Adók és juttatások 2019-ben - fórum vállalkozóknak


2018-11-25 21:23:17  | cikk: HuHa  | 


Adók és juttatások 2019-ben - fórum vállalkozóknak főképe
A 2019-es cafeteria változások és az adók módosulása volt a fő témája a Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című TOP projekt múlt heti rendezvényének. A vállalkozói fórumra nemcsak a paktum együttműködő partnereit hívták meg, hanem a városban és a járásban működő vállalkozások vezetőit, képviselőit is.
A város és köryékének vállalkozásvezetőit vettek részt a fórumon

A szép számú megjelentet Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, aki elégedettségét fejezte ki a program iránti érdeklődés miatt, hiszen a korábbi, hasonló témájú tájékoztatókon jellemzően kevesebb vállalkozás képviseltette magát. Az alpolgármester beszédében arról szólt, a város vállalkozásainak több mint 60 százalékát az egyéni vállalkozók teszik ki, a paktum projekt nekik segíteni szeretne, hogy a működésükhöz szükséges aktuális információkhoz hozzájussanak. A novemberi vállalkozói fórum is e célt szolgálta.
Unger Tamás alpolgármester az önkormányzat által kiírt pályázatra is felhívta a figyelmet

Unger Tamás bejelentette, az önkormányzat a paktum projekt keretében pályázatot írt ki a városban és környékén működő vállalkozások jó gyakorlatainak megismerésére. A pályázati anyagokból kiadvány is készül magyar és angol nyelven, hogy mások számára is elérhetők legyenek a bevált, jól működő minták. A pályázókat az önkormányzat három kategóriában díjazza: az év társadalom iránt elkötelezett vállalkozását, az év esélyegyenlőség iránt elkötelezett vállalkozását és az év együttműködő vállalkozását választja ki a beérkezett pályázatok közül. A pályázati felhívások már megtalálhatók a város honlapján (www.papa.hu), a beadási határidő december 17., az eredményhirdetést várhatóan a januári Vállalkozók Újévi Fogadásán tartják.
Fata László cafeteria szakértő a 2019-ben életbe lépő változásokról beszélt

A Városháza üléstermében tartott fórumon két előadást hallhattak meg a jelenlévők, Fata lászló cafeteria szakértő, a Cafeteria trend magazin alapítója a 2019-es juttatásokról tartott tájékoztatót. Beszélt a még idén kedvező adózással kihasználható lehetőségekről és jövő évi változásokról. Az előadó remek stílusú, sok humorral fűszerezett előadásában ötleteket is adott a vállalkozások vezetőinek, mire ügyeljenek a bér mellett adható juttatások kiválasztásánál.
-2019-ben alapvetően más lesz a helyzet, mint idén, lesz lehetőség kedvező adózással Széchenyi Pihenőkártyát adni, és adómentes juttatások is rendelkezésre állnak. Ezek közül a sportrendezvényekre, kulturális szolgáltatásokra adhatók belépők, ahol kisgyermekesek vannak, ott óvodai, bölcsődei térítési díj-támogatás adható. Mindenkinek javaslom, hogy vizsgálja meg, hogy a munkába járást közigazgatási határon kívül hogyan tudja támogatni, hiszen erre adómentesen lehetőséget, sőt bizonyos esetekben kötelezettséget ró a munkáltatóra a törvény - sorolta Fata László. Kiemelte, fontos, hogy a munkáltató végiggondolja, miért adja ezeket a juttatásokat, hiszen sok esetben azt nézi csak, hogy mi lesz adómentes. Van, hogy a jövedelemként adózó juttatást is érdemes nem pénzben kiadni a munkatársaknak, mert úgy biztosan azt a szolgáltatást kapja a dolgozó, amit szánt számára a munkáltató, ilyenek például az egészségmegőrző programok.
-Kisvállalkozások között népszerű a pénzösszeg juttatás, ami idén 100 ezer forintig adható, ez jövőre jövedelemként fog adózni, ugyanígy az étkezés támogatása is jövedelemként adózik 2019-ben, de ez adható Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámlán.
Farkas Gábor adószakértő a közvetett adók módosításáról szólt előadásában

A fórum másik témája az adóváltozásokkal foglalkozott, Farkas Gábor és Topánka Zsolt adószakértők, a PwC Magyarország Kft. munkatársai az indirekt adók változásairól és a közvetlen adók módosulásairól is szólt. Előbbiek közül az ÁFA fizetéssel kapcsolatos módosításokat emelték ki, melyek a lízingelt, bérelt járművekre vonatkoznak, valamint a vámjogi képviseletről szóltak, melybe alvállalkozók is bevonhatók 2019-ben. A közvetlen adók közül a társasági adóra vonatkozó szabály módosulásából a társasági adócsoport létrehozásának lehetőségét hangsúlyozták és arról szóltak, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük lesz beruházásokhoz kapcsolódóan települési adókedvezményt adni az iparűzési adóból.

A paktum projekt következő rendezvényét az együttműködő partnerek számára december 11-én tartják, a mostanihoz hasonló vállalkozói fórumot pedig várhatóan februárban rendeznek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!