Füstmentes nap a Tarczyban


2018-11-14 15:26:50  | cikk: Babos Petra  | 


Füstmentes nap a Tarczyban főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskolában évek óta hagyomány, hogy megrendezik a füstmenetes napot. Ilyenkor előadásokkal, vetélkedőkkel hívják fel a diákság figyelmét a dohányzás káros hatásaira. Ma rendhagyó biológia óra keretében a 8. évfolyam előadást hallgathatott meg Czupor Csilla védőnő tolmácsolásában a dohányzásról.
Kovács Gézáné, a reál munkaközösség vezetője hírportálunknak elmondta, az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten füstmentes nappá nyilvánították. 1971-ben Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a lakosságot, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. Az ötlet alapján 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság tűzte zászlajára a célt; egymillió embert sikerült rávenniük, hogy egy napig ne gyújtsanak rá. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” elnevezést.
-Hirdettünk egy rajzpályázatot is a felső tagozatosoknak, melynek témája a dohányzás volt. Nagy örömünkre sok diák ragadott ceruzát, s örökítette meg ezt a témát. Az alkotásokat az iskola rajztanára, Kohuth Helén értékelte. Nem volt egyszerű feladata, hiszen sok kiváló és figyelemfelkeltő rajz érkezett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az 5. e osztályos Sinkó Rebeka állhatott, második lett Veilandics Amira, míg az első helyezett Méhes Lotti Bettina 7. a osztályos. A rajzokat az ökofaliújságra állították ki - hangoztatta a szervező tanár.
Méhes Lotti Bettinától megtudtuk, rajztanára hívta fel a figyelmét a pályázatra, amin örömmel indult, hiszen ő nagyon ellenzi a dohányzást, ezért azt rajzolta le, hogy a dohányzás egy rossz szokás és áthúzott egy cigit.
A programon a védőnő bemutatta a cigigép működését, amely jól érzékeltette, hogy a cigaretta mennyire káros a szervekre, mennyi füst és kátrány rakodik le a tüdőben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!