Két hegy, egy Isten - Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda előadása


2018-11-24 22:07:14  | cikk: Babos Petra  | 


Két hegy, egy Isten - Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda előadása főképe
Erőss Zsolt erdélyi születésű székely hegymászó, aki első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát. Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója; tíz 8000 m fölötti csúcsot hódított meg (ebből kettőt műlábbal), amivel a nemzetközi élmezőnybe is bekerült. 2013. május 21-én a Kancsendzönga megmászása után a visszaúton eltűnt.
Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda a Huszár Közösségi Házban volt a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet vendége. A fiatal hegymászó mesélt életéről, tapasztalatairól, a hegymászásról, s arról, hogy mit is jelent 8000 méter felett lenni távol mindentől és közel Istenhez. Az előadást lélegzetelállító fényképekkel illusztrálta.
-Amikor mi 8000 méteres hegyet mászunk, akkor már tudjuk, hogy ez egy olyan helyzet, ahol bármi megtörténhet, hiszen itt már nagyon törékeny az emberi lét. A hegymászó két dolog miatt megy a hegyre, hogy megmássza, és hogy onnan hazatérjen. A legmesszebb azonban akkor vagyunk a földi élettől, amikor a csúcson járunk - mesélte a hegymászó.
-Amikor találkoztam Zsolttal, valójában akkor szerettem bele a hegymászásba. Egy internetes társkeresőn találtam rá, először azt hittem, átverés az egész. Persze, majd velem akar randizni Erőss Zsolt. Az első találkozásunk mindjárt a Glockner megmászása volt, én alig hittem a szememnek, hogy tényleg ő az. Amikor a csúcsra felértünk, azt mondta, ennél gyorsabban legfeljebb egyedül tudott volna feljönni. Ez persze hatalmas bók volt számomra. Majd azt mondta: „Egy ilyen lánynak nyolcezresen van a helye.” Én persze ezt is dicséretnek vettem. 2007 nyarán már együtt jutottak fel a Himalája két, a kínai/tibeti-pakisztáni határon fekvő, nyolcezer méternél is magasabb csúcsára.
-Zsolt halála után sokan vádolták, hogy felelőtlen volt. Ez nem igaz. Neki ez volt a munkája, a hobbija, egyszóval a mindene. Nem vehetjük el egy embertől a szenvedélyét, mert akkor „megkötözzük” - emelte ki a hegymászó, aki hozzáfűzte, ahogy az ember annyira ki van téve minden veszélynek, rendkívül törékeny, ott nincs ateista ember. Minden embernek van Isten élménye, megérintettsége, Hildának nagyon erős Isten élménye volt mindig.
-Két évbe telt, amire pszichológus segítségével elvégeztem a gyász feldolgozását. Akkor alaposan át kellett gondolnom, hogyan tovább. De ezen sajnos mindenkinek át kell „esni” - fűzte hozz. Hilda azóta létrehozta a Hópárduc Alapítványt, aminek keretében fejlesztő falmászást tanít gyerekeknek.
Boncz Zoltán baptista lelkipásztor elmondta, a Pápa Városi Televízió Forrás című egyházi műsorában az idei évben a család a téma, s ennek részeként az özvegység is szóba került, ezért hívták meg Erőss Zsolt feleségét, aki mesélt arról, hogy ő hogyan élte meg ezt a fájdalmas veszteséget. Azon kívül a hegymászás sokakat érdekel, s vonz, ezért hívták el Hildát, hogy meséljen ezen kalandjairól.
Az érdekfeszítő előadás végén a megjelentek kérdéseket tehettek fel, s dedikáltathatták Erőss Zsolt könyveit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!