Adventus Domini - Refis diákok alkotásainak kiállítása


2018-11-16 07:16:07  | cikk: Babos Petra  | 


Adventus Domini - Refis diákok alkotásainak kiállítása főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma festő és grafikus diákjainak és tanárainak alkotásaiból nyílott kiállítása a Pannonia Reformata Múzeumban.
Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója köszöntőjében elmondta, különleges alkalma ez a kollégiumnak, amikor közösen rendezhetnek kiállítást a múzeumban. Kiemelte, ő olyan korban nevelkedett fel, amikor el sem tudta képzelni, hogy a Pápai Református Kollégiumból valaha is még egy ilyen intézmény lesz. Az Úristen azonban meghazudtolta hitetlenségüket, s itt van egy gyönyörű kollégium. Nagy öröm számukra, hogy ennek a kiállításnak a múzeum adhat otthont.
Baráth Julianna iskolaigazgató köszöntjében elmondta, a kiállítás sokkal közelebb áll az Adventus Domini-hez, mint az a sok csillogás, ami néhány hét múlva beköszönt.
Baráth Julianna köszöntötte a megjelenteket

-Végignézve a képeket, megmutatják, ha most jönne vissza Jézus Krisztus, mit találna. Hiszen ezeken a képeken láthatjuk az életet, az életünket, úgy, ahogy diákjaink és művésztanáraink látják. Reméljük, Jézus Krisztus is ilyen szépnek, színesnek, néha aggódással és félelemmel, máskor pedig örömmel és csupa vidám színekkel teli életet talál köztünk. Az a gondos szolga, aki úgy várja az ő Krisztusát, hogy közben teszi a dolgát, azt, amire elhívta, és azt, amivel megbízta. Ezek a képek erről szólnak, s közben bíztatnak bennünket, hogy a világban tegyük a dolgunkat, s olyan boldog szolgák lehessünk, akiket az ő Ura munkával talál - emelte ki az igazgatónő.
A tárlatot S. Lackovits Emőke néprajzkutató nyitotta meg, aki mint mondta, az alkotások a szépség útján vezetnek el az ünnepig.
-A lélek békéje sugárzik az alkotásokból. Sajátos, csak az egyénre, az adott mű alkotójára jellemző látásmódot tükröznek, vallanak a teremtett világról, életről, halálról, jelezve, sőt határozottan rámutatva a kettő összetartozására, tudva, hogy aki anyától született, egykor majd elmegy a minden élők sorából. Az ünnephez vezető alkotások megszületéséhez az alkotók tehetségén, művészi látásmódján túl a teremtett világ és az ember iránti szeretet nélkülözhetetlen, de elképzelhetetlen hit nélkül is az, hogy a szép, a lélek békéjét sugárzó, azt munkáló alkotások megszülethessenek. A hitnek ereje van, amely új lendületet ad az új küzdelmekre, az élet továbbvitelére, a reménység megőrzésére. Amikor a hit erejéről szólunk, nem feledkezhetünk meg a helyről sem, a dunántúli reformátusoknak, különösen a pápaiaknak kedves ótemplomról. A lélek gondozására született szakrális helyen a diákok által megalkotott képekben gyönyörködhetünk. Köszönet illeti az iskola tanárait, akiknek változatos technikával készített, gondolatokat ébresztő alkotásaiban ugyancsak gyönyörködhetünk. A művésztanárok: Boros Zita, Varga-Pesei Petra, Marosi Diána, Katona György, Nikolausz Krisztián, Kisantal Tibor, Masszi Ferenc és a munkaközösség vezetője, Kerpel Péter. A tárlat alkotói, megálmodói, megvalósítói, az alkotók támogatói, ösztönzői, valamennyien jó sáfárai a Teremtőtől kapott tálentumuknak. Szívből kívánjuk, hogy Isten gazdag áldását további alkotói, tanítói, nevelői, munkájukra, szolgálatukra.
S. Lackovits Emőke nyitotta meg a kiállítást

Kerpel Péter a tárlat kapcsán elmondta, öröm, érték számukra, hogy a múzeumban állíthatták ki alkotásaikat. Köszönetét fejezte ki a művésztanároknak, akik mindenben segítik a tehetséges diákokat.
-A célunk az volt, hogy Krisztus megérkezése, az advent és az öröm, majd Jézus életének kibontakozása, és a hit jelentősége szerepeljen a kiállításon. Nagyon gazdag és színes az anyag, kevés direkt alkotás van. Ha megnézzük a kiállítást, akkor valójában a hitben valló ember lelkében kalandozunk a képek segítségével - mondta Kerpel Péter, aki hozzátette, a tárlaton a tizedik osztályostól a végzős diákig szerepelnek. Az országosan elismert művészeti szakgimnáziumban a diákok a mestereik utasítását követve saját világukat tudják kiépíteni. Ez a saját világ összetalálkozik azzal a keresztény hitvilággal, ami fontos, s ebből lesz egy gazdag összeállítás.
A Rembrandt-kiállítás helyére került tárlat az év végéig látogatható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!