"Csak az ember olvas" - Márairól a Türrben


2018-11-08 21:09:08  | cikk: ha  | 


"Csak az ember olvas" - Márairól a Türrben főképe

Márai Sándor a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, méltán szerepel a középiskolai tananyagban. Hogy a diákok alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek az íróról, Hauber Károly, a Türr Gimnázium magyartanára meghívta Czetter Ibolya főiskolai tanárt, hogy tartson előadást Márairól. Dr. Czetter Ibolya kutatási területe a stilisztika, a XX. századi magyar irodalmi nyelv és Márai Sándor életműve.

- Márai Sándor sokáig tiltott gyümölcs volt, s amikor végre a 90-es évek elején kezdtek megjelenni a könyvei, faltam az írásait. Elsőként a Naplóival ismerkedtem meg, valamint az Egy polgár vallomásaival. Nagy hatással voltak rám ezek, mert az a fajta életszemlélet, elv és magatartás tükröződik bennük, amikre ideálként gondolunk. De nemcsak ezek vannak jelen a művekben, hanem azok az emberi problémák is, melyekkel mindannyian találkozunk: a rend és a kaland, a szenvedély, a társ, az igazi kérdése, s az emberek között húzódó kifürkészhetetlen titkok - mondta Czetter Ibolya.

Hauber Károly invitálására érkezett az előadó a Türrbe

A főiskolai tanár előadásában kitért azokra a fontos csomópontokra, melyek meghatározóak voltak az író életében. 1900. április 11-én született, Kassán, s meghatározó volt a családi háttér: a polgári, értelmiségi szülői otthon képe, hangulata, polgáralakjai adták alapját életművének. Ez a világ adta örökségét, ez határozta meg hitvallását. Érettségi után Berlinben, Frankfurtban tanult, de Párizsban is eltöltött néhány évet. Közben ír: újságoknak, de regénykezdeményeket is papírra vet. Miután hazatér, az élő regényirodalom egyik vezéralakja lesz. Amikor pedig 1948-ban tudomásul vette a politikai, és főleg a kultúrpolitikai fordulatot, önkéntes száműzetésbe ment. Amikor elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, hisz ő volt a magyar polgárság irodalmi képviselője, s erről az osztályról sokáig semmi jót sem lehetett állítani. Élt Olaszországban, Amerikában, 1956-ban pedig Európába utazott annak reményében, hogy Magyarország megszabadul a megszálló csapatoktól és hazatérhet. Aztán csalódottan élte tovább az emigránsok életét és megfogadta, hogy amíg Magyarországon megszálló csapatok tartózkodnak, addig köteteinek kiadásához és előadásához nem járul hozzá. Ez így is történt.

- Nehéz közel hozni a mai fiatalokhoz Márai Sándort, mert tömegtársadalmi szemléletük pont az a szemlélet, amit Márai elutasított, de talán a lázadó, igazságkereső Márai szimpatikus lehet számukra. Az önmagát és az értékeket vállaló ember tiszteletreméltó ma is - legalábbis remélem - tette hozzá Czetter Ibolya. Az előadó olvasnivalót is ajánlott a diákoknak, így például a Vendégjáték Bolzanóban, a Csutora és az Eszter hagyatéka című regényt, no és persze a Füveskönyvet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!