Jubiláló természetjárók


2018-10-18 23:52:15  | cikk: Babos Petra  | 


Jubiláló természetjárók főképe
A 2018/2019-es közművelődési évadban ünnepli megalakulásnak 30. évfordulóját a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Bakancsos Természetjáró Köre. Idén pedig 20. évfordulóját a Honvéd Ezüst Nyíl S.E. Természetjáró szakosztálya. Ezen jubileumi alkalomból nyílott kiállítás a Huszár Közösségi Házban, bemutatva a két természetjáró kör munkáját.
A szép számban megjelenteket Bocskay László önkormányzati képviselő köszöntötte, aki gratulált mindkét körnek a munkájához, s további sikereket, túrákat kívánt. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy két olyan civil szervezettel tud ünnepelni, akik tekintélyes múltra tekinthetnek vissza.
Dr. Hermann István önkormányzati képviselő nem tudott személyesen részt venni a megnyitó ünnepélyen, így levelét Bocskay László olvasta fel.
-„Ma olyan alkalmat ünneplünk, egy tevékenységnek a kiállítását nyithatjuk meg, amely az ember és természet harmóniájáról szól. Harminc esztendő nagy idő, egy emberöltő. Ennyi ideje járja hétről-hétre, hónapról-hónapra az erdőt és mezőt, hegyet és völgyet a pápai JMSZK Bakancsos Természetjáró Köre és kisebbik testvére a Honvéd Ezüst Nyíl S. E. Természetjáró szakosztálya, elsősorban a Bakonyt. A túrázók a kívülálló számára csaknem céltalanul, hajnalok hajnalán, pihenőnapjukon felpattannak az apostolok lovára. Felmennek egy hegycsúcsra, hogy onnan, vagy ha ott van egy kilátó is, akkor onnan gyönyörködjenek a környező táj szépségében: a havas téli tájban, a tavaszi kikelet harmatos napsugaras, hívogató üde virágaiban, érezzék azok illatát. Az ősz levelet színező vénasszonyok nyarában, és persze a nyári forró leheletétől megilletődött természetben is. Természetesen örömmel zarándokolnak el a várromokhoz, romtemplomokhoz, különösen a forrásokhoz, lyukakhoz, barlangokhoz, és minden olyan látnivalóhoz, amellyel a természet és az ember épített öröksége meg tudja lepni a látogatót. A természetjárók öröme a természet éléstára által adott finomságok sokasága - írta dr. Hermann István.
A Bakancsos Természetjáró Kör emlékkeresztjét Salgó Ferenc kanonok, plébános áldotta meg.
Terebesi József, a JMSZK Bakancsos Természetjáró Kör volt vezetője elmondta, korábban közösen szervezték kirándulásaikat a Honvéd Ezüst Nyíl S.E. Természetjáró Körrel, s ezért gondolták, hogy a jubileumra együtt állítják ki túráik emlékeiket. A kiállításon fotókon, újságcikkeken keresztül mutatják be a mindennapjainkat, a kirándulásokat, de vannak túrabotok, és a régi kisvasút is helyet kapott az egyik tárlóban.
-1989 őszétől tevékenykedik a kis közösségünk, mely családi kirándulásból szerveződött, mivel a Textiles Természetjáró Szakosztály megszűnt. Történetünk meseszerű, kéthetente járunk kirándulni. Nagy örömünkre más városokból is csatlakoznak hozzánk. A túrákon általában 25 fő vesz részt, de van, amikor több mint ötvenen megyünk egy-egy helyre. Kedvencünk a Bakony, de szoktunk más helyszínekre is kirándulni. Meg kell emlékezni a tájékozódási futás egyik nagy öregjéről, Gáti Lászlóról is, aki a túravezetői vizsgára készülve sok embert vezetett be a túrázás, a tájékozódás alapjaiba.
A kiállítást Döbröntei Márk, Terebesi József unokájának természetfotói színesítették.
A kiállítás megnyitón Babos Tibor, Terebesi Ágota és Udvardy Miklós működtek közre.
A tárlat november 30-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!