A győri Insula Lutheranáról a GYFGK-ben


2018-10-08 23:09:08  | cikk: Babos Petra  | 


A győri Insula Lutheranáról a GYFGK-ben főképe
Szemerei János, a Nyugat-dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör októberi első rendezvényének.
Mint mondta, Közép-Európában egészen egyedülálló épületegyüttessel büszkélkedhet Győr városa, az Insula Lutheranával. Ez egy olyan épület és egyházi szolgálati műhely, amely az évszázadok során alakult ki.
-Az épületegyüttes közepén egy türelmi rendeletes templom van, mely hasonlít a pápai evangélikus szigetéhez, ami szintén türelmi rendeletes templom. A templomot körülöleli egy olyan épületegyüttes, mely külön-külön is mindegyik egyházi funkciókkal szolgál. Győrben óvoda, általános-és középiskola, illetve szeretetház működik. Ez kifejezi az egyházi szolgálat minden terültét, a kicsi gyermekkortól egészen az idős korig, ez akár szimbolikus is lehet, hogy mindennek a közepén a templom fekszik, amely a tartalmat, a lelkiséget, az igét, a szentségeket ajándékozza nekünk. Győrben ez az épületegyüttes egy kiemelt beruházás keretében újult meg, komoly állami támogatással, közel öt milliárd Ft-ból. Reméljük, a reformáció ünnepének közelében tudjuk majd átadni - tudtuk meg a püspöktől.
A pápai Lutheránus sziget is folyamatosan szépül.
-Boldogok vagyunk, hogy Győrben megújult a sziget, s reméljük, a pápaival is ez fog történni. Pápán az iskolához még hiányzik a tornaterem. Ha elkészül, akkor megszűnik az udvari rész. A tervek ismerete szerint egy belső átépítésre lesz majd szükség, hasonlóan, mint Győrben. Ezek elég költséges átalakítások, amelyekhez komoly összefogásra van szükség - fűzte hozzá Szemerei János.
A tervezést kezdettől fogva a győri evangélikus egyházközség aktív tagja, Ráskai Péter építész végzi. A GYFGK előadásán ő is részt vett, s beszélt a munkálatokról.
A GYFGK soron következő összejövetele október 29-én lesz majd, akkor Unger Tamás alpolgármester lesz a vendég.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!