A megye településeinek egyharmada indult a közterület-szépítési versenyen


2018-11-22 22:01:37  | cikk: HuHa  | 


A megye településeinek egyharmada indult a közterület-szépítési versenyen főképe
Veszprém megye 216 települése közül 67 nevezett idén a Tiszta és virágos Veszprém megyéért közteület szépítési versenyen, ez 10 százalékkal több, mint tavaly - hangzott el a verseny ünnepélyes eredményhirdetésén, melyet Bakonyságon tartottak múlt csütörtökön. A rendezvényre valamennyi nevezett település vezetőjét meghívták.
Kiss Lajos, Bakonyság polgármestere köszöntötte a vendégeket

A megjelenteket Kiss Lajos, a házigazda falu polgármestere köszöntötte, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg a díjátadót. Felidézte, Magyarország 1994-ben nevezett először az európai környezetszépítési versenyre, s azóta kisebb közösségekben is indultak közterületszépítési megmérettetések. Hangsúlyozta, százezer is lehet azoknak a száma, akik érintettek ebben a munkában, mely része a vendégváró képnek, turizmust javító kezdeményezés és összefogja a helyi közösségeket.
-Az idei évi verseny tematizált célja a településkapu, városkapu esztétikus kialakítása és környezetének állapota, vagyis az, hogy a beérkező vendég mit lát meg előként a településből - ismertette, hozzátéve, jó célt választottak a verseny kiírói.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a közterületszépítési versenyek jelentőségéről beszélt

A megmérettetést Áldozó Tamás, a Veszprém Megyei Önkormányzat Területfejlesztési, Területrendezési és Gazdasági Bizottságának elnöke értékelte. Kiemelte, ez a verseny nem abszolút sorrendet állít fel, a települések önmagukkal versenyeznek és bizony magasra tették a mércét. Az elnök helyi és országos viszonylatban is vizsgálta a verseny jelentőségét.
-A magyar gazdaság harmadik negyedéves értékelése 5 százalékos GDP növekedést mutat, ez a harmadik legjobb eredmény Európában. Az elemzők szerint ennek az egyik fő hajtóereje a turizmus volt, ha pedig ez így van, abban Veszprém megye megkerülhetetlen - fogalmazott, hozzátéve ebben éppoly szerepük van a kis bakonyi falvak turistaszállóinak, falusi vendégházainak, mint a Balaton-parti nagy szálláshelyeknek.
-Ugyanakkor a városlakók, falulakók irányából nézve ez a verseny az igényességről ad bizonyítványt. Az önmagunkkal szembeni igényességről. hiszen elképzelhetetlen, hogy egy település díjazott lesz, de a polgárai igénytelenek önmagukra és a portájukra. Az a 67 település, mely nevezett a versenyre, ráismert arra, hogy ennek az igényességnek az elismerését adjuk.
A bizottság elnöke, Áldozó Tamás gratulált a településeknek és a jövő évi versenyre is meginvitálta őket

Az elnök köszönetet mondott azoknak a kollégáink, akik végiglátogatták a nevezett falvakat, városokat és nagyon sok szép megoldást láttak, a településeknek pedig azt kívánta, hogy a jövőben is sikeresen versenyezzenek önmagukkal. Áldozó Tamás további közös munkára is kérte a polgármestereket, arra, hogy adjanak ötleteket a verseny tematikus céljainak meghatározásához.
A minősítő okleveleket Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke adta át a polgármestereknek (képünkön Nagy Ottónak, Ganna polgármesterének)

Az eredményes és kiváló minősítéseket - a bizottság így értékelte a településeket -Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adta át a polgármestereknek. 16 település - a pápai járásból Homokbödöge és Pápateszér - eredményes minősítést kapott, 46 települést pedig kiváló minősítéssel ismertek el. Köztük van a pápai járásból Bakonykoppány, Bakonyszücs, Béb, Békás, Csót, Döbrönte, Egyházaskesző, Ganna, Malomsok, Marcaltő, Marcalgergelyi, Mihályháza, Nagygyimót, Nagytevel, Nemesszalók, Nyárád, Pápakovácsi, Ugod, Vanyola, Várkesző és Vinár. 5 településnek a kiváló minősítés mellett különdíjat is megítélt a bizottság: Bakonyságnak, Magyarpolánynak, Mezőlaknak, Pápának és Tihanynak.
A Sági Sárga Rózsa Klub műsorral kedveskedett a rendezvény résztvevőinek

A díjátadó rendezvényen a vendégek a házigazda Bakonysággal is megismerkedhettek, Kiss Lajos polgármester mutatta be a falu történetét és jelenét, a Sági Sárga rózsa klub kedves műsorral készült a programra, majd a jelenlévők megtekintették a 72 lelkes, szépen gondozott községet.
A falu polgármestere úgy fogalmazott, nagyon örülnek a kiváló minősítésnek és a különdíjnak, az pedig külön öröm számukra, hogy immár hatodik alkalommal szerepelnek ilyen sikerrel a versenyen.
-Nagyon összetartó közösség él itt, a Sági Sárga Rózsa klub fogja össze a lakosokat, ha virágot kell ültetni, ha gondozni kell a zöldterületeket az első hívó szóra jönnek. Három közhasznú dolgozónk van, ők is nagyon sokat dolgoznak a település szépítésén és vannak gépeink a feladatellátáshoz.
Bakonysággal is megismerkedtek a polgármesterek

Pápa első embere szintén örömét fejezte ki a sikeres szereplésért, Áldozó Tamás kihangsúlyozta az elmúlt
években történt erőfeszítéseket és köszönetet mondott Bakó Istvánnak és a Városgondnokságnak a tudatos munkáért.
-Azért legyen tiszta és virágos a város, hogy a pápaiak jól érezzék magukat, mintát adjon, minél több polgárt szólítson fel arra, hogy saját portáját úgy rendezze, hogy illeszkedjen ebbe a képbe. Az, hogy benevezünk az ilyen versenyekbe, minősítést ad a munkánkról, és örülök annak, hogy a bírálók kiválóra értékelték a pápaiak munkáját.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!