Grőber Attila: Ha ez így megy tovább, a város velünk adósodik el


2018-11-16 13:56:30  | cikk: Babos Petra  | 


Grőber Attila: Ha ez így megy tovább, a város velünk adósodik el főképe
Sajtótájékoztatót tartott ma Grőber Attila, az MSZP megyei elnökhelyettese, önkormányzati képviselő és Kovács József, a párt helyi elnöke.
Grőber Attila elmondta, november végéig el kell fogadni a következő év költségvetés-koncepcióját.
-Az elmúlt két évben a TOP-os pályázatokból közel 10 milliárd forintot nyert el fejlesztésre a város. Ha jól érzékeltem, akkor elkészült az új jelszó is: a Város velünk épül. Örömteli ez a pályázati pénz, viszont egy dolog hiányzott, mégpedig annak az őszinte elismerése, elmondása, tájékoztatása, hogy az elnyert pályázatoknak ára van, komoly problémák, amelyekkel meg kell küzdeni. A dolog hasonlít a 2014 őszén történtekhez, amikor a város fejlődéséről csupa pozitív dolgot hallottunk, majd egy váratlan húzással bevezették a kommunális adót. Úgy látom, a 10 milliárd forint fejlesztési pénz komoly problémákat vet fel. Ebből négyet kiemelnék. Az első, mi szerint a fejlesztések végrehajtásához 1,1 milliárd forint hitel felvételéről dönt az önkormányzat, amit 2035-ig kell visszafizetni. Meggyőződésem, hogy a központi költségvetés támogatása nélkül ezeket a fejlesztéseket végrehajtani veszélyes.
-Erkölcsi aggályokat is felvet némelyik fejlesztés. A zöld város projekt I. és II. üteme mintegy másfél milliárd forint fejlesztést hozott. Viszont fejlesztéseket csak az önkormányzat tulajdonában lévő területeken lehet végrehajtani. A fejlesztendő területek egy része azonban nem az önkormányzat kezében van, hanem a Termálvíz Hasznosító Zrt. tulajdonában. Hogyan került oda? Teljesen jogszerűen, ezen területeket az önkormányzat apportként vitte be. Most viszont, hogy ezen területekre szükség van, a korábban általa tulajdonolt területeket visszavásárolja. Ami a miénk volt, azt visszavásároljuk. A visszavásárlás sokszoros értéken történik, ráadásul nem úgy vesszük vissza, hogy van rá saját forrásunk, hanem a felvett hitelből, vagyis saját tulajdonunkat jelentős összegért, hitelből visszavásároljuk. Azt gondolom, hogy ez felvet aggályokat, mégpedig, hogy tényleg van e közép-és hosszútávú koncepciója a városnak. Ha van, volt, lett volna ilyen fejlesztés, nyilván más területeket is bevihettünk volna apportként. Miután 10 milliárd forint fejlesztésről van szó, jelenlegi számításaim szerint a fejlesztések végrehajtásához mintegy 30-40 százalékkal több pénzre lesz szükség, mint amit a pályázatban elnyertünk. Ma már ismerünk egy olyan projektet, a piacot, ahol a tervezői költségvetés elkészült. A javasolt variáció szerint több száz millió forinttal többe kerül a piac. 500 millió forintnak a 20 százaléka az 100 millió forint. Tehát, ha 600 millió forintba kerülne, akkor is az 25 százalékos növekedés. Ha ezt végiggondoljuk, akkor 10 milliárd forintnál 30-40 százalékkal több pénzre van szükség, annál, mint amit elnyertünk, az 3-4 milliárd forint. Ha 1,1 milliárd forintnak rendkívül alacsony kamatlábak esetén az évi hiteltörlesztő részlete 120 millió forint körül van, akkor 4 milliárd forintnak az mennyi is lesz? 400-500 millió forintos törlesztő részlet. Lehet, érdemes lenne a jelszót egy másikra felváltani: Ha ez így megy tovább, a város velünk adósodik el. Ez az az eset, amikor azt lehet mondani, hogy a kevesebb több lett volna. Az biztos, hogy ez a költségvetés koncepció elfogadásának egyik fő kérdése, hogy akkor most őszintén beszéljünk arról, hogy mennyi hitel felvételére van szükség, és tartsunk egy konzultációt ezen ügyben - emelte ki.
Szó esett még arról is, hogy ezen fejlesztések határidősek, vagyis ha kicsúszunk a határidőből bármi okból, akkor vissza kell fizetni a fejlesztési pénzt, független attól, hogy arra addig mennyit költöttünk.
-A fejlesztések ügyében eljött az a pillanat, amikor elmondható, hogy nem elég hangzatos jelszavakat megfogalmazni, hanem oda kell tenni a mérleg másik oldalát is. Mindig számolni kell a lehető legrosszabb variációval is. Azt gondolom, a hitelfelvétel nem megoldás, a megoldás az, ha a központi költségvetés Pápának is segítséget nyújt. Szeretnénk, ebben az irányba előrelépni.
Ezután beszélt az Alkotmánybíróság november 6-ai döntéséről, amely döntés szerint a megváltozott munkaképességűektől elvett járandóság ügyéről volt szó.
-A MSZP azt szeretné elérni, hogy az a több százezer megváltozott munkaképességű, akitől több száz milliót vettek el 2012 és 2018 között, visszakapja ezt az összeget, s őket azonnal kártérítse a kormány és a központi költségvetés. Azt gondolom, akik ilyen helyzetben vannak, különösen megérdemlik a társadalom figyelmét, empátiáját - tette hozzá Grőber Attila.
Kovács József a Mosoly-doboz akcióról beszélt. A Magyar Szocialista Párt pápai szervezete az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghirdeti Mosoly-doboz akcióját, melynek során ajándékokat, tartós élelmiszert, játékokat, gyermekruhákat gyűjtenek rászoruló családok számára.
-November 19-e és december 14-e közt naponta 9 órától 11 óráig várják a felajánlásokat a párt Korvin utcai irodájában. A mosoly-dobozokat a Pápai Nagycsaládosok Egyesületének fogjuk majd átadni, ők juttatják el a családoknak - emelte ki Kovács József.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!