Határon túli magyarok a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáról (frissítve)


2010-05-31 12:34:37  | cikk: mo  | 


A mai nap folyamán elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot. Az új szabályok szerint a honosítást azok kérhetik, akiknek ősei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak, vagy valószínűsítik magyarországi származásukat. Feltétel továbbá az is, hogy a kérelmező beszéljen magyarul, illetve ne jelentsen veszélyt a Magyar Köztársaság nemzet- és közbiztonságára. Az állampolgárság megszerzése nem érinti a szavazati jogot, melynek feltétele a magyarországi állandó lakcím megléte. Ezen kívül nem érinti a szociális- és nyugdíjellátást sem, amit szintén külön törvények szabályoznak. A törvény augusztus 20-án lép hatályba, de rendelkezéseit csak 2011. január 1-től kell alkalmazni.
A témával kapcsolatban határainkon túl élő magyarjainkat kérdeztük, mi a véleményük a törvény elfogadásáról?

Dimény János, a Baróti Szabó Dávid Szakközépiskola igazgatója, Barót

„Ezt minden határon túlra szakadt magyar ember örömmel nyugtázza. Örvendünk annak, hogy egyfajta jóvátétel született a 2004. december 5-i népszavazás után. Tulajdonképpen nem a gyakorlati része tölt el boldogsággal bennünket, hanem inkább az, hogy kinyilvánítottuk, együvé tartozunk!”

Kollányi Gábor, Partnervárosi Egyesület elnöke, Schwetzingen

„Mindenképpen pozitívnak érzem a döntést. Bár én magyar és német állampolgár is vagyok, nekem sem előnyöm, sem hátrányom nem származott belőle. 26 éve vagyok német állampolgár, ettől függetlenül Magyarországról származom, félig magyarnak, félig németnek érzem magam. A német-magyar futballmeccsen különösen nagy előnnyel indulok, hiszen mindenképpen nyerek! ”

Thiesz János alpolgármester, Kovászna

„Elsőként szeretném elmondani, hogy nagyon örvendünk annak, hogy olyan testvérvárosunk van, mint Pápa. Mindig is éreztük a segítőkészséget a város részéről. A kettős állampolgársággal kapcsolatban azt mondhatom, nagyon örülünk a döntésnek. Az ún. Magyar Igazolvány után ez nagyon sokat jelent nekünk. Köszönjük a Fidesznek, mindig éreztük a támogatásukat. És nagyon jól esett, hogy ők mindig 15 millió magyarról beszéltek. Azt viszont nagyon szomorúan könyveltük el, hogy még mindig akadtak olyan politikusok, akik a kettős állampolgárság ellen szavaztak.”


Gazda József író, a Kőrösi Csoma Sándor Napok szervezője, Kovászna

„Mindez nagyon fontos a nemzet megmaradásához, de hadd tegyem hozzá, fontos lenne, hogy a törvény kiegészüljön a választójoggal, tehát azzal, hogy a választójog ne legyen kötött magyarországi lakhelyhez. Ez szerintem nem is annyira nekünk, erdélyieknek, lecsatolt területen élőknek, hanem a világ magyarságának lenne jó, mert a megmaradást szolgálná. Aki egy nemzet sorsáért felelős, az kötődik ahhoz a nemzethez és számára fontosabb a magyarsága. Minél jobban kötődünk a nemzethez, minél inkább felelőssé válunk a nemzet sorsáért, annál nagyobb az esélye a megmaradásnak.”


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!