt, bár KO-t nem tudott elérni, több fejrúgása betalált, és láthatóan comb rúgásai sem estek jól ellenfelének. Az első két perc itt is döntetlent hozott, a hosszabbításban azonban Cheyenne-t intették meg, és így most neki kellett búcsúznia a további küzdelmektől. Lázár Gréti román riválissal kezdett, szintén döntetlenre állt a küzdelem másfél perc után. A második menet első percében Grétinek sikerült egy fejrúgással fél pontot szereznie, és ezt az előnyét a küzdelem hátralévő részében meg is tartotta, így a nyolc közé jutott. Második ellenlábasa egy bolgár lány volt, akinek gyors fejrúgásait Gréti nem tudta védeni. Az első menetben így kiesett és a nyolc között végzett. Bóka Viktória első ellenfelével - egy román lánnyal - a nyitó másfél percben szintén nem született döntés. A második menet vége felé aztán sikerült Vikinek egy fejrúgást bevinnie, amivel továbbjutott. Következett egy bolgár versenyző, aki ellen szintén hosszabbításba torkollott a küzdelem. A harc felénél egy erős chudan - gyomorszáj magasságú - technikával megállította a bolgár lányt, Viki ipponnal - KO-val - jutott be a legjobb négy közé.

A döntőbe jutásért egy lengyel versenyző várt a pápai karatékára, akit nagyon ügyes fejrúgással már az első menet felénél feladásra kényszerített.

- A dobogó legfelső fokáért egy magyar versenyzővel, Sólyom Annával kellett küzdenie, akitől Siklóson egyszer már vereséget szenvedett. A magyar versenyző félve Viki fejrúgásaitól olyan taktikát választott, ami ellen versenyzőnk nem tudott mit tenni - másfél percen keresztül egyenes ütésekkel ment előre. Ütéseit inkább lehetett tolásnak nevezni, amitől Viki végig hátrált, nem tudta átvenni az irányítást. Viki végül Európa-bajnoki ezüstéremmel, és újabb komoly versenyzői tapasztalatokkal térhetett haza. Összességében elmondható, hogy versenyzőink teljesítették azt, ami tudásuk, felkészültségük alapján elvárható volt, és bár látszott rajtuk az izgalom, a küzdelmek során ezen túlléptek, és nagy szívvel harcoltak mindvégig. A felkészülés közben és a versenyen szerzett tapasztalatuk komoly lépést jelent karatés pályafutásukban, és nagy súllyal bír további útjukon - mondta Szalóki Sándor, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak ezekhez a nagyszerű teljesítményekhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!