Koszorúzás, elsősök avatása, kiállítás megnyitó - Erkel-nap 2018.


2018-11-07 15:37:54  | cikk: Babos Petra  | 


Koszorúzás, elsősök avatása, kiállítás megnyitó - Erkel-nap 2018. főképe
A Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden év november 7-én megemlékeznek az iskola névadójának, Erkel Ferencnek a születésnapjáról, ugyanis az iskola nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a tanulók megismerjék és méltón őrizzék az intézmény névadójának emlékét.

Az Erkel-napon Heizer Zoltánné igazgató köszöntötte a tanulókat, aki elmondta, ezen a napon vannak állandó programok, mint például az emléktábla koszorúzása, vagy éppen az elsősök avatása, hiszen ilyenkor válnak ők is igazi erkelessé. Ezután mindig feladatokat, rendezvényeket, versenyeket, koncerteket szerveznek, ami azt szolgálja, hogy jól érezzék magukat a diákok a jeles napon.

Mógor Dávid, a diákönkormányzat vezetője nyitotta meg a 2018.évi Erkel-napot, majd az 5. z osztályosok rövid összeállítását hallhatták Erkel Ferencről, majd megkoszorúzták Erkel Ferenc domborművét az iskola bejáratánál.
A rendezvény kiemelkedő eseménye az elsősök erkeles diákokká fogadása, melyen a nyolcadikosok ünnepélyesen felkötik az elsősök nyakába az erkelesek jellegzetes kékfestő kendőjét.
A program folytatásában felavatták a Régi korok kincsestára nevű emlékszobát, melyben régi tárgyak, használati eszközök kaptak helyet. A kiállítást Egyházi Andrea tankerületi igazgató nyitotta meg, aki mint mondta, a néprajz eszközvilágán, azon belül is főleg a hétköznapi tárgyakon keresztül próbálja azt az értékközösséget összefoglalni, amely megkülönböztet bennünket más nemzetektől. A számunkra esetleg már különlegesnek számító, egykor a hétköznapokat meghatározó eszközök olyan betekintést engednek múltunkba, amellyel talán könnyebben megérthetjük szüleink, nagyszüleink, dédszüleink gondolkodását, történeteit és ezen keresztül életét.
Az ünnepélyes megnyitón részt vett még dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Unger Tamás alpolgármester is, akik szintén gratuláltak a példaértékű kezdeményezéshez.
Heizer Zoltánnétól megtudtuk, a kiállítás helyszínén múzeumpedagógiai foglalkozásokat szeretnének majd tartani, sőt más iskoláknak is szeretnék felajánlani a megtekintést, illetve szívesen bekapcsolódnának ezzel a város turisztikai elképzelésébe. A kiállítás tárgyi anyagának összeállításában az ötlet megálmodóján, Kindertné Surányi Lívián kívül Füstös Katalin és Pethő Zoltán nyújtott segítséget a pedagógusok, szülők, gyermekek mellett.

Az Erkel-nap ezzel nem ért véget, a népes diákseregre egész délelőtt színes programok vártak, többek között Pápa Város Fúvószenekara adott koncertet. A délelőttöt a nagy népszerűségnek örvendő The Bibers koncertje zárta a tornateremben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!