Levéltári forráskiadványok bemutatója


2018-11-09 08:42:02  | cikk: Babos Petra  | 


Levéltári forráskiadványok bemutatója főképe
A reformáció ötszázadik évfordulójához kapcsolódóan megjelent a megyei levéltár forráskiadványa, a Forrásaink a reformációról - Dokumentumok az MNL Veszprém Megyei Levéltárából és az „Igen elkezdtétek a kergetésünket” Az 1647-es gályarabper veszprémi jegyzőkönyve.
Boross István, a MNL Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, a Magyar Nemzeti Levéltár a reformáció 500. évfordulóján abban a szerencsés helyzetben volt, hogy már több évvel ezelőtt el tudott kezdeni készülni a jeles eseményre.
-Az országos Reformáció Emlékbizottság a Magyar Nemzeti Levéltárat méltónak találta arra, hogy támogassa, s így a kollégák időben elkezdhették a munkálatokat. Sok munkatársunk dolgozott a források összegyűjtésével, elsősorban olyanokkal, amelyek még nem voltak ismertek a közönség előtt. A forrásanyagból számos alprojektet működtettünk, amelyekben az iratok, fotók megtekinthetőek voltak. Tavaly szerveztünk konferenciák és készültek kiadványok is. Kötetünk a Magyar Nemzeti Levéltár huszonegy kötetből álló forrásközlő sorozatának része. A sorozat minden kötete azonos alapelvek alapján készült, ugyanakkor a kötetek szerkezetét a helyi szerkesztők a forrásadottságoknak és a térség történetének megfelelően rugalmasan alakíthatták. Ezt, ha összerakjuk, több mint 5000 oldalnyi eredeti levéltári forrásnak az átírása olvasható. Ezek olyan formában készültek el, hogy bárki laikus is kézbe veheti, aki érdeklődik iránta - emelte ki.
A pápai fióklevéltárban két kötetet mutattak be, a Forrásaink a reformációról és az „Igen elkezdtétek a kergetésünket” Az 1647-es gályarabper veszprémi jegyzőkönyve című köteteket.
A megjelenteket Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője köszöntötte, aki gratulált a könyvekhez a szerkesztőknek, s köszönetét fejezte ki, hogy létrejöhettek ezen kötetek, hiszen a két kötet hozzájárul a saját önismeretünkhöz és ahhoz, hogy még tisztábban lássuk a múltunkat.
Ezekhez a programokhoz kapcsolódik az a kiadvány is, amelyben a protestáns prédikátorok ügyében a veszprémi káptalan közreműködésével 1674-ben felvett tanúvallatási jegyzőkönyv szövegét adják ki az érdeklődőknek. A jegyzőkönyvben foglaltak jól kiegészítik és bővítik eddigi ismereteinket a köztudatban gályarabper néven elhíresült eljárással kapcsolatban, amelynek során több száz protestáns prédikátort idéztek Pozsonyba a törvényszék elé felség-és hazaárulás vádjával. A túlnyomórészt magyar nyelven született forrás szövegét az eredetit követő átírásban és modernizált változatban is az olvasók elé tárják. A szöveg értelmezését bevezető tanulmány és jegyzetapparátus segíti.
Hudi József történész-levéltáros részletesen bemutatta a Forrásaink a reformációról - Dokumentumok az MNL Veszprém Megyei Levéltárából című kötetet. Mint mondta, a könyvben olyan források is olvashatóak, amelyek egyházi levéltárakban sem találhatóak meg eredetiben, csak másolatokban.
A pápai hivatkozásokat nézve, a 17. század utolsó harmadában vannak olyan források, amelyek Pápára vonatkoznak. A források kiválasztásakor arra törekedtek, hogy a kiválogatott iratok a régióra, településre jellemző, sajátos vagy fontos eseményt, jelenséget megörökítő dokumentumok legyenek, ugyanakkor szemléltessék a kötetet összeállító levéltár gyűjteményét is.
Petrik Iván osztályvezető az „Igen elkezdtétek a kergetésünket” Az 1647-es gályarabper veszprémi jegyzőkönyve című könyvet mutatta be a megjelenteknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!