Biciklitúra a megépítendő kerékpáros útvonalon


2018-11-21 16:59:11  | cikk: HuHa  | 


Biciklitúra a megépítendő kerékpáros útvonalon  főképe
A kerékpáros közlekedés népszerűsítése, a szabályos és biztonságos közlekedés hangsúlyozása és a balesetek áldozataira való emlékezés jegyében szervezte meg az önkormányzat és a Pápai Rendőrkapitányság Pápa Városi Baleset-megelőzési Bizottsága a vasárnap délutáni kerékpártúrát. A kapitányság már évek óta megrendezi a kerékpártúrát a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján, ehhez most a város önkormányzata csatlakozott, a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című európai uniós projekt szemléletformáló tevékenysége keretében. A 4 kilométeres távot idén több mint ötvenen tették meg.
Az idén rekordlétszámú bicajos vett részt a túrán

Mint ismeretes, Pápa Város Önkormányzata a TOP első körében 500 millió forintot nyert el a közlekedésfejlesztési projekt megvalósítására, a második körben további forráshoz jutott és a többi projekt is tartalmaz olyan elemeket, melyek a közlekedés biztonságát erősítik. A TOP első körös pályázatán elnyert támogatásból felújítják a Győri úti kerékpárutat, új kerékpárutat építenek a Vaszari út végétől a reptérig, a Gém-Terv-Rét és Téglagyári úton pedig kerékpáros nyomvonalat alakítanak ki. Emellett több helyen gyalogos-átkelőt létesítenek, két településkaput építenek, készül egy lámpás kereszteződés és egy körforgalom is - ismertette a projekt elemeit Áldozó Tamás polgármester, aki maga is részt vett a kerékpártúrán. Mint mondta, a projekt megtervezésekor tudatosan törekedtek arra, hogy a közlekedés valamennyi szereplőjét - így a gyalogosokat, kerékpárosokat és járművezetőket - érintsék a fejlesztés egyes elemei.
Áldozó Tamás polgármester a projekt részleteit és célkitűzéseit ismertette

-Nagyon fontos lenne minél több embert kiszállítani az autóból és kerékpárra, tömegközlekedésre átültetni vagy gyaloglásra bírni. A kerékpáros útvonalak kialakítása a biciklis közlekedést igyekszik támogatni, azt reméljük ezzel is tudjuk segíteni a biztonságos közlekedést - mondta a városvezető. Meglátása szerint sok a probléma a közlekedési kultúrát illetően, többen természetesnek veszik, hogy a város útjain sebességkorlátozás nélkül száguldjanak, provokációnak tekintik a sebességmérést. Sokan háborognak a 30 kilométeres sebességi övezetek miatt, és vannak, akik úgy gondolják, hogy arra vannak a jó minőségi utak, hogy azok felgyorsítsák a közlekedést.
-A városon belül a közlekedési metszetek ismertek, azon mindenkinek el kell férnie. A következő hónapokban igyekszünk minden kommunikációs eszközt felhasználni arra, hogy a kialakítandó új kerékpáros infrastruktúra használatára ösztönözzük a pápaiakat.
A városvezető elismerte, ritkán ül kerékpárra, viszont sokat jár gyalog, hiszen Pápán nincs olyan pont, amit gyalog ne lehetne könnyen elérni.
Dr. Varga Balázs rendőr alezredes a legfontosabb közlekedési szabályokra hívta fel a figyelmet

Dr. Varga Balázs, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője örömét fejezte ki a projekt kapcsán, hiszen a kerékpárosok a kerékpárutakon vannak a legnagyobb biztonságban.
-Ezeket a létesítményeket a kerékpárosok biztonsága érdekében építi meg a város. Annál kisebb a balesetek veszélye minél több kerékpáros van az utakon és minél kevesebb gépkocsi - hangsúlyozta.
A PRK egyébként ötödik éve szervez kerékpártúrát a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet arra, a kerékpárosok a legsérülékenyebb közlekedők közé tartoznak, ugyanakkor a kerékpárosok figyelmét is rávilágítsák a szabályos közlekedésre és a kötelező, biztonságukat növelő kötelező tartozékok használatára.
-Az idei évben az útvonal változott a közlekedésfejlesztési projektnek megfelelően, hiszen eddig a belváros felé szerveztük a túrát, most pedig azt az utat járjuk be, ahol a kerékpárosok számára készül bicikliút és kerékpáros sáv - közölte.
Dr. Ferenczy András sportorvos, nemre és korra való tekintet nélkül mindenkinek javasolta a rendszeres kerékpározást

