Pesti lányok - film és beszélgetés '56-ról a Refiben


2018-10-20 19:22:44  | cikk: ha  | 


Pesti lányok - film és beszélgetés '56-ról a Refiben főképe

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumában nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a nemzeti megemlékezések kapcsán rendhagyó programokkal szólítsák meg a diákokat. Az október 23-i iskolai ünnepre épp ezért egy '56-os forradalmárt és egy rendezőt is meghívott Adorján Zoltán, a gimnázium tanára. A diákok megnézték a Pesti lányok című filmet, majd a templomban egy beszélgetésen vettek részt a két vendéggel.

Személyes élményeket hallhattak a diákok

Budavári Győzőné Újvári Anna 15 éves diáklány volt 1956-ban. Október 23-án épp a villamoson tartott hazafelé, amikor egyszer csak megállt a forgalom. Mindenki leszállt, hogy mi történt, aztán Újvári Anna látta, hogy sok jókedvű, elszánt fiatal van az utcákon, akik ekkor már vörös zászlókat égettek, vágták ki a címert a magyar lobogókból. Őt is hívták, azonnal csatlakozott a menethez, mint mesélte, senki nem törődött a következményekkel, a lelkesedés, a szabadság eufóriája magával ragadott mindenkit. Hallotta, ahogy Sinkovits Imre a Bem-szobornál elszavalta a Nemzeti dalt, s az ablakokba kitett rádiókból jutott el hozzájuk Gerő Ernő mindenkit felháborító beszéde. Szerencsésnek tartja magát, hogy tevékeny részese lehetett azoknak a napoknak. Részt vett a Móricz Zsigmond kötréri barikád kiépítésében és segített a sebesültek ellátásában is. Kiderült, hogy Budavári Győzőné Újvári Anna kötődik Pápához, hisz édesanyja itt született, itt nőtt fel, utána került Budapestre. A forradalom előtt hazautazott, mert nagyon beteg volt, s a fiatal lány is városunkba jött novemberben. Nevelőapját, Újvári József segédmunkást, aki a forradalom alatt a VIII. kerületi nemzetőrség parancsnoka volt, Pápán letartóztatták, majd szervezkedés vezetése vádjával halálra ítélték, és kivégezték. Buda­vári Győzőné megúszta a börtönt, és bár megfigyelték, semmit sem tudtak rábizonyítani.


A másik vendég Kövessy Róbert volt, a Pesti lányok című dokumentumfilm rendezője. Az 1956-os magyar forradalmat feldolgozó filmek ezidáig nem kifejezetten fókuszáltak a forradalmár nők szerepének bemutatására, pedig meghatározó szerepük volt az 56-os események alakulásában. - A filmben négy nő sorsát ismerjük meg. Megjelenik Szeles Erika, a „piros kabátos lány”, aki egy dán újság címlapjára kerül a forradalom kapcsán, a Magyar Rádió elfoglalásának hősnője, Kozmovszky Edina, „Hosszú Mari”, aki a Tompa utcai csoport és a decem­beri nőtüntetések fő szervezője volt, valamint a „Copfosnak” becézett Buda­vári Győzőné - a híres körtéri barikád és ellenállás egyik vezetője - akit a Paris Match egyik ?56-os száma örökített meg - mondta a filmrendező.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!