Új képzés jelent meg az Acsády kínálatában


2018-11-08 14:59:14  | cikk: Babos Petra  | 


Új képzés jelent meg az Acsády kínálatában főképe
Nyílt napot tartottak a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában. Az intézménybe több száz nyolcadikos érkezett, hogy meghallgassa a tájékoztatót és részt vegyen a szakmai bemutatókon és bepillantson a tanműhelyekbe. Dr. Császár Éva tagintézmény-vezető elmondta, a rendezvény a Szakképzés Európai Hete rendezvénysorozat keretében valósult meg.
-Célunk, hogy a szakmákat bemutassuk a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak. A saját tanulóinknak lehetőséget kívánunk adni a másik szakmák megismerésére. A megjelent vállalkozások tájékoztatást adnak profiljukról, arról, hogy milyen szakmában várnak munkavállalókat, a tanulószerződéses helyekről, illetve a leendő munkavállalókkal szembeni elvárásaikról. A nyílt nap jó lehetőséget ad arra is, hogy a tanulóink beszélhessenek a leendő munkáltatóikkal - emelte ki.
Dr. Császár Évától megtudtuk, az előző években nagy igény merült fel arra, hogy a vállalkozások bemutatkozhassanak nyílt napok keretében. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy nyílt napjukra meghívják partnereiket, akik interaktív módon bemutatkozhattak.
Nagy Zsolt gyakorlati oktatásvezető elmondta, a következő tanévben változik a képzés összetétele, hiszen inkább a vendéglátóipar és a gépészet kap nagyobb hangsúlyt, mert ezekre a szakmákra egyre nagyobb az igény a cégeknél. A 9. évfolyamon induló szakgimnáziumi képzéseik a következők: autószerelő, vendéglátás-szervező, erősáramú elektrotechnikus, faipari technikus. A 4 éves képzés keretében a tanulók a közismereti tárgyak mellett szakmai ismereteket tanulnak. A gyakorlati képzés az iskola saját tanműhelyében történik. Az érettségi vizsga tantárgyai: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv és ágazati szakmai tantárgy. Az első 4 év teljesítése után érettségi vizsgát tesznek a tanulók és 3-as OKJ-s szakmát szereznek, majd 5. évfolyamom 5-ös (emelt szintű) OKJ-s szakmát kapnak. A felsőoktatásban is továbbtanulhatnak. Szakirányú továbbtanulás esetén a megszerzett szakképesítés jelentős plusz felvételi pontot ér. A 9. évfolyamon induló szakközépiskolai képzések a szakács, a pincér, a mechatronikus-karbantartó, az eladó, a villanyszerelő, a hegesztő, a gépi forgácsoló, a festő és az asztalos. A 3 éves képzést követően OKJ-s középszintű szakmai vizsgát tesz a tanuló, ezt követően 2 év alatt érettségi szerezhető, majd igény esetén továbbtanulhat technikusképzésben, főiskolán, egyetemen - tudtuk meg Nagy Zsolttól, aki kiemelte, nagy öröm számukra, hogy tíz cég is ellátogatott a nyílt napra, népszerűsítve ezzel az adott szakmákat.
-Szeretnénk a képzés színvonalát is jelentős mértékben emelni, ebben példaértékű az ADIENT és az Audi Hungária Szakképzésével az együttműködésünk. Meghirdettünk egy új szakmát is, a mechatronikus-karbantartót, amire nagy az igény a környéken, hiszen minden üzemben robotizált gépek működnek, amiket karban kell tartani, erre vonatkozóan van szükség szakemberekre - fűzte hozzá a gyakorlati oktatás vezetője.
A nyílt napon lehetőség volt a működő tanműhelyek megtekintésére is.
Az iskola december 6-án pályaválasztási vetélkedőre várja a nyolcadikosokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!