Tizenkét felújított tanterem a Weöres-iskolában


2018-11-20 14:24:42  | cikk: HuHa  | 


Tizenkét felújított tanterem a Weöres-iskolában főképe
A Pápai Tankerületi Központ EFOP-4.1.3-17-2017-00110 azonosító számú, Tanulási környezet javítása a Pápai Weöres Sándor Általános Iskolában című európai uniós projektje keretében 61 millió forintot meghaladó összegből újult meg az oktatási intézmény 12 általános tanterme, tanári szobája, közlekedő terei, ezen túl pedig energetikai korszerűsítést és tetőjavítást végeztek az épületen. A munkálatok elkészültek, ezt összegezték a november 16-án tartott rendezvényen.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, ennyi pénz még sosem jutott az iskolák fejlesztésére

Az iskolában tartott projektzárón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az oktatás rendszerében történt változásokat tekintette át, megemlítve, hogy a korábbi önkormányzati fenntartású intézményeket 2013-ban az állam vette át, a feladatellátásban, működtetésben nagyon fontos szerepet kaptak a tankerületek. Kiemelte, míg korábban a fejlesztések a mindenkori költségvetéshez igazodtak, addig most a tankerületeknél tervezett beruházások zajlanak az oktatás infrastrukturális körülményeinek javítására és soha ennyi pénz nem jutott az intézmények számára, mint most. A Pápai Tankerületi Központ 414 millió forint támogatást nyert el, országos szinten pedig közel 30 milliárd forint áll rendelkezésre az iskolák épület- és taneszköz fejlesztésére.
Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója a pápai intézmény fejlesztésének részleteit ismertette 

A projekt részleteit Egyházi Andrea tankerületi igazgató ismertette. Mint mondta, a 414 millió forintos forrás hat iskolát, nyolc helyszínt érintett, ezekben az oktatási intézményekben 2200 diák tanul és 250 pedagógus dolgozik. A fejlesztés célja az oktatás színvonalának növelése, a tanulás és tanítás körülményeinek korszerűsítése volt.
-A támogatásnak köszönhetően Ajkán, Nyirádon, Lovászpatonán, Noszlopon és Pápán újultak meg az iskolai tornatermek, tantermek és a hozzájuk kapcsolódó helyiségek. Az intézmények korszerű nyelvi, technikai és természettudományi pedagógiai eszközökkel és tantermi bútorokkal is gazdagodtak, valamint közel 600 új sporteszköz is érkezett a tanulók számára - ismertette.
A természettudományi tanterem teljesen megújult

A Weöres-iskola fejlesztésére 61 343 265 forintot költhettek, ebből a felújításhoz kapcsolódó költségek 44 838 794 forintot tettek ki, eszközbeszerzésre pedig 4 632 712 forintot fordítottak. A fejlesztés keretében tizenkét általános tantermet újítottak fel, hőleadó radiátorok cseréjével, fűtési vezetékek átalakításával, elhasználódott rossz állapotú nyílászárók cseréjével, falfelületek festésével, akadálymentesítéshez szükséges kapcsolók áthelyezésével. Teljesen megújult a természettudományi terem, itt a padlóburkolatba beépítették a szükséges villamos és gépészetei vezetékeket, kicserélték az elhasználódott rossz nyílászárókat, fűtőfelületeket, kapcsolókat. A projekt érintette a tanári, igazgatói, iskolatitkári irodákat, ezekben a helyiségekben kicserélték a nyílászárókat és a hőleadó berendezéseket. A közlekedő, szabadidős terekben nem volt megfelelő fűtés, ezt mennyezeti inverterek elhelyezésével oldották meg, kijavították a lapostető hibáit és kicserélték az épület villamos főelosztó szekrényét. Összesen 3400 négyzetméter falfelületet festettek át, 661 négyzetméter új padlóburkolatot helyeztek el, 60 négyzetméteren új csempeburkolat készült, 24 új ablakot építettek be és közel 200 új lámpatest és világítótest szolgálja az épület megvilágítását - sorolta az igazgató.
A 4 millió forintos támogatáson túl a város másban is segítette a Weöres-iskolát - mondta el Áldozó Tamás 

A beruházást Pápa Város Önkormányzata is támogatta a tankerület kérése alapján. A város közel 4 millió forinttal járult hozzá a természettudományos terem felújításához: a vegyi fülkét és a hat energiablokkot ebből a pénzből vásárolhatták meg. Áldozó Tamás polgármester a rendezvényen felidézte, az oktatási rendszer átalakításakor a város önkormányzata úgy döntött, hogy a fenntartást és a működtetést is az államra bízza, mert úgy látta, hatékonyabb munka folyhat az iskolákban, ha egy irányítás alatt állnak.
-Azóta bebizonyosodott, ez jó döntésnek bizonyult. Jó helyen vannak az iskolák - fogalmazott hozzátéve - az önkormányzat fenntartói szerepe a gondosságban fejeződött ki, ezt a gondosságot megtapasztaljuk a mostani fenntartónál is.
Kiemelte, örömmel látja, hogy különböző projektek keretében kerül pénz beruházásokra, ha pedig a várostól kérnek ehhez egy kis segítséget, örömmel megteszik.
-Örülünk annak, hogy részt vehettünk ebben a projektben, azt gondolom, ez pont az a mértékű támogatás volt, ami szimbolikusan is kifejezi, hogy mi is szeretnénk részt venni a pápai oktatási feltételek korszerűsítésében.
Az iskola fontosságát azzal is kifejezte a város, hogy a hozzá vezető járdákat felújította, a közlekedés rendjét biztonságosabbá tette - közölte a városvezető.
A diákok műsorral is készültek a a projektzáróra

A rendezvényen az iskola diákjai műsorral kedveskedtek a meghívottaknak, majd a vendégek megtekintették a Weörös-iskolában megvalósított fejlesztés helyszíneit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!