Előadás az e-cigarettáról a Mezőben


2018-10-16 21:11:33  | cikk: HuHa  | 


Előadás az e-cigarettáról a Mezőben főképe
Egy európai uniós projekt keretében tartottak interaktív foglalkozást a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 12. évfolyamos diákjainak tegnap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet szakemberei az e-cigarettával kapcsolatos veszélyekről. Az OGYÉI az EFOP-1-8-10 kódszámú pályázati kiírásán 2 milliárd forintot nyert el Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén című projektje megvalósítására. A projekt keretében számos szakmai folyamat megújításán dolgozik az intézet és fontos, hogy ezek kimenete a lakosság számára megjelenjen és hasznosítható információvá váljon. Mivel az OGYÉI az e-cigarettával kapcsolatban bizonyos hatósági feladatokat lát el, fogadja és nyilvántartja az ilyen termékekkel kapcsolatos bejelentéseket, így az e-cigivel kapcsolatos prevenció is bekerült a projekt témái közé - tudtuk meg dr. Vastag Lászlótól, a projekt szakmai vezetőjétől. E prevenciós program során többszáz fiatalt terveznek megszólítani, hogy az egyre jobban terjedő e-cigarettával kapcsolatos bizonytalanságokra felhívják a figyelmet.
Dr. Vastag László, a projekt szakmai vezetője tájékoztatta a diákokat az E-cigarettával kapcsolatos bizonytalanságokról

Az első ilyen prevenciós rendezvényt Pápán tartották, a kiválasztott iskola pedig a Mező volt, ahol két 12. évfolyamos osztály számára tartottak interaktív foglalkozást. Gál Imre igazgató ennek kapcsán úgy fogalmazott, örömmel fogadták az OGYÉI kezdeményezését, hiszen számukra minden olyan program fontos, mely a fiatalok egészségével foglalkozik.
-Ha már egy diákot meg tudunk győzni arról, hogy ne dohányozzon, sikere volt a programnak - közölte. Az iskolában egyébként más programok is szólnak az egészségvédelemről, az oktatási intézmény valamennyinek helyet ad.
Az interaktív foglalkozáson két 12. évfolyamos osztály vett részt

Az OGYÉI projektje a fiatalok stílusához igazítva, speciális tematikával, interaktív módon adja át a legfontosabb tudnivalókat.
-Arra hívjuk fel a fiatalok figyelmét, hogy e viszonylag rapid módon terjedő szokással - az e-cigarettázással - kapcsolatos ismeretek korlátozottak. Részben azért, mert az e-cigi megjelenése óta még rövid idő telt el, így a tapasztalatok nem engednek olyan hosszú távú következtetéseket levonni, mint amilyenek a dohányzás vonatkozásában már rendelkezésre állnak, ugyanakkor van egy olyan hamis biztonságérzet a társadalomban, hogy az e-cigaretta sokkal biztonságosabb és egészséges alternatívája a dohányzásnak - magyarázta a szakember.
Hogy ez utóbbi állítás igaz-e vagy sem, az ma még nem kijelenthető - hangsúlyozta a projektvezető, hiszen még nem állnak rendelkezésre a hosszútávú használatra vonatkozó ismeretek. A készülékbe beletöltött folyadékok összetétele ugyan bejelentésköteles, de annak egészségre gyakorolt hatásai nem ismertek.
-Hivatalból nem végzünk elemzést, hiszen mi mintát nem kapunk. De ha egyébként az elemzéseket nézzük, akkor azt látjuk, hiába vizsgáljuk, milyen összetevőkből áll egy ilyen folyadék, hiszen ebben az esetben egy nem használat közbeni állapotot vizsgálunk, amikor viszont porlasztják és belélegzik, keletkezhetnek élettani hatások és bizonyos kémiai reakciókat katalizálhat ez a folyamat, de ezeket a hatásokat nem ismerjük, ezt inkább a tapasztalatokból fogjuk levonni. Tapasztalat viszont egyelőre rendkívül korlátozott mértékben áll rendelkezésünkre.
Ha már egy diákot megmentünk a dohányzástól, az siker - fogalmazta meg Gál Imre igazgató

Az előadás célja az volt, hogy tudatosítsák a fiatalokban, tévhit az, hogy az e-cigaretta tulajdonképpen vízgőz és ártalmatlan, valamint az, hogy megértessék, csak olyan termékeket használjanak, amelyek biztonságosak és ezt ellenőrzések bizonyítják.
-Az e-cigaretta egyelőre olyan ismeretlen terület, melynek hatásai nem ismertek, ezért óvatosságra intjük a diákokat, főleg azért, mert ez most olyan divatos, menő dolog lett a fiatalok körében. Nem azt mondjuk, hogy ez most kimondottan káros, hanem óvatosságra intjük őket - ismertette a foglalkozás lényegét dr. Vastag László. Az interaktív programon játékok, kérdőívek segítségével a tanulók maguk mondták ki a legfontosabb információkat az e-cigivel kapcsolatban, sőt egy e-cigaretta ellenes kampány tervezetét is elkészítették.

A program további iskolákban folytatódik, többszáz fiatalt kíván megszólítani ily módon a projekt - tudtuk meg. A Mezőben tartott első alkalom azért is volt fontos, mert ennek tapasztalatait összegzik és ez alapján további finomhangolásokat végeznek a szakemberek a program lebonyolításában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!