Megújul egy járdaszakasz a Szent István úton


2018-10-26 15:46:08  | cikk: HuHa  | 


Megújul egy járdaszakasz a Szent István úton főképe
Az idei év utolsó járdafelújítási munkája kezdődött meg szerdán, ez azt jelenti, hogy jelenleg három helyen zajlik a városban ilyen típusú munka. Az új munkaterület a Szent István úton található, a várkerti lejáró és a Nepomuki szobor között. Az év elején a leomlott várkerti támfal újjáépítése megtörtént, abban a beruházásban szerepelt a járda felújítása is, de csak akkora szakaszon, ahol a támfal megsérült. Azonban, ha csak azt a szakaszt építjük újjá, az a félbehagyottság látszatát keltette volna, ezért a városvezetés úgy határozott, hogy hosszabb szakaszon végezteti el a munkát - fejtette ki a mostani építkezés indokait Áldozó Tamás polgármester a munkálatok helyszínén ma délelőtt.
Rádi Róbert ügyvezető és Áldozó Tamás polgármester a Szent István úti járdafelújítás helyszínén tájékoztatták a sajtót a beruházásról

- Az érintett járdaszakasz hossza 215 méter, területe pedig 650 négyzetméter, hiszen ez nem egy szabványos járda, hanem annál jóval szélesebb. A munkálatok keretében új autóbusz öböl is épül 35 négyzetméteren. Kétféle szegélyt alkalmazunk a kerti szegély 170 méter, a kiemelt szegély 45 méter hosszú - tájékoztatott a beruházás műszaki paramétereiről Rádi Róbert. A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője kiemelte, a járdafelújítás során az építőknek különös gonddal kell eljárniuk, hogy a fel nem újított támfalszakaszokban kár ne keletkezzen, ugyanakkor az új járdát úgy kell kialakítani, hogy a csapadékvíz ne a támfalra folyjon. Ezért a járda az úttest felé fog lejteni, a csapadékvizet pedig a járda és az úttest közötti csapadékvíz-elvezető fogadja majd. A fel nem újított támfalszakaszoknál a burkolókövek alatt ckt betonréteget építenek ki, hogy a támfal minél kevesebb terhelést kapjon.
-A járdaszakasz ugyanazt a térkőburkolatot kapja, mint amit a város más utcáiban is alkalmaztunk - tudtuk meg az ügyvezetőtől.
Már a szegélyépítés is foyik az érintett szakaszon

A nettó 14.875.051 Ft értékű munka szerdán indult, a kivitelező a várkerti lejárónál kezdte meg az építkezést. Az elmúlt napokban a régi aszfalt- és betonfelületet, valamint az alépítményt elbontották, több mint 50 méteres szakaszon a durva murva ágyazatot már elkészítették és megkezdték a szegélyépítést is, holnap pedig már az első burkolókövek is a helyükre kerülnek. Az építkezés idején a gyalogosforgalom a Várkert felőli oldalon nem biztosított, a Szent István út nagy gépjárműforgalma miatt erre fokozottan kell ügyelni, a kivitelezők kérik, hogy a gyalogosok az út túloldalán haladjanak a balesetek megelőzése érdekében.
Az újjáépítendő szakasz a várkerti lejárótól a Nepomunki szonborig tart

-A Várkert környezetében több beruházás is folyamatban van, hiszen megkezdődött a Zöld Város I. projekt kivitelezése, folyik a kastélykerítés rekonstrukciója - emlékeztetett a polgármester a sajtótájékoztatón. Hozzátette azt is, a támfal melletti járdaépítésnek a mostani munka csak egy része, hiszen a kastélykerítés rekonstrukciójához kapcsolódva a járdát is újjáépítik a Nepomuki szobortól a kastély bejárata felé, de szeretnék a Szent István úton a Várkert út felé is folytatni a járdarekonstrukciót, hogy mire a Téglagyári útnál elkészül a körforgalom, a gyalogos közlekedésre alkalmas felület is megfelelő minőségű legyen. Ezen a szakaszon ugyanolyan rossz a járda, mint a most megújítandó területen, hiszen a vonalas közművezetést követő helyreállítás után az aszfaltfelület megsüllyedt, összetöredezett, így egyeletlen, járhatatlan, esztétikailag minősíthetetlen felület alakult ki az évek során. A gyalogosfelület újjáépítése azért is indokolt, mert a támfal stabilizálásához is hozzájárul, hiszen a csapadékvíz elterelése is megvalósul az új járda kialakításával. Mindez körülbelül kétéves beruházássorozatot jelent - tette hozzá Áldozó Tamás.
Az új járda az úttest felé tereli a csapadékvizet, így az nem károsítja a támfalat

A most megkezdett munka az idei utolsó járdafelújítás, 2015 óta 13 kilométer hosszúságban készült új gyalogosfelület a városban - összegezte a városvezető, kiemelve, 2014-ben bátor vállalást tett, amikor évi száz millió forintos járdafelújításról beszélt.
-A 2014. volt az első év, amikor több járdát felújítottunk. Akkor sokan azzal kritizáltak, hogy ez a választások miatt történt és kíváncsiak folytatódik-e a munka. Jelentem, folytatódott és annál a bátor vállalásnál is többet tudtunk a járdákra költeni. A beruházások lényegesen meghaladják a 400 millió forintot, hiszen vannak olyan munkák, amik egy nagyobb projektbe illeszkednek - fogalmazott, hozzátéve, meglátása szerint minden előfeltétele adott annak, hogy ez a munka tovább folytatódjon és a városban egyre láthatóbbá váljanak a megújított gyalogosfelületek.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!