A város jelenéről és jövőjéről a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben


2018-10-30 08:54:49  | cikk: Babos Petra  | 


A város jelenéről és jövőjéről a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben  főképe
Unger Tamás Pápa város alpolgármestere volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör október végi rendezvényének. Unger Tamás előadásában beszélt a város által megfogalmazott és elfogadott dokumentumokban lévő célokról és a jövőképről, illetve az eddigi eredményekről, változásokról, amelyek az elmúlt pár évben mentek végbe Pápa életében.
Kiemelte a munkaerő-piaci helyzetet, ami sokat változott az elmúlt 5-10 évhez képest, hiszen komoly munkaerőhiány van a városban.
- A gazdasági társaságok, akik keresik a munkavállalókat, most már arról számolnak be, hogy nemcsak a szakképezett munkaerő, hanem bármilyen munkaerő hiányzik, s ezt különböző módokon próbálják pótolni. Vagy utaztatással különböző településekről, akár 100 kilométeres távolságról is, helyi lakhatási lehetőségek biztosításával, de külföldi munkavállalók is szép számmal vannak városunkban az egyes gazdasági társaságoknál. Mi azt gondoljuk, ez hosszabb távon is meg fogja határozni a város életét - mondta Unger Tamás.
Az alpolgármester kitért a projektekre is. Mint mondta, összesen 14 projektre, több mint 8 milliárd Ft értékben pályázott és nyert el támogatást a város. Ezeknek a projekteknek a megvalósítása folyamatos, jelenleg többnyire az élőkészítési és tervezési fázisban vannak, bár lesznek az év végére lezárult projektek is.
- A nagy volumenű projektek tekintetében jövő évre csúsznak át azok a fontos mérföldkövek, amelyek a közbeszerzéssel, az építéssel, beszerzésekkel kapcsolatosak. Szeretném az infrastrukturális fejlesztéseket is kiemelni, amelyeket főleg közlekedésbiztonsági szempontból, a járdák és az utak szempontjából hajtottunk végre - emelte ki, majd beszélt a 83-as út fejlesztéséről. Itt már megtörtént a tervezési-közbeszerzési kiírás, illetve lezárás. Megvan az a tervező csapat, akik a Győr-Tét közötti szakaszt is tervezték, így ők fogják majd konzorciumban megtervezni a Tét-Pápa szakaszt. Elindultak a régészeti próbafeltárások is, amelyek segítik a régészeti munkálatokat előkészíteni. Lezárult a kisajátítási folyamat, ami összességében a mi számunkra komoly várakozásokra ad okot, hiszen ahol régészkednek, ott nagy baj már nem történhet, biztos, hogy meg fog épülni az út, a jelenlegi ismereteink szerint 2022 tavaszáig.
Szó esett még a gazdasági társaságokról, hogy hogyan képzelik el a jövőjüket, hiszen az elmúlt években komoly fejlesztések történtek.
Sok minden történt a turizmus területén is. Az alpolgármester elmondta, szerinte a turizmus az a területe a városnak, aminek a fejlődése sosem áll meg.
- Az elmúlt években az Esterházy-kastéllyal, a Fő térrel, a Várkertfürdővel történtek olyan beruházások, amelyekre épülve továbbiakat várhatunk. Nemcsak önkormányzati cégek végezhetnek esetlegesen beruházásokat, de kisebb cégeknek, kkv-nak is van lehetősége arra, hogy szálláshelyet fejlesszenek, vagy látványosabb fejlesztésbe kezdjenek, olyanba, ami hosszútávon nekik kedvező. Október végéig a vendégéjszakák száma 10-20 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest - tette hozzá a városvezető.
Unger Tamás végül kiemelte, a város számára fontos, hogy jól tervezzenek, aminek komoly jogszabályi háttere van, szigorú elvárásoknak kell megfelelni, legyen ez a településfejlesztési koncepció, stratégia, legyenek azok erre épülő városi szabályzók, amelyek átalakítása most van folyamatban, s január-februárban fog lezárulni. Tulajdonképpen egy új településszerkezeti eszközrendszer áll a rendelkezésünkre, s ezért lesznek majd változások.
A város számára meghatározó az Integrált Településfejlesztési Stratégia. Az ITS különböző területeket említ meg, amelyben a város meghatározza a jövőjét. Ezek többek között a gazdaság, a társadalom és a településfejlesztési kérdések.
A rendezvény végén kérdéseket tehettek fel a megjelentek a város vezetőjének.
Polgárdi Sándor esperes a rendezvényen felhívta a figyelmet a szerdai reformáció ünnepére. Október 31-én 17 órakor az evangélikus templomban a protestáns felekezetek közös reformációi ünnepi istentiszteletet tart, melyre várják az érdeklődőket, igét Márkus Mihály hirdet.
A GYFGK soron következő összejövetele november 5-én lesz, amikor Steinbach József püspök tart előadást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!