Veszprém megyei közművelődési szakmai nap


2018-10-18 21:45:29  | cikk: Babos Petra  | 


Veszprém megyei közművelődési szakmai nap főképe
A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája szakmai napot szervezett a megye közművelődési szakembereinek, valamint az önkormányzatok és a közösségi művelődéssel foglalkozó civil szervezetek képviselőinek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében.
A megjelenteket dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Iroda irodavezetője köszöntötte, majd Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója mutatta be a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központot.
Szabadkai Veritától megtudtuk, a JMSZK-ban minden feltétel adott, de fel kell készülniük a kulturális törvény változásaira, erre 2021-ig van lehetőségük. Egy alkotóműhelyt kell kialakítaniuk, amit egy sikeres pályázatnak köszönhetően az idei évben már meg is tudtak kezdeni.
-Kollégáimmal számos szakmai napon részt veszünk, de nagy örömünkre, mi adhattunk otthont a megyei szakmai rendezvénynek. Mi minden alkalommal tanulunk jó gyakorlatokat, s azt, hogy mások hogyan készülnek fel a törvényi változásokra. Számos kérdés fogalmazódott meg bennünk, hiszen most még a régi utat követjük, de közben már felkészülünk az újra. Nekünk öt alaptevékenységet kell vállalnunk, amire vannak már elképzeléseink, de jó, hogy tapasztalatokat hallunk szakemberektől - mondta a JMSZK igazgatója.
Jogszabályi változások a közművelődésben - az 1997. évi CXL. törvény és a végrehajtását szabályozó 20/2018. EMMI rendelet címmel Kary József, a Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóság igazgatója tartott előadást.
Kary József elmondta, a közművelődés alapvetően közügy, települési és országos szinten egyaránt.
-A legfőbb küldetése az, hogy kiteljesítse az alaptörvényben foglalt állampolgári jogot, azaz lehetőséget adjon mindenkinek a művelődéshez való jogának gyakorlásához. Az országban rendkívül sokszínű a közművelődés, így időként jó találkozni egymással és tapasztalatot, eszmét cserélni, megismerni a jó gyakorlatokat és a jogszabályi környezetváltozásokat - emelte ki Kary József, aki hozzátette, a jogszabályi változások nem érintik a lakosságot, a szolgáltatás színvonala emelkedni fog.
-Az 1997-es törvényt módosították, benne a szükséges feltételeket, azaz, mit kell biztosítani az önkormányzatnak népművelőben, szolgáltatásban. A szakterület most zárkózik fel a többi ágazathoz. Az intézményeknek a közösségi művelődés közösségeit kell szolgálniuk, függetlenül attól, hogy mekkora település nagysága. A szakmai végzettséggel kapcsolatban is van változás, vagyis az intézmények munkatársai mester szakot is végeznének. A legnagyobb változás a kistelepüléseket érinti, azokat a 1000 lélek körüli településeket, ami közösségi színtér, ott eddig nem volt kötelező munkatársat alkalmazni, de ettől fogva egy legalább középfokú végzettséggel rendelkező kollégát kell felvenni, gondozva a település kulturális életét. Építménybeli követelmény, hogy mekkora az a tér, ami az adott feladat ellátáshoz szükséges - tette hozzá.
Dr. Baloghné Uracs Marianna elmondta, törvény szabályozza, hogy a közművelődési intézmények milyen típusúak lehetnek, milyen feladatokat kell ellátniuk és milyen végzettségű kollégák dolgozhatnak ott.
-Pápa városként intézményt kell, hogy fenntartson, ehhez megfelel a város. A művelődési ház, központ vagy kulturális központ közül kell a városnak választania, hogy melyiket tartja fent. Pápa egy művelődési központot tart fent, ami megfelel a jogszabálynak. Itt egy speciális helyzett van, ugyanis nemcsak művelődési ház, hanem szabadidő központ is egyben - mondta az iroda vezetője, aki hozzáfűzte, Veszprém megyében kevés a közművelődési intézmény, kevés a közművelődési szakember. Mivel a törvény változott, a kisebb települések nem tudják, hogy milyen feladataik vannak, ezért fontos, hogy szakmai napokat szervezzenek, s ekkor el tudják mondani, hogy milyen szakmai kötelezettségeik vannak. Fontos a tájékoztatás, s az, hogy tudjanak segíteni azoknak a településeknek, ahol nincs szakember, ott is megtalálják a megfelelő kollégát- derült ki a rendezvényen. A szakmai nap kiváló alkalom az előadásokra és a műhelymunkákra is.
A délelőtt során Mátyus Alíz, író Közösségfejlesztés - Egyetemisták munkások között, A 70-es évekbeli tapasztalatok, Huszti László, a Cselekvő közösségek projekt kulturális közösségfejlesztő mentora Kulturális közösségfejlesztés Veszprém megyében, A Cselekvő közösségek projekt aktualitásairól szólt, míg Kocsis Gyula projektmenedzser A pápai JMSZK „...mint vízbe dobott kavics...” című, nyertes közösségfejlesztési projektjéről tartott előadást a közönségnek.
A rendezvény műhelymunkával zárult, települési önkormányzatok, intézmények teendői a jogszabályi változások tükrében, A szolgáltatási terv elkészítésének kérdései, Közösségfejlesztési lehetőségek, módszerek a közművelődés napi gyakorlatában témában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!