Új hangszerek a zeneiskolában


2018-10-20 19:47:45  | cikk: ha  | 


Új hangszerek a zeneiskolában főképe

- Ahhoz, hogy a magyar társadalom nyitott szívvel, értő füllel közeledjen a saját nemzeti zenekultúrájához, fontos a zenei tanulás folyamatát is támogatni. Amennyiben a zene jótékony, közösségépítő hatását a társadalomban még inkább növelni kívánjuk, úgy már kisgyermekkortól elérhetővé kell tenni az igényes zenét és biztosítani kell a szükséges eszközöket, hangszereket - mondta Egyházi Andrea tankerületi igazgató annak kapcsán, hogy a új darabokkal gazdagodott Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola hangszerparkja.

Egyházi Andrea tankerületi igazgató adta át a hangszereket

A Kormány Kodály Zoltán, a XX. század világszerte ismert zeneszerzője, zenetudósa és zenepedagógusa születésének 135., halálának 50.évfordulója alkalmából hirdette meg a Kodály programot 2017-ben. A köznevelési intézményekben a zenei képzés támogatását célul kitűző, állami támogatású, a központi költségvetésből finanszírozott Kodály programmal az iskolák lehetőséget kaptak, kapnak hangszerek beszerzésére és felújítására. 2017-ben az említett programból a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola egy pianínóval és a Pápai Tankerületi Központ költségvetési forrásából 4 db új fuvolával gazdagodott. A 2018-as évben a program keretében közel 18 millió forintot fordíthatott hangszervásárlásra a Pápai Tankerületi Központ. Ezt az összeget tanulólétszám arányában osztotta szét a pápai, devecseri és ajkai művészeti iskola között.

Az iskola tanárai is kipróbálták a hangszereket

Horváth Adrián, a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője elmondta, hogy az intézmény hangszerállománya elöregedett és elhasználódott már, ezért nagyon nagy segítség volt a támogatás. A Bartókba most nyolc új fuvola, két szaxofon, két klarinét, hat gitár, két tenorkürt, két trombita, egy harsona, két vadászkürt, két cselló került. Ez közel ötmillió forintos beszerzés volt, valamint kapott az iskola egy jó minőségű,új pianinót is, egymillió forint értékben. Az új eszközök vásárlása mellett a Bartókban 744 ezer forintot költhettek hangszerfelújításra. Így a növendékek jó minőségű hangszereken gyakorolhatnak, tanulhatnak, mely alapfeltétele a színvonalas oktatásnak. A pápai művészeti iskolában jelenleg több mint 300 diák tanul.

A legújabb pianinó a korrepetíciós foglalkozásokat segíti

Egyházi Andrea hozzátette, hogy nemcsak a művészeti iskolák részesültek támogatásban, hisz az általános és a középiskolákban is fontos a tanulók énekkísérete, a zenei tananyag bemutatása, illetve rendezvényeken a zenei kíséret, s erre legalkamasabb az elektromos zongora. A tankerületben 14 általános iskola és 2 gimnázium kapott ilyen hangszert 350.000 forint/elektromos zongora értékben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!