Liba Tour, bordalok, gasztronómiai élvezetek - Folyatódott a Márton-napi program


2018-11-12 07:16:18  | cikk: Babos Petra  | 


Liba Tour, bordalok, gasztronómiai élvezetek - Folyatódott a Márton-napi program főképe
A Szent Márton-napi Újbor Ünnepe vasárnap délután is várta az érdeklődőket színpadi programokkal és játszóházzal, ízletes falatokkal és jóféle szőlőnedűkkel. Nagy sikert aratott a Liba Tour családi vetélkedő is, amelyre az idei évben közel ötven család nevezett be, hogy a négy helyszínes programon megpróbáltathassák magukat. A Liba-Tour menetlevél akkor volt teljes, ha mind a négy helyszínen - a KópéVárban, a Pannonia Reformataban, a Kékfestő Múzeumban és az Esterházy-kastélyban szervezett játszóházban is - megszerezték a feladatokért járó pecséteket.
Az izgalmas feladatok között szerepelt libás társasjáték, libás kép kiszínezése, libás hűtőmágnes és lámpás készítése is.
Horváthné Bátor Mária, a játszóház vezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy sokan ellátogattak hozzájuk, ahol a gyermekek mellett a szülők is szívesen tevékenykednek, segítenek egy-egy dísz elkészítésében.
-Az idei évben is igyekeztünk színvonalas játszóházi programot összeállítani, így tegnap házikó asztalidíszt készítettünk, de levendulás illatzsákot is csináltunk a Fő téri levendulákból. Természetesen sütöttünk is, ezúttal sajtos-sós kekszet. A gyerekek nagyon élvezték, hiszen maguk szaggathatták ki a különböző formákkal a tésztát. Vasárnap ajtódíszt készítettünk tobozokból, virágokkal, bogyókkal díszítve. Örök sláger a farmer újrahasznosítás, ezért cicás faliképet csináltak a gyerekek a szüleikkel - tudtuk meg Horváthné Bátor Mária, Marcsi nénitől, aki elárulta, a foglalkozás végén ő is megkóstolja a borokat, ő leginkább a rosét kedveli. S ha már libanap, nem maradhat el a libaétel sem, bár ő inkább a kacsát szereti, de ilyenkor fogyaszt libaételt is.
A Pannonia Reformataban Márton-napi lámpást készíthettek a családok Bibliai igével ellátva. Füstös Gáborné múzeumpedagógus elmondta, nagy örömükre, rendkívül népszerű a Liba Tour ezen állomása, sokan ellátogattak hozzájuk, főként 5 évestől az általános iskolás korúig. Tapasztalataik szerint a szülők is szívesen részt vesznek az alkotásban, s együtt készítették a mécsest. Zsuzsanna, mint szülő hozzátette, szerinte nagyon hasznosak ezek a foglalkozások, hiszen a családok kevés időt tudnak együtt tölteni.
Micskó Bence 8 éves kisfiú a szüleivel és testvérével vett részt a Liba Touron. Mint mondta, voltak a Kópé-Várban és a Kékfestő Múzeumban is, ahol jól érezték magukat. Bencének legjobban a libás kép színezése tetszett.
Micskó Tibor, Bence édesapja hozzátette, szerinte ötletesek voltak a feladatok az egyes helyszíneken. Tibor kedveli a borokat, s úgy gondolja a hűvös estén jól is esett mindenkinek egy-egy pohárral.
Micskó Bence alkotás közben

A Kópé-Várban találkoztunk Varga Annával, aki elmesélte, hogy libás hűtőmágnest készített, de írt libatollal is, ami nagyon érdekes volt, bár már tavaly is kipróbálta. Szerinte nehezebb libatollal írni, mint golyóstollal.
A legügyesebbek az esti sorsoláson értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.
A kellemes őszi időjárásnak köszönhetően tegnap sokan kilátogattak a programra. A rendezvénysátorban felállított színpadon egymást követték a fellépők. A délután során a Szó és Kép Színpad, a Mihályházi Asszonykórus és a Rezeda Néptánccsoport, a Brezza d Barocco Kórus, a Vaszari Dalkör és a Tapolcafői Nyugdíjas Klub lépett fel.
Tóth Gergely barátnőjével, Bognár Lillával érkezett a rendezvényre. Mint megtudtuk, azért látogattak el a pápai programra, mert szeretnék, ha szerencséjük lenne, ezért fogyasztottak libacombot Márton-napon. Mint mondták, a színpadi programokat is megtekintették, amelyek nagyon tetszettek nekik.
Tóth Gergő és Bognár Lilla

Czirfusz Csilla és Nagy Gergő kislányukkal, Fruzsinával érkeztek a Márton-napi rendezvényre. A fiatal pár elmondta, szerettek volna egyet koccintani, ezért jöttek el a programra. Mint kiemelték, ezek a rendezvények családbarátok, mindenki megtalálja a számára tetszőt. Fruzsina nagy jól érezte magát, a Vivat Bacchus koncerten a színpadra is felment a fiatalemberekhez, s tapsolt nekik. Gergő elmondta, a borokat is megkóstolták, szombaton az édeset, vasárnap a szárazabbakat.
Czirfusz Csilla kislányával és férjével látogatott el a rendezvényre

Vasárnap este a Vivat Bacchus énekegyüttes szórakoztatta a közönséget, mely programra megtelt a sátor. A mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve lépett be a köztudatba.
Szentgyörgyváry Péter és a pápai születésű Bognár Szabolcs elmondták, számukra a november 11-e mindig munkával telik, hiszen 2011 óta minden évben valahol fellépnek ilyenkor.
-Igyekszünk minden korosztályt megfogni a műsorunkkal, ezért a műsorunk úgy épül fel, hogy a legkisebb korosztálytól a legidősebbig mindenki megtalálja a neki tetsző dalt - emelték ki a tagok, majd hozzátették, a pápai fellépésük ezen a hétvégén az ötödik, nagyon kedvelik mindannyian a libaételeket és természetesen a borokat is.
Bognár Szabolcstól megtudtuk, igaz, hogy ő Pécsen él, ahol nem tud somlói bort inni, de ha hazajön, mindig azt fogyaszt.
A Szent Márton-napi Újbor Ünnepén Szórádi Gábor és Horváth Gábor muzsikált, Új borhoz jó muzsika címmel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!