A Barát utca és a Kard utca között dolgoznak az építők


2018-11-07 21:02:58  | cikk: HuHa  | 


A Barát utca és a Kard utca között dolgoznak az építők főképe
Egy hónappal ezelőtt kezdődött meg a Korvin utca rekonstrukciójának kivitelezése. Az építők az utca Fő tér felőli végén kezdték meg a bontást: felbontották az útburkolatot és a páratlan oldali járdát, majd a járda újjáépítésével folytatták a beruházást. A kivitelezés előrehaladásáról ma délután tájékozódott Áldozó Tamás polgármester és Péntek Árpád, a városrész önkormányzati képviselője.
A Fő tér és a Barát utca között csaknek teljesen kész a járda a páratlan oldalon

Az úttest aszfaltjának és a jobb oldali járdának a felbontása után előbb az új járdaszegélyt építették meg, majd kialakították a gyalogosfelület alépítményét és elkészítették a városban máshol is alkalmazott térkőburkolatot - tudtuk meg a vörös László vezérigazgatótól.
-Ezen a szakaszon még egy kevés munkánk van, így néhány napon belül átadjuk a gyalogosoknak a Barát utca és a Fő tér közötti szakasz páratlan oldalát. A járdaépítés jelenleg a Barát és a Kard utca között zajlik a páratlan oldalon, a szegélyt már itt is megépítettük, készül az aljzat és megkezdtük a burkolókövek lerakását is - tájékoztatott. Ez a szakasz várhatóan a jövő hét elejére elkészül, akkor a páros oldalon folytatják a járdaépítést a Fő tér és a Kard utca között, a gyalogosok pedig már a páratlan oldalon, az új járdán közlekedhetnek.
A jelenleg zajló munkafolyamatokat egyeztették a helyszínen

Dr. Péntek Árpád, a városrész önkormányzati képviselője a bejáráson arról szólt, régóta kapott olyan visszajelzéseket az itt élőtől és üzletet működtetőtől, hogy az utca felújítása időszerű lenne, hiszen néhány helyen nagyon rossz volt már az útburkolat és a járda.
-Ennek az útnak a lezárása érzékenyen érinti a városi közlekedést, de ahogy beszélgettem az itt lakókkal és az üzlettulajdonosokkal úgy tapasztaltam, hogy mindenki örül a felújításnak - fogalmazott. Mint mondta, az utca alsó része különösen kritikus volt, a gyalogos közlekedés feltételei nagyon rosszak voltak, most viszont a Hermann ház helyén is rendezett körülményeket alakítanak ki, megfelelő szélességű és minőségű járdával, úttesttel.
Készül a Barát utcai bekötés is, a járda térkőburkolatot kap, az úttest kiskockaköves lesz

Mint ismeretes, ez az útfelújítás részben annak a 650 millió forintos kormánytámogatásnak a felhasználásával valósul meg, amit 2016 végén kapott az önkormányzat. Ebből a pénzből és az önkormányzat saját forrásaiból hat utca felújítását tudta elvégezni a város, de keresik a további forrásokat, hogy újabb utcák rekonstrukcióját is elvégezhessék - erről már Áldozó Tamás polgármester beszélt.
-Ha járdát építünk, sokan jelentkeznek, hogy az ő járdájuk is rossz, és ezt tudjuk. Ha utat építünk, hasonlóképpen sokan felszólamlanak, hogy az ő útjuk is nagyon régóta kritikus. Feladat van bőven és mindent megteszünk, hogy forrásokat nyerjünk el hozzájuk. Ugyanakkor megvan az a nehézség is, hogy ma már hiába van pénz arra, hogy közlekedést fejlesszünk, nehezen találunk vállalkozót, aki ezt megvalósítsa. Van például egy közlekedésfejlesztési beruházásunk, aminek hetekkel ezelőtt átadtuk a munkaterületét, de a vállalkozó még nem tudta elkezdeni a munkát, mert máshol vannak lekötve a kapacitásai. Jövőre ez még hatványozottabban fog jelentkezni - közölte a polgármester.
Már készül a térkőburkolat a Barát és Kard utca között is

Arról is beszélt, a TOP-os projektek között több olyan is van, mely utak, utcák megújulását is tartalmazza.
-Soha rosszabb éveket, mint a 2017-2020 közötti időszak, amikor sok utat, járdát építettünk, építünk, körforgalmakat készítünk elő, amik tovább fogják segíteni és biztonságosabbá teszik a közlekedést. És vannak olyan utak, melyeknek a tervezésére hamarosan szerződést kötünk. Ilyen például a Szent István út Fő tértől induló szakasza és a Kossuth utca.
Egyelőre csak a tervezés megkezdéséről van szó - hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, a Kossuth utca tervezésébe a helyi lakosságot is be kívánják vonni, hiszen kritikát nagyon sokan megfogalmaztak, de most eljön annak az ideje, hogy az elvárásaikat is elmondják. Áldozó Tamás figyelmeztetett, építkezés várhatóan 2021-ben lehet legkorábban, hiszen addig az önkormányzati forrásokat a TOP-os beruházások kiegészítésére kell fordítani.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!