A kormánypártok támadást intéztek a jövő ellen


2018-10-19 22:38:11  | cikk: Babos Petra  | 


A kormánypártok támadást intéztek a jövő ellen  főképe
Sajtótájékoztatót tartott péntek délután Grőber Attila, az MSZP megyei elnökhelyettese, önkormányzati képviselője és Kovács József, az MSZP helyi elnöke.
Grőber Attila elmondta, minden politikai közösségnek az elmúlt napok és hetek történései nyomán meg kell szólalni.
-Úgy látjuk, hogy a kormánypártok, a Fidesz, a KDNP támadást intézett a jövő ellen. Ezek az ügyek borzolják a kedélyeket, a közvélemény számára napirenden vannak, fontos témák. Az első ügy a lakás-takarékpénztár kérdése. Mintegy 3,7 millió lakás előtakarékossági szerződést kötöttek és ez legalább 1 millió család életét könnyítette meg. Ezt a lehetőséget, ezt a jövőt vették el a fiataloktól, a középkorúaktól, olyan kis jövedelműektől, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy ennél nagyobb megtakarítási formákba helyezzék a pénzüket. Nemcsak, hogy elvették, mindezt borzasztó cinizmussal tették. Ma már pontosan tudjuk és látjuk, hogy kik azok a fideszes képviselők, akik extraprofitról, jacuzziról és lakás-takarékpénztári bevételekből készített uszodáról beszélnek, miközben maguk is lakás-takarékpénztárban gyűjtik a pénzüket. Ma már ezt tudjuk, minden hírportálon olvashatjuk, egyébként valaki még a saját vagyonbevallásába is beleírta. Még azt is tudjuk, hogy a cinizmus nem ér véget a Fidesznél, a KDNP-nek az önkormányzati képviselője Pécsett az utolsó pillanatban saját magát hirdette, hogy nála még lehet kötni lakás előtakarékossági szerződést. Cinizmus és a jövő elvétele. Méltatlan a demokráciához az a sebesség és az a mód, ahogyan megszüntették. Két nap alatt hajtottak keresztül egy törvényt, amely százezrek életét befolyásolja. Hol van a nemzeti konzultáció, a társadalmi egyeztetés és a nemzeti együttműködés rendszere - tette fel a kérdést Grőber Attila, aki hozzáfűzte, nyolc évük volt, hogy tegyenek valamit lakásügyben. Nincs bérlakás-építési program. Az albérletárak az egekben, a diákok nem kapnak kollégiumi férőhelyeket és súlyos tízezreket, százezreket kell kifizetni, hogy tudják folytatni egyetemi tanulmányaikat.
Mint mondta, szerinte bizniszt láttak a döntések nyomán egyesek. Vagy ez a megszorítások kezdeték jelenti és másra kell a pénz, például mondjuk látványberuházásokra, néhány stadionra. Minden olyan kezdeményezést, amely megvédi az állampolgárokat, attól hogy ki legyenek szolgáltatva, támogatni fognak.
Grőber Attila feltette a kérdést, hogy miért tanítanak az iskolában társadalomismeretet, ha nem azért, hogy a diákokat a pénzügyi felelősségre tanítsák.
-Hogyan lehet felelősséggel úgy tanítani, ha a felelősséget magára vállaló állam egyik napról a másikra alapvető intézkedéseket szüntet meg csak azért, mert nem az ő találmánya. A második támadást tehát a tandíjban látom. A Corvinus Egyetem 2020-tól kikerül az állami fenntartás alól és gazdasági társaság fogja működtetni. Tudjuk, hogy ennek az lesz a következménye, hogy megszüntetik az államilag finanszírozott helyeket, növelik a külföldi hallgatók számát és tandíjat kell fizetni a diákoknak - emelte ki Grőber Attila, aki hozzáfűzte, szerinte ezt a modellt ki fogják terjeszteni más felsőoktatási intézményekre is. Kiemelte, a legképzettebb, a legalkalmazkodóbb, a legtehetségesebb fiatalok fogják egyre inkább a jövőjüket nem Magyarországon elképzelni.
Grőber Attila beszélt a gondoskodó elbocsájtásról is.
- Több ezer köztisztviselőt bocsátanak el a munkahelyéről, át akarják őket képezni olyan területekre, ahol hiányszakmák vannak és mindezt mérhetetlen cinizmussal teszik, a gondoskodás jegyében. Felelős politikai közösségnek legalább azt kell megtennie, hogy minderről beszél, szót vált és azt gondolom, felelős politikai közösségnek fel kell ajánlania a vitát azoknak, akik, ezen döntéseket támogatják. Tehát bárkit, bármikor, bárhol szívesen látok egy beszélgetésre - mondta Grőber Attila.
A sajtótájékoztatón Kovács József, az MSZP Pápa és környéke szervezetének elnöke elmondta, aláírásgyűjtésbe kezdtek nemrégiben, hiszen pártja csatlakozott Hadházy Ákos kezdeményezéséhez. Összesen egy millió aláírást szeretnének összegyűjteni tavaszra, azért, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.
A város kiemelt pontjain gyűjtik az aláírásokat. Az elnök kiemelte, helyben is nagy érdeklődést tapasztalnak, ugyanakkor sokan jelzik feléjük, hogy nyilvános helyen, a nyílt utcán nem kívánják aláírni az ívet, ezért az MSZP Korvin utcai irodájában kedden és csütörtökön 9-11 óra között várják az érdeklődőket.
A sajtótájékoztató végén Kovács József felhívta a figyelmet a helyi ellenzéki október 23-i megemlékezésére, amelyet október 23-án, 15 órakor tartanak a Magyar Piéta szobornál.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: MSZP
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!