Hálaadás napi műsor a Tarczyban


2018-11-21 15:46:41  | cikk: Babos Petra  | fotó: iskola  | 


Hálaadás napi műsor a Tarczyban főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskolában idén is megszervezték a hálaadás napi programot.
Hardi Tünde tagozatvezető elmondta, 10 éves a magyar-angol két tannyelvű tagozat, és tízedik alkalommal rendezték meg hálaadás napi műsorunkat.
-Először 2009-ben szervezték meg iskolánk amerikai lektorai azzal a céllal, hogy az intézményben tanuló amerikai diákok bemutathassák nemzetük egy fontos családi ünnepét. Azóta is minden évben megemlékezünk a hálaadásról. Bár már nincsenek amerikai tanulóink, a két tannyelvű oktatás fontos része az angol nyelvű országok kultúrájának, ünnepeinek megismerése, ezért is tartottuk meg ezt a rendezvényt éves munkatervünkben. A felsős diákok lehetőséget kapnak, hogy angol nyelven játszanak jelenetet, szavaljanak verset - tudtuk meg Hardi Tündétől.
Az ünnep arról a közel négyszáz éves történetről emlékezik meg, amikor 102 puritán kelt útra Angliából az új világba, hogy új hazát keressenek, ahol szabadon gyakorolhatják vallásukat. 66 napos viszontagságos út után érkeztek meg a Mayflower nevű hajójukon Észak-Amerikába. Novemberben értek partot, hideg volt, nem volt élelmük, nem voltak házaik, a telet a hajón töltötték. Tavaszra a telepesek fele megbetegedett és meghalt. A területen lakó indiánok a segítségükre siettek, megtanították őket a földművelésre, hogyan vadásszanak vadkacsára és vadpulykára. Egy évvel Amerikába való érkezésük után a telepesek gazdag termést takaríthattak be, amivel esélyük volt túlélni a következő telet. Indián barátaikkal nagy lakomát tartottak és hálát adtak az Úrnak a bőséges termésért.
- Ezt a történetet elevenítjük fel minden évben, valamint hálaadással kapcsolatos verseket szavalnak a két tannyelvű tagozat felsős diákjai. Természetesen nem feledkezünk meg a pulykákról sem, akik számára ez nagyon gyászos időszak, hiszen hálaadáskor mintegy 46 millió pulyka végzi az ünnepi asztalon az Egyesült Államokban. Az előadás mellett az aulát is különös gonddal díszítettük fel, hogy méltó legyen a tízéves évfordulóra. Az elmúlt tíz év előadásait elevenítettük fel képekkel, melyeken régi kedves magyar és külföldi diákokat fedezhetünk fel. Bertalan Ágnes kolléganőm készített egy hálaadás fát, amelyen a levelek egy-egy olyan dolgot szimbolizálnak, amelyekért hálásak lehetünk: a családunk, az otthonunk, az iskola, a barátaink, az egészségünk és még sorolhatnám. Hiszen ez az ünnep nem csak a családi lakomáról szól, de arról is, hogy hálásak legyünk mindazért, amink van - fűzte hozzá a tagozatvezető.
Az előadást Hardi Tünde állította össze, a felkészítésben és dekorálásban nagy segítséget nyújtott Bertalan Ágnes, valamint Francsics Ildikó, Butiné Kemenczki Anita, Lind Bernadett, Szabó Tiborné Hajnalka és Kohuth Helén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!