Firenze - ahogy ők látják


2018-11-22 23:09:06  | cikk: ha  | 


Firenze - ahogy ők látják főképe

Az Arno folyón átívelő Ponte Vecchio, a Palazzo Pitti múzeumkomplexuma, a Galleria degli Uffizi képtára, a Duomo, mely Európa negyedik legnagyobb katedrálisa, a Galleria dell'Accademia a híres Dávid-szoborral és még folytathatnák a sort, hisz mindezt Firenze, Toszkána fővárosa, a reneszánsz kultúra bölcsője kínálja. Érthető tehát, hogy a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma képzőművészetis növendékeinek első külföldi szakmai útja ide vezetett. A diákokat tanáraik is elkísérték, július 2-6. közt bejárták a város nevezetes helyeit, próbálták befogadni a képtárak, múzeumok, kiállítóhelyek hihetetlenül gazdag anyagát.

Ponte Vecchio

Persze nem csupán az volt a refisek feladata, hogy minél több műalkotást lássanak, nézzenek, megfigyeljenek, hanem az is, hogy élményeiket megörökítsék. Nyolc oldalas, leporello-szerűen hajtogatott füzetkében kellett képekben és szövegben - az arány ízlés szerint választható volt - megfogalmazniuk azt a pár napot, amikor rájuk zúdult a művészet. S hatott rájuk, ez jól látható az elkészült műveken, melyekből a második emeleti képzőművészetis szaktantermek folyosóján nyílt tárlat. Grafikák, festmények, montázsok villantják fel a firenzei út fontos és szép pillanatait.

Kulifai Boldizsár alkotása

- A diákok, miközben jártuk a múzeumokat, templomokat, vázlatokat készítettek. Ehhez bármilyen eszközt használhattak, fotóztak, grafittal, szénnel, akrillal, akvarellel, páccal is rögzítettek gyors kompozíciókat - mondta Kerpel Péter, a képzőművészeti tagozat vezető művésztanára. Aztán a nyár folyamán ezeket felhasználva készültek el a beadandó munkák. Tulajdonképp ezek az előző ciklust lezáró kötelező beadandók, hisz a tanév végén eddig is mindig voltak szakmai táborok, csak nem külföldön. - Ezek az alkotások megmutatják, hogy milyen sokszínű, gazdag és változatos, ami a gyerekek lelkében megragad, s amit aztán alkotásban létre tudnak hozni. A mai felnőttek hajlamosak lesajnálni a fiatalabb korosztályt, pedig nem szabad, mert ez a kiállítás is jól mutatja, hogy kultúrkörnyezetben szinte mindent észrevesznek, hat rájuk, s nagyon magas, művészi szinten tudják visszaadni az élményeket. Szeretni kell ezeket a gyerekeket, biztatni és nevelni őket arra, hogy minél többet felfogjanak a körülöttük levő világ szépségéből - tette hozzá Kerpel Péter.

Hujter Alexandra díjnyertes munkája

A szakgimnázium művésztanárai értékelték a beadott munkákat, s a legszebb alkotásokat külön is díjazták. A legjobb alkotásnak Hujter Alexandra leporellóját ítélte a zsűri, aki precíz, pontos, alapos, igényes munkát adott le. Második helyen Csonka Johanna végzett, aki csupa festőiség és költészet, mondta róla Kerpel Péter. A megosztott harmadik hely pedig a klasszikusabb megoldásokat választó Dunai Virágé és játékosabb megoldásokat kedvelő Albert Dóra Lilié lett. A különdíjat Oláh Emese kapta, aki több külön festményt is készített.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!