Pápa akkor és most - megjelent a város naptára


2018-11-23 19:38:47  | cikk: HuHa  | 


Pápa akkor és most - megjelent a város naptára főképe
Már kapható Pápa város 2019-es falinaptára, melyet a Pápai Platán Nonprofit Kft. készített és adott ki. A különleges, múltidéző és a mai városképet bemutató kalendáriumot ma mutatták be a sajtó képviselőinek.
Áldozó Tamás polgármester, Boros Katalin, a Platán ügyvezetője és László Ákos fotós a naptárbemutatón

A Platán az elmúlt években is adott ki naptárt, azok azonban az Esterházy-kastély szépségét mutatták be, a városi naptár elkészítése számukra is újdonság - emlékeztetett Boros Katalin ügyvezető a sajtótájékoztatón.
-Ezzel a naptárral megmutatjuk, hogy a város régen is gyönyörű volt és most is gyönyörű - fogalmazott. Mint megtudtuk, az ügyvezető nyáron bukkant rá a közösségi oldalon László Ákos képeire, aki szintén így látja városunkat és ezt jelenítette meg már korábban is a képein, különleges kompozíciókban. Boros Katalin javaslatára, hogy készítsenek városi naptárt, azonnal igent mondott, így megkezdődhetett a közös munka.
-Az általa készített képek mellett mi is adtunk ötleteket a fotózásra, ebből született meg a naptár képanyaga. Ákos hozta a fotókat, Nagy Balázs kollégám pedig a grafikákat készítette hozzá, így állt össze a kiadvány.
A Fő tér több lapon is megjelenik

Régi képeslapokat a mai felvételekkel összekomponált fotókat már korábban is készített László Ákos, azokat a közösségi médiában mutatta be, s idén kezdett újra ezzel a témával foglalkozni.
-Ez az ötlet két évvel ezelőtt született, amikor az örök elégedetlenkedők folyamatosan panaszkodtak az új városképre. Nem értettem velük egyet, ebből jött az ötlet, hogy összehozzam a régebbi képeket a mai korral. Akkor 2-3 kép készült, pozitív és negatív visszhangja is volt, aztán fiókba került az egész és idén nyáron vettem elő újra ezt a témát - mesélte a fotós.
Éppen jókor, mert Boros Katalin ekkor talált rá a fotómontázsokra és kereste meg a naptár gondolatával. Persze nem volt egyszerű a sok képből kiválasztani, mi kerüljön a naptár lapjaira. A különleges képek közül is kitűnik a júliusi, hiszen ez a Március 15. teret ábrázolja. A régi képeslapon még a kőszínház jelenik meg, háttérben a Református Kollégium épületével, a mai fotó előterében pedig a református templom látható. Ebből komponált a fotós egy látványos víziót. Júniusban is egy érdekességet szemlélhetnek a naptárt megvásárlók, a kép a Fő teret ábrázolja, a montázson még a régi szökőkút áll, de a hozzá tartozó árnyék már a mai korsós lányé.
A Kossuth utca - régen és ma

A naptár lapjain a régi képeslapokkal megegyező beállítással készült mai fotók láthatók, melyekbe az alkotó belemontírozta a korabeli felvételeket, így együtt jelenik meg a múlt és a jelen. Több kép is a főteret ábrázolja - egyik különleges megjelenítés a Nagytemplom tornyából készült a régi és új piaccal -, de a Fő utca, a Kossuth utca, Gróf út, valamint a kálvária és a vasútállomás is megjelenik régi és új arcával.
A bemutatón Áldozó Tamás polgármester is jó szívvel ajánlotta a pápaiaknak az új naptárt. Ő már munkaközi állapotban is látta a kiadványt és elsőre elnyerte tetszését.
-Ennek a naptárnak komoly üzenete van, üzen a régi városról és az újról, és azt üzeni: régen is, ma is más volt a város, mégis ugyanarról a településről beszélünk.
Arra az újságírói kérdésre, hogy ez a naptár a Fő teret kritizálóknak egyfajta válasz-e, a városvezető így felelt:
-Elődeink ugyanazokban a terekben mozogtak, kicsit más indulatokkal, de ugyanazt az életet élték. Látszik, hogy a Fő tér régen a vásároknak és a találkozásoknak volt a helye, a kocsik helye meg valahol kinn volt a Csóka környékén. A Fő tér ma is a találkozások és az emberek helye és nem az autóké. Ez lehet vitatéma és lehet, hogy ezzel valakinek az életformájába belegázoltunk, de ennek a településnek van néhány örök üzenete és néhány olyan emblematikus helye, amit úgy kell megőrizni, ahogy annak idején megkaphattuk volna, de néhány évtizeden keresztül ezt elrontották.
Már kapható a 2019-es városi naptár

A 2019-es Pápa naptár 500 példányban készült és már megvásárolható az Esterházy-kastélyban, a Kékfestő Múzeumban, a Pannonia Reformata Múzeumban, a Tourinform Irodában és az Anna könyvesboltban.
Boros Katalin hozzátette, az idei munka már újabb ötleteket is hozott, így a következő évekre is megvan a városi naptár terve. A polgármester is úgy véli, Pápa kifogyhatatlan azokból az értékekből, melyek érdemesek a bemutatásra, akár naptár formában is. Ugyanakkor azt is szeretné, ha ezek a vizuális megjelenések egy-egy újabb lépést jelentenének egy olyan fotóalbumhoz, mely teljességre törekvően mutatná be a várost. Ez persze szinte lehetetlen, hiszen mire egy album összeáll, már történnek olyan változások, amiket szintén érdemes bemutatni abban. A következő évek fejlesztéseit tekintve ez most különösen igaz - fogalmazta meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!