Egy boldog élet - Könyvbemutató


2018-11-22 22:18:53  | cikk: Babos Petra  | 


Egy boldog élet - Könyvbemutató  főképe
Máhigné Grób Anna: Egy boldog élet című könyvét mutatták be ma délután a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A szép számban megjelenteket dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte, aki gratulált a mindenki által Náni néninek ismert szerzőnek a kötet megjelenéséhez.
Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke német és magyar nyelvű köszöntőjében elmondta, az 1970-es években indult a Röpülj páva mozgalom, melyben a Gannai Asszonykórus is szerepelt Náni nénivel együtt. Országszerte elindult a nemzetiségeken belül az a mozgalom, amely a saját kultúrájuk megörökítést jelentette. Ők Tótvázsonyban, egy nemzetiségi napon találkoztak először, ahol a Gannai Asszonykórus is fellépett. Náni néni mindig sokat dolgozott, tett a kórusért, akiket szinte második családjának tekintett.
Heilig Ferenc köszönötte a megjelenteket

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Náni néni életét mutatta be a jelenlevőknek, kiemelve az egyik legfájdalmasabb emléket, a családjuk kitelepítését. Ezután a rettenetes korszak után kész csoda volt talpra állni, de a hit mindig átsegítette a nehéz időszakokon.
-A könyv címe: Egy boldog élet. Úgy gondolom, hogy ha valaki végigolvassa a kötetet, akkor a végére ő is úgy fogja gondolni, hogy ez egy valóban boldog életet élő ember írása. Érdemes tehát elolvasni a visszaemlékezéseket. Büszke lehet a falu a kórusra és Náni nénire - mondta dr. Kovács Zoltán, majd gratulált Náni néninek.
A kötetet dr. Kovács Zoltán mutatta be

-Náni néni könyve bemutatja egy gannai német nemzetiségű család számos megpróbáltatással, szomorúsággal járó, de megújulással, újrakezdéssel is teli életét. Betekintést enged szokásaikba, életvitelükbe, vallásosságukba. Érinti a település történetét az 1748-1752 közötti bevándorlásoktól kezdve az 1946 és 1948 közötti elűzetésig, sőt napjainkig is. A család történetén keresztül megismerhetjük a gannai svábok életét, a településen élők gondolkodását, az élethez, munkához való hozzáállásukat, a szülőföld és a szülőfalu iránt érzett töretlen szeretetet, az ott élők összefogását. Náni néni családi élete példaértékű lehet a mai emberek számára, hisz a család összefogása, szorgalma és vallásos élete, az éneklés szeretete átsegítette megannyi sorscsapáson és kilátástalanságon. Mindig talpra tudtak állni, és boldog életet tudtak élni - olvasható Nagy Ottó Ganna község polgármesterének előszavában.
A visszaemlékezések mellett Máhigné Grób Anna több évtizedes munkával gyűjtötte össze a faluban énekelt népdalokat. A több dalt tartalmazó gyűjteménybe mindent feljegyzett, amit Ő maga is énekelt.
Náni néni végül meghatottan mondott köszöntet mindenkinek, aki hozzásegítette a könyv sikerességéhez és megjelenéséhez.
-Két lányom bíztatására írtam meg a könyvet, de most már úgy gondolom, jól tettem, hiszen amit leírtam, abból sokat tanulhatnak a mai fiatalok, s megismerhetik a gyökereket. Megtanulhatják, hogy minden kilátástalan helyzetből van kiút, ha az ember kitartó és becsületesen dolgozik. Nem voltunk annyira gazdagok, de boldogan és nagy szeretetben éltünk. Mert a hit és a remény csak akkor tud érvényesülni, ha van szeretet - fűzte hozzá az idős néni.
A könyvbemutató dedikálással zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!