Grafikák a könyvtárban


2018-10-13 07:10:37  | cikk: Babos Petra  | 


Grafikák a könyvtárban főképe
Kapolcsi Kovács Csaba grafikus, az Ajkai Alkotóműhely alapító tagjának alkotásaiból nyílott kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján. A tárlatot Padné Szabó Mária ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
-Csaba korán találkozott a könyvvel és a grafikával. Édesanyja nyomdában dolgozott, az irodalom és a papír, mint a művészet alapanyaga is lételeme volt a családnak. A kisiskolás fiú a nyomdai hulladékpapírokból készült noteszekben készítette első rajzait kedvenc állatairól, mesefigurákról. A madarak, kutyák, farkasok, macskák, csigák, sárkányok állandó elemei lettek munkáinak. Győri építőipari tanulmányai idején a vonalak kiegyenesedtek, műszaki tartalmak hordozói lettek. Rajzkészségét a Kéri Imre vezette Ajkai Grafikai Műhelyben fejlesztette. Saját stílust, sajátos színvilágot alakított ki. Munkáit ugyan csoportosíthatjuk technikai szempontok szerint is, így vannak egyedi nagygrafikák, sokszorosított kisgrafikák, számítógéppel támogatott grafikák, könyvillusztrációk és saját életének, lelkének illusztrációi. Nagygrafikái nem csupán képekben megfogalmazott történetek, hanem egy világkép. Embermesék, felnőttmesék. Csaba világszemléletének mozaikjai. Az egyik legismertebb mesemotívum Csaba munkáin az életfa, más mesékben az égig érő paszuly. A életfája azért fontos, mert az életfa kozmikus teret fog át, összeköti a földet, vizet, égboltot és átvitt értelemben a születés-élet-halál körforgása ez. Visszatérő motívum a létra is. Csaba nagygrafikáinak jelentős része a Mestermesterségek sorozathoz tartozik. Ezek ceruza-, toll-, vagy tusrajzok. Címük nemcsak a témájukra utal, hanem az alkotó óriási nyelvi leleményességéről és finom humoráról is képet ad. Néhány példa: Vágy-lidércek malma, Idő-szelídítő, Tücsökzene-lepárló, Álom-halász, Szárnyfoltozó. A kiállítás másik blokkjában sokszorosított kisgrafikákat, ex libriseket láthatnak - emelte ki Padné Szabó Mária, majd hozzáfűzte, Csaba a sorstól tehetséget kapott. Ezt kamatoztatja mindennapi munkájában és a művészetben is. Az élet arra tanította, hogy aki kap, annak kötelessége adni is. Ő azt az élményt adja nekünk, amit ő maga mágikus realizmusnak nevez. Mindennapi eszközök segítségével meseszerűvé, varázslatossá, gondolatébresztővé teszi azt, amihez hozzányúl.
Kapolcsi Kovács Csaba elmondta, egészen kisgyermekkora óta alkot. Mint mondta, számtalan kiállításon mutatkozott már be.
A kiállítás november 10-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!