Az egészség megtartása kötelesség - könyvbemutató a városi könyvtárban


2018-11-10 19:36:16  | cikk: pi-pa  | 


Az egészség megtartása kötelesség - könyvbemutató a városi könyvtárban főképe
Pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatták be dr. Zsoldos János, Veszprém megye első főorvosa kétszáz évvel ezelőtt megjelent Diaetetika, vagy az egészséget fenntartó és a betegségtől tartóztató rendszabások című művének reprint kiadását.
A könyvbemutató kapcsán a művet megjelentető Kissné Lehoczky Gyöngyi elmondta, amikor édesapja hagyatékában megtalálta ezt a könyvet, és végigolvasta, elhatározta, hogy a kétszázadik jubileumra újra kiadja azt. A kiadvány - bár a tudomány mai állása szerint több dologban téved - ma is aktuális, csecsemőkortól a halálig ad hasznos tanácsokat. Kissné Lehoczky Gyöngyi hangsúlyozta, érdemes meghallgatni ezeket a tanácsokat, mert lehet, hogy két évszázaddal ezelőtt jobban gondolkodtak, mint napjainkban. Dr. Zsoldos János többek közt azt tanácsolja, ha beteg valaki menjen el orvoshoz, de gondolkodjon el azon, hogy mitől lett beteg, és azt kerülje a későbbiekben. Emellett az is elgondolkodtató, hogy dr. Zsoldos János, jóval Semmelweis Ignác előtt már komolyan foglalkozott a fertőtlenítés kérdésével, de beszél a víz tisztításáról, a húsok fogyasztásáról és a pihenésről is. A kötet kiadója elmondta, Veszprémben szerette volna bemutatni a kiadványt, de számos ok miatt végül úgy alakult, hogy Pápa lett a rendezvény helyszíne. Ez azért is fontos, hiszen a szerző Pápán élt és dolgozott és itt is halt meg. Kissné Lehoczky Gyöngyi elmondta azt is, a könyvből származó bevétel egy részét felajánlja egy dr. Zsoldos János munkássága előtt tisztelgő emléktábla felállítására.
A könyvbemutatón Kerecsényi Zoltán, az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet ügyvivője, önkormányzati képviselő ismertette a protestáns családban nevelkedett dr. Zsoldos János életének fontosabb állomásait, tanítói, majd orvosi pályájának főbb lépcsőfokait, pápai tevékenységét és szólt a most bemutatott kötetről is, hangsúlyozva annak fő gondolatát - az egészség megtartása kötelesség. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a jeles orvos behatóan foglalkozott a nyelvészettel, nyelvi kérdéseket felvetve az orvosi irodalomban. Kerecsényi Zoltán azt is elmondta, dr. Zsoldos János pápai nyugvóhelye ismeretlen, felesége családjának sírhelye azonban még megtalálható az Alsóvárosi temetőben.
A könyvbemutatón Vennes Györgyné és Babos Tibor olvastak fel részleteket a kétszáz éve megjelent kiadványból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!