A rendezvény elején az alezredes az összegyűlt kerékpárosoknak a legfontosabb szabályokról tartott tájékoztatót és szólt a nyitott kerékpársáv használatáról. Áldozó Tamás polgármester a közlekedésfejlesztési projekt elemeit ismertette és kerékpárral való közlekedésre buzdított. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg dr. Ferenczy András sportorvos is, ő az egészségmegőrzés szempontjából vizsgálta a kerékpározást. Hangsúlyozta, a kerékpározás az a mozgásforma, melyet nemre és korra való tekintet nélkül mindenki gyakorolhat.
-Mivel a testsúlyunk közel 70 százalékát a jármű nyerge viseli, tehermentesítjük az ízületeket és izmokat. A kerékpározással erősítjük az izmainkat, javul az ízületek állapota, nő a tüdő kapacitása, a szervezet elhasználja a korábban lerakódott zsír és szénhidrát raktárakat. Csökkenti a vércukorszintet, javítja a zsíranyagcserét, az erek rugalmasságát, a keringési rendszer állapotát, a szív teljesítőképességét - sorolta a pozitív hatásokat, kiemelve azt is, hogy a rendszeres kerékpározástól növekszik a szervezet ellenállóképessége a betegségekkel szemben, nő a teljesítőképesség, de a kerékpározás a lelki egészség megőrzéséhez is hozzájárul.
-Azt kívánom, használják ki az önkormányzat által biztosított, jó minőségű, biztonságos kerékpárutakat, kerékpározzanak sokat, javítsák egészségi állapotukat - zárta tájékoztatóját a sportorvos.
Láthatósági kiegészítőkkel felszerelve tették meg a túrát, akinek nem volt mellénye, a PRK-tól kapott

A biciklis csapat a túrán a Perutz Stadion előtti parkolóból a Várkert úti kerékpár- és gyalogúton, a Győri úti kerékpáron haladt végig, innen a Vaszari úton folytatták a kerekezést, majd a tervezett kerékpáros nyomvonalon - Gém-Terv-Rét-Téglagyári úton - haladtak végig. A Téglagyári úton tartott pihenőnél a PRK közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot sorsolt ki a résztvevők között, a szerencsés ezúttal Vörös Veronika lett. Mint megtudtuk, a hölgy minden nap kerékpárral közlekedik a városban.
-Biciklivel járok a munkahelyemre, az út körülbelül 20 percet vesz igénybe - mesélte. Veronika mindennapi útja során biciklizik kerékpárúton, érint gyalogos átkelőhelyeket, de főúton is kell haladnia. Meglátása szerint, fontos, hogy a biciklisek számára biztosítsák a biztonságos közlekedés lehetőségét, mert az autósok sokszor nem figyelnek kellően a kétkeréken közlekedőkre. A kerékpáros közlekedésre ösztönző és a biztonságra felhívó túrát nagyon jó ötletnek tartotta. Hasonló véleményen volt Hencz Károly is, aki szintén biciklivel közlekedik a városban. Naponta akár 20 kilométert is megtesz, hiszen szinte mindenhová így megy. Igyekszik kihasználni a kerékpárutakat, és örül, hogy ezeket felújítják és újakat is építenek.
-Nagyon fontosnak tartom ezeket a fejlesztéseket, hiszen ezeken biztonságosabban lehet közlekedni - fogalmazott. Neki is voltak már negatív tapasztalatai az autósokkal, úgy látja, a gépkocsivezetőknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a biciklisekre.
A történelmi egyházak képviselőivel közösen emlékeztek a balesetek áldozataira

A túra a Kálvária temetőnél ért véget, ahol a helyi történelmi egyházak képviselőinek gondolataival és mécsesgyújtással emlékeztek a résztvevők a balesetek áldozataira.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!