Fény és árnyék - Ünnepi megemlékezés Tapolcafőn


2018-10-21 22:43:58  | cikk: Babos Petra  | 


Fény és árnyék - Ünnepi megemlékezés Tapolcafőn főképe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján ma délután Tapolcafőn a református templomban ünnepelni gyűlt össze a falu apraja- nagyja, hiszen ma mondtak hálát a templom és a világháborús emlékmű díszkivilágításáért.
A Himnusz hangjai után Apostol Pál református lelkész mondott ünnepi köszöntőt.
-Szimbolikus ez a mai megemlékezés, hisz a hősök szelleme lebeg körülöttünk, nevesek és névtelenek. A hazaszeretet vesz körül, amikor felnézünk esténként a templomra. Ragyog, világít, biztos pontot mutat. A sötétségből fény támad. Igénk is arra tanít: ragyognunk kell! Sugároznunk kell! Nem szabad megalkudnunk még az életünk árán sem. Ilyenkor októberben oly sok ember gondol haza. Ugye milyen varázslatos ez a szó? Haza... S amikor este hajlékunkba térünk, vagy éppen úton járunk, ez a templom vezet a fényével, ragyogásával. Soha ne aludjon ki az égből kapott fény. Hisz a mi népünk és nemzetünk az Úr árnyékában él már több mint egy évezrede. S amit meg kellett eddig élünk, s ami előttünk van, azért a szívünkben mondjunk egy imát, megköszönve mindent, mert ezek is az Úrhoz vittek közelebb. Köszönet Pápa Város Önkormányzatának az ajándékért, amivel közösségünket megajándékozták, s köszönet a mesterembereknek, akik kivitelezték ezt, most egy húsz éve dédelgetett álmunk vált valóra - emelte ki Apostol Pál.
Unger Tamás alpolgármester örömét fejezte ki, hogy templom díszkivilágítása elkészült. Majd a híres francia szobrász, Rodin gondolatait idézte, mi szerint: „A szépség, (az érték) mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.” A szépség, az érték megmutatása viszont a mi felelősségünk, sőt kötelességünk. Amikor egy templom sok év után díszkivilágítást kap, az az értékeinek, szépségeinek a megmutatását jelenti. Azoknak az értékeknek, szépségeknek a megmutatását, amire büszkének kell lenniük. A templom, a közösség a fényt jelenti az árnyékban. Értéke pedig megkérdőjelezhetetlen.
A rendezvényen a KELLA együttes koncertjét is meghallgathatták a jelenlevők.
A rendezvény végén a templom mellett található 1956-os forradalom emlékére állított tölgyfa kopjafát koszorúzta meg Unger Tamás alpolgármester, Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő és Apostol Pál református lelkész és a részönkormányzat tagjai Az '56-os forradalom tiszteletére szervezett emlékünnepség a Szózat hangjaival zárult.
A templom és a világháborús emlékmű díszkivilágítása 18:08-kor kapcsolt be.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!