Fennállásának 380. évfordulóját ünnepli a Türr István Gimnázium


2018-11-26 17:31:35  | cikk: HuHa  | 


Fennállásának 380. évfordulóját ünnepli a Türr István Gimnázium főképe
Ünnepélyes keretek között nyitották meg ma délelőtt a Türr-gimnáziumban az intézmény fennállásának 380. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi hetet. Az iskola emeleti előterében tartott rendezvényen az intézmény múltját és neves egykori tanulóinak alakját idézték meg és képzőművészeti kiállítást szerveztek.
Németh Zsolt igazgató beszédében a minőségi oktatás és az erős közösség szerepét hangsúlyozta

A nyitórendezvényen Németh Zsolt igazgató felidézte, 1638-ben Csáky László gróf hívására három pálos szerzetes érkezett városunkba, részükre a gróf a mai Fő utcán, a gimnázium épületének helyén területet és épületet vásárolt. Az 1638. június 21-én kelt latin nyelvű alapító okirat határozta meg az új oktatási intézmény feladatait, ettől a naptól számítják a pálosok és bencések iskolájának történetét.
-A 380 esztendő jelentős időszak egy oktatási intézmény életében. Az iskolánk folyosóin megtalálható emléktáblákról és tablókról sokat megtudhatunk múltunkról. A közel négy évszázad alatt kitűnő tanáregyéniségek oktatták és nevelték a fiatalokat ezek között a falak között, akiknek felelősségteljes és kiemelkedő munkájának eredményeképpen számos kiválóság került ki gimnáziumunkból - fogalmazott, hozzátéve bármerre járnak az országban vagy akár a világ távolabbi pontjain, gyakran találkoznak olyan tudósokkal, orvosokkal, jogászokkal, mérnökökkel, művészekkel, közéleti szereplőkkel, akik egykor a Türrben érettségiztek.
-Nagyot alkotni igazán csak erős közösségben lehet. Az iskola sikeréhez nélkülözhetetlenek az elhivatott pedagógusok, a céltudatos, szorgalmas diákok, de elengedhetetlenül fontos az a közösség is, az a település, melyben a gimnázium létezik - hangsúlyozta az igazgató a városhoz való kötődését az intézménynek.
-Büszke lehet a város iskolájára és nekünk is büszkének kell lennünk a múltunkra, az eredményeinkre, az egykor itt tanító pedagógusokra és tanítványaikra.
Horváth Ildikó államtitkár egykori türrös diákként a mai diákok közé állva mondta el köszöntőjét

Az ünnepi hét megnyitóján részt vett Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, aki 1982-ben a Türrben érettségizett. Az államtitkár köszöntőjében - melyet a tanulók közé beállva mondott el - diákkori éveit idézte fel.
-Fantasztikus érzés volt Türrös diáknak lenni - mondta, megemlítve, hogy még az orvostudományi egyetemen is megmaradt egy összetartó pápai csapatuk, hiszen akkor többen is ott folytatták tanulmányaikat. Az a pápai csoport most is megvan és őrzi azt az összetartozás érzést, ami a gimnáziumi évek alatt született.
-Minden mai diáknak azt kívánom, tanuljon sok mindent. Tanulni fognak a tanároktól, de legalább annyit fognak tanulni osztálytársaiktól, a szomszéd évfolyamtól, az internettől és másoktól, de ne az iskolának tanuljanak, hanem saját maguknak. Ennek az iskolának a színvonalát mindig az a munka és elkötelezettség fogja megadni, amit azok, akik éppen idejárnak fognak megteremteni.
Az államtitkár arról is szólt, Kásler Miklós miniszter is elismerően nyilatkozott az intézményben folyó munkáról és szeretettel gondol azokra a hagyományokra, amit a 380 éves hajdani pálos, bencés gimnázium képvisel, amivel hozzájárult ahhoz, hogy olyan teremtő gondolkodású fiatalok kerüljenek ki innen, akik bátrak, elkötelezettek és szívük is van.
Áldozó Tamás polgármester egy külnöleges ajándékkal érkezett a rendezvényre

Áldozó Tamás polgármester egy különleges ajándékkal érkezett a jubileumi hét megnyitójára: egy egykori iskolazászlót adományozott az intézménynek - melyet Dalnoki Jenő labdarúgó hagyatékából vásárolt meg a város -, s ennek történetét mondta el.
-Volt a 20. században egy kiváló magyar labdarúgó, akit úgy hívtak Dalnoki Jenő. Dalnoki Jenő a Ferencváros családjának volt a tagja, egész életében ehhez a klubhoz kötődött és a klub legendáinak sorába tartozik - idézte fel. A polgármester beszédéből kiderült, Dalnoki Jenőnek volt egy szenvedélye, egész fiatal korától kezdve járta a régiségpiacokat és vásárolta azokat a tárgyakat, műkincseket, melyek a keze ügyébe kerültek. Így jutott hozzá egy zászlóhoz, amit aztán az ágya fölött tartott élete végéig.
-Úgy rendelkezett, hogy halála után mindazt, amit életében összegyűjtött, értékesítsék egy aukción és egy magyarországi gyermekvédelmi intézmény javára adják át az örökösök - folytatta a történetet a városvezető. Dalnoki halála után 12 évvel - néhány héttel ezelőtt - megtörtént ez az aukció. Ennek előkészületekor a művészettörténész nem talált támpontot arra, hogy honnan került elő a zászló, viszont Pannonhalma hímzett ábrázolása alapján felkereste a pannonhalmi atyákat, akik elmondták, ez a zászló a Pápai Szent Mór Katolikus Gimnázium Corvin Mátyás cserkészcsapatának zászlója.
-A Szent Mór Gimnázium a Türr-gimnázium elődje, a bencés gimnázium, ami azt jelenti, hogy ez a zászló Pápáról került valamelyik budapesti régiségpiacra, s Pápáról került Dalnoki Jenőhöz. Úgy döntöttem, ezt a zászlót megvesszük, hiszen ott a helye, oda kell hazamennie, ahonnan elkerült a történelem viharai során. Ezt a zászlót én most elhoztam és szeretném átadni igazgató úrnak - ezekkel a gondolatokkal adta át a két világháború között működő cserkészcsapat zászlóját és az aukciós tanúsítványt az intézményvezetőnek.
Neves, régi türrös diákok emlékét is megidézték a jubileumi hét nyitóján

A köszöntők után a diákok műsorukban megidézték a rég itt tanult neves diákok alakját: Deák Ferencet, Vathy Zsuzsát és Bereményi Gézát, majd a jubileumi évre hirdetett képzőművészeti pályázat eredményeit hirdették ki és jutalmazták a legsikeresebb munkákat készítő diákokat, a rendezvény végén pedig a régi és mai pedagógusok és diákok alkotásaiból összeállított tárlatot nyitotta meg Fekete Gábor rajztanár.
A jubileumi hét számos további érdekes programot tartogat: kedden sportnapot tartanak, szerdán rendezik meg az Észkerék városi matematikai versenyt, csütörtökön a Türr Napok részeként előadások várják a diákokat, ahol régi tanulók mesélnek életükről, bemutatják a jubileumi emlékkönyvet, este pedig ünnepi gálaműsort rendeznek. A jubileumi hét pénteken és szombaton folytatódik további különleges programokkal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!